Problemer med fordøjelsen? Her er 10 nemme tips, der virker
Døjer du med hovedpine, ledsmerter, astma eller kronisk træthed? Så kan det skyldes, at din fordøjelse ikke fungerer optimalt. Se, hvad du kan gøre ved det - med 10 nemme tip fra ernæringsvejleder og biopat Anni Dahms.
1. FIND RO
Fald til ro, før du begynder at spise. Giv kroppen tid til at komme i gang med at danne bl.a. spyt, der hjælper med til at sætte fordøjelsen i gang.
2. SPIS DE RIGTIGE FIBRE
Fibre er sunde, men hvis du glemmer at drikke vand og tygge maden, så ender det let med en forstoppelse. Fibre må gerne komme fra broccoli, blomkål, rosenkål og løg, som også forebygger kræft i bugspytkirtlen. Blåbær indeholder ligeledes mineraler, som gavner bugspytkirtlen, der er altafgørende for en sund fordøjelse.
3. SKÆR NED PÅ FORARBEJDET MAD
Jo mere forarbejdet maden er, jo mere skal kroppen arbejde for at få gavn af næringsstofferne. Hjælperne hedder enzymer og mineraler, men de kan ikke klare opgaven, hvis du spiser forkert. Så ender du med at overbelaste kroppen og få luft i maven, hovedpine, forstoppelse og diarré. Nogle kan sagtens spise hvidt mel og andet ”hvid” mad, men har du problemer med fordøjelsen, så lad være. Spis i stedet quinoa, spelt, hirse, boghvede, rugbrød og brune ris. Rødt kød, alkohol, slik, kager og ost indtages efter devisen ”lidt, men godt”.
4. TYG IGENNEM!
Det er så vigtigt at tygge maden ordentligt og spise uden stress. Ellers dannes de nødvendige enzymer i mundhulen ikke. De er med til at aflaste bugspytkirtlen, som er hjernen i vores fordøjelsessystem. At tygge sin mad langsomt og grundigt er fundamentet for en sund fordøjelse. Drik ikke vand til maden, men gerne før og efter. Når du drikker samtidig med, at du spiser, så skylles maden ned i stedet for at blive tygget ordentligt.
5. MINDRE MÆLK
Voksne har sjældent nok af de enzymer, som kan nedbryde mælkesukkeret. Mælk er stærkt slimdannende og kan lægge sig på tarmene og forhindre næringsstoffer i at blive optaget – og det gør dig træt. Drik i stedet vand.
6. PAPAJA OG ANANAS HJÆLPER
Bliver du træt og får luft i maven, når du har spist, så kan det lindre at spise papaja og ananas samtidig med dit måltid. Spis frugterne eller et kosttilskud. I ananas er der bromelain, som aktiverer saltsyredannelsen og fremskynder nedbrydningen af protein.
7. GÅ EN TUR
En gåtur på en halv time et par gange om dagen sætter gang i tarmene og dermed fordøjelsen. Bonus: Det er godt for humør og muskler. Aloe Vera juice kan i øvrigt læge et ømfindtligt tarmsystem. Undgå hårde afføringsmidler, for det ødelægger på sigt dit tarmsystem, så du må ty til stærkere og stærkere midler.
8. NEJ, DIN KROP VIL IKKE HAVE SUKKER
Vi kan trænge sådan til sukker, men det er bare resultatet af en dårlig vane, som vi har fået, fordi der er sukker i så mange fødevarer.
9. FÅ MAVESYREN I BALANCE
For lidt mavesyre rammer især kvinder over 35 år og er langt mere udbredt end for meget mavesyre. Typisk vil du føle dig oppustet, når du har spist kød, hvis du har for lidt mavesyre. Andre symptomer er skøre, flossede negle og hårtab. For lidt mavesyre betyder, at maden ikke bliver omdannet, så tarmen kan optage det, og dermed går man glip af proteiner, mineraler og vitaminer.
Har du for lidt mavesyre, kan det hjælpe at tage lidt citron i et glas vand, en halv time før maden, eller en kiwi eller et glas hvidvin. Det får enzymdannelsen til at gå i gang, og du får lettere ved at fordøje din mad.
Hvis du ikke ved, om du har for lidt eller for meget mavesyre, kan du drikke lidt vand med Molkosan, som er koncentrat af frisk ostevalle. Det bliver basisk i kroppen og fungerer som modvægt til al den syredannende mad, vi spiser. Molkosan virker regulerende på både for lidt - og for meget mavesyre.
10. …OG SÅ SKAL DET UD
Fra du har spist, til du kvitterer resterne af maden i toilettet, må der højest gå 36 timer. Op mod 80 procent af vores immunsystems styrke afhænger af tarmenes velbefindende. En dårligt fungerende tyktarm hænger ofte sammen med hud og lungeproblemer.