Sådan bliver du veganer

Se resultatet: 3 uger som veganer

Det er hipt at leve af en 100 procent plantebaseret kost, men er det skørt eller sundt? Journalist Tina Toft testede veganertendensen på sin egen krop – og spurgte ernæringseksperter til råds.

Adieu, cremede blåskimmelost. Arrivederci, latte i min kaffe. Det var en irriterende lang liste af fødevarer, der skulle opgives i mine tre uger som veganer – altså som en vegetar, der ud over kød også udelukker æg og mælkeprodukter fra sin kost. Ambitionen var at undersøge på egen krop, hvad der sker, når man kun lever af grøntsager, frugter, nødder, korn- og bælgprodukter. Hvorfor 21 dage, tænker du måske? Fordi de kloge siger, at det er den tid, det tager, hvis du vil ændre en vane. Jeg fik faktisk lyst til at fortsætte med at spise grønt, da testen var overstået – lever nu vegansk 80% af tiden. Til gengæld nyder jeg det mere end nogensinde før at sætte tænderne i et saftigt stykke kød fra tid til anden. Her får du et indblik i mine oplevelser!

UGE 1

Vægt: 58,9 kg

Aha-oplevelse:

Det er fantastisk at mærke, at jeg ikke længere føler mig træt efter måltider. Generelt føler jeg, at mit energi- og velværeniveau er steget helt op i skyerne med raketfart. Har desuden en dejlig mavefornemmelse – alt føles

bare bedre!

Største udfordring:

Du skal være indstillet på, at det tager virkelig meget tid i starten at finde overskuelige opskrifter, nærstudere etiketter i dagligvarebutikker og rende i specialbutikker.

Ugens favoritopskrift: "Pasta" Primavera Pesto

til 2 personer – inspireret af opskrift på Sheglows.com:

Du skal bruge:

1 bundt grønne asparges

3 dl ærter

5 store gulerødder

2 forårsløg

4 fed hvidløg

4 spsk soltørrede tomater

olivenolie

¾ dl ristede pinjekerner

¾ dl friske basilikumblade

1 citron

salt/peber

Sådan gør du:

Trin 1: "Pasta"

Skræl og riv gulerødderne. Sprinkl lidt vand på dem, så de ikke bliver tørre, og stil til side.

Trin 2: Primavera

Snit dine asparges i mundrette størrelser, og smid på en varm pande med olivenolie, 1 hakket fed hvidløg og snittede forårsløg. Krydr med peber.

Trin 3: Pesto

Blend 3 fed hvidløg, soltørrede tomater, olivenolie efter behov, ristede pinjekerner, basilikum, lidt citronsaft samt salt. Hæld derefter over på panden. og bland.

Trin 4: Anretning

Anret på en tallerken, og servér evt. med groft brød til. (Jeg kom til at spise en rugstav fra Netto til retten, og den er – opdagede jeg bagefter – slet ikke vegansk. Ups!).

Læs mere om Tina Tofts oplevelser som veganer på næste sidste...UGE 2

Vægt: 58,1 kg.

Aha-oplevelse:

Jeg har tabt mig lidt, og det er ikke fordi, at jeg sulter – tværtimod! Faktisk spiser jeg et ekstra måltid om dagen, fordi måltiderne er meget lettere, end jeg er vant til. Vægttabet kan skyldes, at jeg – ud over at skulle undgå kød, ost og andre mælkeprodukter – som regel takker nej til hvidt brød, alkohol, slik og snacks.

Største udfordring:

Sliktrangen meldte sig om søndagen – min redning kom i form af Panda Lakridsstænger, der er uden gelatine. Kan bl.a. købes på

Netspiren.dk. til 4,50 kr.

Ugens favoritmåltid: Ovnbagte krydderkartofler med nem karry- og æblecoleslaw

til 2 personer:

Du skal bruge:

500 gram kartofler

1 chili

1 rød peber

2 æbler

4 store gulerødder

1 citron

1 håndfuld finthakket persille

1-3 tsk Urtekram karry sandwich spread – kan f.eks. i SuperBrugsen

olivenolie

salt/peber

Sådan gør du:

Trin 1: Krydderkartofler

Skrub kartoflerne, skær dem i både, og kom i en skål. Hæld kogende vand over, og si vandet fra efter 3 minutter. Vend kartoflerne med olie, fintskåret chili + rød peber og salt. Bag i ovnen i ca. 20 minutter ved 225 grader, indtil de er gyldne og sprøde.

Trin 2: Nem Karry- og æblecoleslaw

Riv æbler og gulerødder. Vend dem i en skål med lidt presset citronsaft, 1 teskefuld olivenolie, finthakket persille, Urtekram Sandwich spread (den med karry) og peber (smag evt. til med lidt salt).

Trin 3: Anretning

Servér med en skive ristet rugbrød.

Læs mere om Tina Tofts oplevelser som veganer på næste side...

Jeg fik mere: Energi + Flad mave + Klar hud

UGE 3

Vægt: 57,8

Aha-oplevelse:

Gærflager (B-vitaminflager) som en erstatning for ost (men slet ikke det samme, skal jeg hilse at sige). Jeg bruger dem f.eks. i en blomkålspuré – mmmm!

Største udfordring:

At spise ude. Jeg endte eksempelvis med at få pengene tilbage på et økologisk sandwichsted

– havde ellers på forhånd spurgt, om mit valg var vegansk, hvilket de bekræftede. Det viste sig dog, at der var fløde i dressingen. Da jeg kommenterede det, sagde de: "Nå, vi troede, du mente, om der var kød i og sådan noget." (De gloede ondt efter mig, da jeg gik, og jeg følte mig også lidt besværlig og fjollet).

Ugens favoritmåltid: Spicy kål

Du skal bruge:

¼ hvidkål

3 forårsløg

1 almindeligt løg

2 fed hvidløg

1 håndfuld persille

1-2 chili

1 citron eller lime

soya

olivenolie

Sådan gør du:

Trin 1: Sauter fintsnittet hvidkål, forårsløg, løg, hvidløg, chili, persille på en varm pande med olivenolie i fem minutter. Vend i soja i 3 minutter.

Trin 2: Anretning

Servér på en tallerken med både af citron og evt. ristede cashewnødder eller rispapir-wraps med blandede grøntsager.JA, SIGER KOSTEKSPERTEN

Fint i en kort periode

Preben Vestergaard, kandidat i human ernæring og husholdningsvidenskab:– Der er fordele ved at leve vegansk. Du spiser frugt, grøntsager og kornprodukter, hvilket mange får alt for lidt af. Det giver en god fedtprofil og fordøjelse. Du får også kalium – positivt for dit blodtryk og kolesteroltal. Endvidere undgår du forarbejdet kød med et uhensigtsmæssigt højt saltindhold. Dog er det videnskabeligt bevist, at vegansk mad ikke dækker alle vores næringsbehov på den lange bane. Du risikerer at få et underskud af aminosyrer, proteiner, D- og B12-vitaminer, calcium, jod, selen og jern. Jern er i øvrigt noget, som danske kvinder i forvejen får for lidt af. Selvom du kan kompensere med kosttilskud, så går filosofien med at leve sundt fløjten, hvis du erstatter en naturlig og varieret kost med piller.

Prebens ernæringstip:

– Rødt kød og kylling kan undværes, en æg og fisk bør være en del af kosten. Det kan være fint at leve vegansk i en kort periode, men jeg vil ikke anbefale det til børn, syge, ældre og svækkede eller gravide.

NEJ, SIGER KOSTEKSPERTEN

Sundere at være pesco-vegetar

Susanne Bügel, lektor, ph.d., Institut for Idræt og Ernæring:

– Mange veganere risikerer sundhedsproblemer på grund af vitaminmangel. B12-vitamin findes f.eks. kun i animalske produkter. Du kan – til en vis grad – supplere med kosttilskud. Der findes eksempelvis et stof i kød og fiskeprodukter, som gør det nemmere for os at optage det jern, der er i grøntsager. Vi ved ikke, hvad det er, så derfor kan vi heller ikke komme det i en pille. Sundhedsmæssigt er det bedst at være pesco-vegetar – det vil sige at spise fisk, æg og mælkeprodukter et par gange om ugen. Nogle hævder, at det er unaturligt for os at indtage mælkeprodukter, men det er noget fis. I Danmark er vi genetisk udstyret med det enzym, der skal til for at nedbryde laktose.

Susannes ernæringstip:

Vil du være veganer?

1. Bliv klar over hvorfor!

Der kan være mange gode grunde. Er det sundhed, dyrevelfærd, miljøet, eller noget helt andet, der motiverer dig? Det kan hjælpe dig med at holde diæten (og forklare dine omgivelser,

hvad du har gang i).

2. Invester i et par lækre kogebøger

Det er svært at improvisere i starten – sørg for at have nem og lækker inspiration lige ved hånden. Bogmærk blogs med opskrifter på iPad'en. En af mine favoritter: Post Punk Kitchen, Theppk.com.

3. Husk: Vegansk er ikke altid sundt

Markedet for veganske produkter boomer, men de kan også indeholde en del tilsætningsstoffer og salt. Spis så rene råvarer som muligt. Pas også på med alt for mange/meget fede olier, nødder, desserter, brød og lignende. Spis varieret!

– Spis 600 gram grønt og frugt om dagen og 200 gram fisk om ugen. Hvis du gerne vil have rødt kød, kan du supplere med 80-100 gram om ugen – lige nu spiser de fleste danskere faktisk 100 gram om dagen. Jeg vil også anbefale groft brød, da det indeholder nyttige fibre.