danskere Tour de France Femmes 2023

Skal vi have en dansk kvinde i gult? Her er de 4 håb til Tour de France Femmes

Kvindernes officielle Tour de France afholdes i disse dage - og også her er der gode chancer for danske triumfer. Mød de fire "rød-hvide" håb her.

Det blev desværre ikke til gult for Jonas Vingegaard i årets Tour de France for herre, men måske kan vi få en dansk kvinde i gult?

Chancerne er i hvert fald gode, da vi i år har hele fire drønseje danske kvinder med i Tour de France Femmes.

Artiklen fortsætter under videoen

Starten på kvindernes Tour de France, Tour de France Femmes, har de seneste to år været på Champes-Élysées i Paris i forlængelse af herrenes Tour de France. 

Men grundet OL i Paris (hvor både Emma Norsgaard Bjerg, Cecilie Uttrup Ludwig og Rebecca Eva Koerne i øvrigt alle kæmpede under de danske faner!), ser kvindernes rute noget anderledes ud i år. 

Søndag den 12. august sætter de nemlig i gang fra hollandske Rotterdam, hvorefter de med otte etaper kører ned gennem Belgien og det østlige Frankrig for at slutte på toppen af det ikoniske Alpe d'Huez den 18. august.

Kvinderne har i mange år blot kørt et endagsløb, men Kvindernes Tour de France blev i 2022 helt officielt afholdt for første gang siden 1989 - nu som en otte etaper lang cykelkonkurrence. I år er det tredje gang, at løbet køres under navnet Tour de France Femmes, og i år deltager 154 ryttere fra 22 forskellige hold.

Her er de fire danske kvinder i Tour de France Femmes

Cecilie Uttrup Ludwig, FDJ SUEZ

Cecilie Uttrup Ludwig tour de femmes.jpg

Cecilie Uttrup Ludwig forelskede sig som 13-årig i cykelsporten og blev professionel for det schweiziske hold Cervélo-Bigla allerede som 17-årig.

I dag kører hun for det franske cykelhold FDJ - SUEZ 2023 og er nr. 11 på verdensranglisten over kvindelige cykelryttere. i 2022 kørte hun Tour de France Femmes i rødt og hvidt, fordi hun på daværende tidspunkt var dansk mester i linjeløb. Hun vandt en etapesejr på løbets 3. etape og endte på en samlet 7. plads.

Hun har også tidligere fået en flot 6. plads i det samlede klassement ved Giro d'Italia Donne 2023.

Cecilie-Uttrup-Ludwig-2023.jpg

Cecilie Uttrup Ludwig er da også gennem mange år været udnævnt som en af favoritterne til en podieplads i Tour de France Femmes af bl.a. cykelmediet bicycling.com.

Og hun cykler da også med drømmen om at klare sig endnu bedre år for år. Allerede sidste år sagde hun, at podiet er en drøm - ligesom den gule trøje også er det. Det fortalte hun i april i sidste år til Eurosport.

"Vi har store drømme, og det skal man også. Man skal drømme stort, så jo det drømmer jeg også om," bekræfter Uttrup overfor TV 2 Sport. Vi tænker, at ambitionerne er lige så store i år.

Hun er 28 år, bor til daglig i Girona i Spanien og er kæreste med den australske cykelrytter Miles Scotson.

Læs FIT LIVINGs store interview med hende her, hvor hun taler om dén afgørende dag, hvor hun vidste, at hun kunne tage cykling fra hobby til professionel, om sine mor-drømme - og om manglende ligestilling inden for sporten:

"For nogle år siden fik vi kvinder mindsteløn. Før det kørte halvdelen af feltet gratis. Men nu, hvor alle får løn, kan vi begynde at lægge al vores energi i cykling – og dermed blive bedre. Vi kan specialisere os mere."

Du kan også følge hende t(o)ur rundt på vejene på hendes Instagram her.

Cecilie Uttrup Ludwig blev dansk mester i enkeltstart i 2016, 2017 og 2018 - og i 2023 tog hun andenpladsen til DM i enkeltstart.

Kun overgået af én anden rytter, nemlig nummer to på denne liste...

Emma Norsgaard Bjerg, MOVISTAR TEAM WOMEN

Emma Norsgaard.jpg

Da Emma Norsgaard Bjerg var syv år gammel, blev hun inspireret af storebror Mathias Norsgaard Jørgensen, som på daværende tidspunkt allerede havde vundet adskillige titler inden for cykelsporten. Kort efter var det også hende, der begyndte at tage titler i både pige- og drengeklasserne.

I 2018 blev hun professionel, og i 2020 vandt hun DM i linjeløb, ligesom hun fik bronze ved U23-VM i linjeløb. Sidenhen har hun vundet blandt andet en etape i Giro d’Italia i 2021 og er flere gange blevet dansk mester i linjeløb. I 2022 vandt hun det belgiske Le Samyn des Dames. Og så kan hun bryste sig af i fire år i streg at have vundet DM i enkeltstart.

Hun er 25 år, bor i Girona i Spanien og er gift med den danske cykelrytter Mikkel Bjerg, som har rollen som hjælperytter for Tadej Pogacar i adskillige af helt store cykelløb. 

Selv er Emma Norsgaard Bjerg også en rigtig godt hjælperytter, men hun er også en  stærk sprinter og den danske mester i enkeltstart vurderes derfor også til at have muligheder for at køre sin egen chancer.

Følg Emma Norsgaard Bjerg på Instagram her.

Rebecca Eva Koerner, UNO-X MOBILITY

rebecca eva koerner tour de france femmmes.jpg

Måske har du allerede lagt mærke til Rebecca Eva Koerner i år. Hun drog nemlig sammen med Emma Norsgaard Bjerg og Cecilie Uttrup Ludwig til OL her til sommer, hvor hun kørte over målstregen foran Eiffeltårnet som nr. 76.

Når det kommer til løb derhjemme, er hun dog med helt fremme. Som i helt fremme. For både i 2023 og 2024 blev hun nemlig danmarksmester i linjeløb.

Og ikke noget med dét, så er hun også gennem flere år blevet danmarksmester i udspring. Hun måtte dog stoppe som udspringer efter en skade i ryggen. 

Privat har hun siden 2017 dannet par med Marcus Sander Hansen, der ligeledes er cykelrytter hos Uno-X Mobility.

Følg Rebecca Eva Koerner på Instagram her.

Alberte Emilie Greve, LOTTO DSTNY

Den blot 18-årige Alberte Emilie Greve er (næsten) helt ny på Lotto Dstny-holdet. De skrev nemlig kontrakt så sent som oktober 2023. Men hun er faktisk også forholdvis ny i cykelsporten - i hvert fald indenfor licensløb. Hun kørte nemlig sit første licensløb tilbage i 2022. 

Siden da er hun blevet dansk juniormester i enkeltstart, har fået en 6. plads i  juniorernes Flandern Rundt - og nu er hun altså med i Tour de France Femmes. 

Men det er nu ikke kun at cykle, hun er god til. Hun har også vundet hele 46 danmarksmesterskaber i inline speed skating. 

Følg Alberte Emilie Greve på Instagram her