yogaform

Bikram: Yoga, der giver sved på panden

Yoga i 40 graders varme. Lyder det som selvpineri? Måske, men det skulle være helt fantastisk for kroppen. Se her hvorfor...

Bikram, hvorfor skal det være så varmt?

Bikram-yoga foregår i 40 graders vame, og netop det er den store forskel på Bikram-yoga og andre yogaformer. Den høje temperatur stimulerer svedmekanismen, øger blodgennemstrømningen i kroppen og er med til at smidiggøre muskler, sener og ledbånd og dermed modvirke skader.

Hvad er gevinsten ved Bikram?

Bikram styrker hele kroppen, reducerer stress og giver øget energi og fokus. Årsagen er bl.a., at varmen smidiggør muskler, sener og ledbåd. Det betyder, at man når dybere ind i kroppen og dermed øger effekten af yogaen. Derudover åbner varmen hudens porer og hjælper kroppen med at udskille affaldsstoffer.

Bliver man ikke utilpas af at træne i høj varme?

Det er vigtigt at drikke meget vand før og efter timen, når man dyrker Bikram. Første gang er det meget almindeligt at blive svimmel, få ondt i hovedet eller blive enten „høj” eller træt efterfølgende. Derfor tager det gerne nogle gange at vænne sig til at dyrke yoga ved så høj temperatur. Under timen bør du drikke så lidt vand som muligt. Jo højere din kropstemperatur er jo bedre.

Hvad med bakterier − er det ikke ulækkert?

Deltagerne anbefales at tage et bad inden timen. Efter hver time bliver salen gjort ren, og gulvet vaskes med Tee-tree oil, der virker bakteriedræbende. Desuden findes der et filtersystem i salen, som løbende sørger for, at luften i salen filtreres. Et ventilationssystem blæser desuden 300 liter frisk luft ind i timen.

Kan alle dyrke Bikram-yoga?

Bikram-yoga kan i princippet dyrkes af alle uanset form og helbredstilstand. Gravide, der ikke tidligere har dyrket yoga, og mennesker med ekstremt højt blodtryk, som ikke er i behandling, frarådes dog at begynde på Bikram.