Den store sukkerguide: Hvilken slags sukker er sundest?
Julen nærmer sig så småt, og med den følger søde kager, tørret frugt og kirsebærsovs. Men er der egentlig forskel på sukker – og hvis ja, er det så det hvide, det brune eller måske honningen, der er sundest?
Honning
Honning er meget sødere end sukker, og du får derfor en større sødme ved at bruge mindre energi og sukker. Det kan derfor være en fordel at søde med honning, fordi du bruger mindre af det.
Kokos eller palmesukker
Kokossukker er sukker, der er udvundet af en kokospalme. Det er altså stadig sukker med lidt næringsstoffer. Måske bruger du lidt mindre end det almindelige bordsukker, da det har mere smag, men det er ikke sundere. Det samme gælder palmesukker, som har en karamelagtig smag. Du bruger måske mindre af det for at opnå samme sødme, og derfor er der lidt mindre risiko for, at du spiser for meget af det.
Agavesirup
Agavesirup har fået ry for at være sundere end sukker, fordi det har et lavt GI (glykæmisk indeks), og blodsukkeret derfor ikke vil stige så kraftigt som med almindeligt hvidt sukker. Men der er til gengæld meget fruktose i, som din lever skal arbejde med, så det vil have samme virkning i sidste ende – og begge dele er sukker!
(Brunt) rørsukker
Selvom der stadig er en lille smule næringsstoer tilbage i rørsukker, er det stadig sukker. Der er derfor ikke nogen nævneværdig forskel sundhedsmæssigt på brunt rørsukker og det hvide bordsukker.
Tørret frugt
Tørret frugt – og dermed alle de spændende rawkager, rawbarer og daddelkugler – indeholder også sukker! Selvom du tror, du køber en sukkerfri kage, er den ikke fri for sukker, når den er lavet med et halvt kilo dadler. Den er fri for tilsat sukker, men der er stadigvæk en stor del naturligt forekommende sukker i. Med dadlerne får du i det mindste plantestoer, vitaminer, mineraler og fibre, og du bliver hurtigere mæt. Men til hverdag er det bedre at gå efter frisk frugt, hvor du også får fibre og væske.
Kunstige sødestoffer
Syntetiske kunstige sødemidler er blevet udråbt som alt fra geniale til giftige. De frarådes ikke af Sundhedsstyrelsen, men der findes utroligt mange modstridende undersøgelser. Er du vant til at drikke flere liter sodavand hver dag, kan det være en fordel at erstatte det med et kunstigt sødet produkt, da du får markant færre kalorier – dog uden, at det er sundt i sig selv. Noget tyder også på, at nogle mennesker er ekstra følsomme over for kunstige sødemidler og får allergiske reaktioner, hovedpine osv.
Naturlige sødestoffer
Naturlige sødestoffer smager sødt og findes i planter i naturen. Det er f.eks. Stevia, som indeholder særdeles søde smagsstoffer og kan bruges som sødemiddel, selvom den har en lidt bitter og lakridsagtig bismag. Til gengæld ser Stevia ud til at forbedre blodsukkerkontrollen. Der findes også sukkeralkoholer som xylitol og erythritol, der forekommer i bl.a. blomkål, nektar, frugter og birkesaft. De er ikke kaloriefrie, men påvirker blodsukkeret mindre end sukker og giver ikke huller i tænderne. Et andet sukkeralkohol er maltitol, som dog ikke forekommer naturligt, men kun indeholder halvt så mange kalorier som sukker og påvirker blodsukkeret meget mindre.