den tredje alder

Få ekspertens 7 råd: Overgangen til ”den tredje alder” er den største, du vil opleve i dit liv

Det er hårdt arbejde at fylde indhold i et liv, der fra den ene dag til den anden består udelukkende af fritid. Forfatter Hanne Faldborg giver her inspiration til at gøre seniorlivet ikke alene meningsfyldt – men til den tid, hvor vi får allermest ud af livet.

De seneste 12 år har Hanne Faldborg rejst rundt og holdt foredrag om det gode seniorliv – og hver gang bliver hun efterfølgende kontaktet af deltagere, der vil fortælle om deres egne erfaringer med at fylde indhold i pensionistlivet.

Men særligt én oplevelse står klart i Hannes erindring.

Efter hendes allerførste foredrag kom en kvinde ved navn Anna hen. Anna fortalte en anekdote, der viste, hvordan det at gå på pension og pludselig stå med at hav af tid, kan være en velsignelse – men også en forbandelse:

Da Anna stoppede med at arbejde, havde hun forberedt sig længe og koordineret overgangen med to veninder, der stod af ræset samtidig. De tre veninder lagde ud med tre ugers ferie til Tenerife og satte derefter i system, hvordan de ville udforske nye fritidsinteresser. De kom altså flyvende fra start med deres nye liv.

Kort efter gik Annas mand, Kurt, så på pension. Modsat sin kone havde han ikke lagt en plan for sin tredje alder, og mens hun gik til yoga, gik han i stå.

Hvor er forbillederne?

For Hanne Faldborg viser Anna og Kurts historie, hvordan det at få et godt seniorliv ikke er noget, der kommer af sig selv.

"Det at gå fra et liv, hvor arbejdet fylder det meste, til pludselig at have fri kalender, er den største overgang i livet," siger hun.

"Det er større end den 19-årige, der flytter hjemmefra og skal være voksen, for mange har gjort det før ham, og han ved, hvad han skal. Men vi, der er ældre i dag, er den første generation, der får foræret 20 år, hvor kroppen kører lydefrit, og vi ikke skal noget. Derfor har vi ingen forbilleder, der viser os, hvordan vi skal gøre."

Manglen på en fast fremgangsmåde kan, som i Kurts tilfælde, resultere i ensomhed og manglende livsgnist. Men med forberedelse, struktur og vilje til at få noget ud af det kan den tredje alder, som i Annas tilfælde, blive både meningsfuld, spændende og givende.

Skuespiller Ghita Nørby

Føler sig yngre end sin alder

Tove Ditlevsen har engang udtalt, at mange aldrig rigtig føler sig jævnaldrende med sig selv.

”Og hvor har hun ret! Jeg har i hvert fald haft besvær med alderen. Mit hoved tror stadigvæk, jeg kan alt, men min krop siger, det kan du ikke, Ghita, men jeg bliver ved med at skubbe stemmen fra mig og gøre ting, jeg kommer til at bøde for. I mine øjne er det alderens største problematik, at man ikke aner, hvordan det er at blive gammel, før man er det.”

Kan du nævne et eksempel?

”Det er især de lange gåture med Aki, min dejlige hund, der minder mig om, at min krop ikke er, hvad den har været. Jeg har nogle gode hundevenner, og for nogle søndage siden gik vi hele vejen gennem Bernstorffsparken og tilbage igen. Hundene kan løbe løs der, de elsker det, og vi havde det vidunderligt. Dagen efter kunne jeg knapt gå.”

Er din have stadig en mental oase?

”Om den er! Der sker jo det underlige, når man træder ud i alle duftene og de gode lyde, at man bliver selvforglemmende, og det er sundt. Folk er så forfærdeligt egocentrerede i dag, synes jeg, men er man haveelsker – eller hundeelsker, for den sags skyld – så ejer man evnen til at hengive sig til andet end sig selv.”

Uddrag fra bogen Den 3. alder – gør den til livets bedste

Op, sofakartoffel!

Hvordan vi får flere Anna’er og færre Kurt’er blandt danske pensionister, har Hanne givet sit bud på i bogen Den 3. alder – gør den til livets bedste.

Her samler hun fakta, gode råd og anekdoter fra kendte og ukendte mennesker, der sprudler af livsglæde midt i seniortilværelsen. For med de rette værktøjer er der masser af muligheder for at skabe en fantastisk tilværelse efter arbejdslivet, mener Hanne:

"Den tredje alder er virkelig en livsfase, hvor vi kan realisere vores drømme," siger hun.

"Alt det, der ikke har været tid til i et langt liv med arbejde, børn og pligter, er der pludselig mulighed for. Om det er rejser, en hobby, frivilligt arbejde eller noget andet, er ikke så vigtigt – det vigtige er at holde sig i gang og ikke bare sætte sig hjem alene, for det bliver man deprimeret af," fortsætter Hanne, som oplever, at vejen fra sofakartoffel til aktiv senior ikke er lang.

Entertainer Eddie Skoller

Læser spansk og spiller tennis

”Jeg har altid været klar over motionens betydning, og jeg har løbet og spillet tennis i mere end 40 år. Man kan jo ikke tænke på andet, når man løber rundt efter en dum bold, så tennis er både sundt fysisk og mentalt afstressende. Og så er der sidegevinsten.

Jeg har fået så mange dejlige venner og et fællesskab, som jeg aldrig ville have undværet. Ud over dette læser jeg spansk online på Duolingo, og jeg er ret så stolt over at kunne nævne, at jeg har løst en opgave 1.045 dage i træk. Som musiker har jeg jo også den fordel, at musik aktiverer hjernen flere steder. Jeg spiller guitar og klaver hver eneste dag, og det føles godt at mærke, at jeg til og med dag for dag bliver bedre.”

Uddrag fra bogen Den 3. alder – gør den til livets bedste

Madklub for mænd

Som eksempel nævner hun en kvinde, der beskrev, hvor forfærdeligt det havde været at se sin bror henslæbe pensionistlivet med for meget alkohol og for få aktiviteter. Under dække af, at hun ikke turde gå alene hjem i mørke, fik hun lokket ham med til et foredrag i Ældre Sagen.

Hun havde arrangeret, at en frivillig satte sig ved siden af broren, og den frivillige fortalte lidt henkastet om en madklub for enlige mænd. Kort efter var broren både medlem af madklubben og frivillig i Ældre Sagen.

"Ofte skal der kun et lille puf til at få os op af stolen og i gang," siger Hanne. 

"Vi har så mange muligheder i Danmark – organisationer, Ældre Sagen og ældreråd i alle kommuner – der kun har ét formål: at hjælpe seniorer med at skabe et godt liv."

Vidste du, at...

...ensomhed er lige så dødeligt som rygning? Kortvarig ensomhed er ikke farligt, men kroppens signal om, at du skal søge kontakt. Kun når ensomheden bider sig fast og bliver langvarig, kan den få alvorlige konsekvenser og blive en ond cirkel.

...næst efter unge drikker seniorer mest? Men da ældre mennesker har mindre væske i kroppen, bliver promillen højere. Derudover kan alkohol forringe effekten af medicin og øge bivirkningerne.

...kæledyrsejere har et lavere kolesteroltal end mennesker uden dyr? Forskere har desuden dokumenteret kæledyrs terapeutiske virkning for mennesker, der føler sig triste eller deprimerede.

Kilde: Den 3. alder – gør den til livets bedste af Hanne Faldborg.

Hjælp de ensomme

Derudover bør alle vi, der har det gode liv, også blive bedre til at hjælpe de ensomme, vi kender til, opfordrer hun og tilføjer, at hendes bog også har masser af gode råd til glade og velfungerende ældre, der blot mangler inspiration og nye vinkler. For som Hanne siger: 

"Man behøver ikke gå i stå, fordi man bliver gammel – men man bliver gammel, hvis man går i stå."

Og ægteparret Anna og Kurt? De blev enige om hver måned at holde et møde og tale om det bedste, den foregående måned havde budt på, og hvad de ville ændre i den næste. På den måde sikrede de, at også Kurt kom i gang med det meningsfulde seniorliv.

7 gode råd

Få mere ud af seniorlivet – sådan!

Træk vejret

Start hver morgen med at trække vejret dybt foran et åbent vindue. Dine lunger foldes ud, og du får mere ilt i blodet. Det skaber energi.

Grin

Ti minutters latter har samme effekt på hjerte og lunger som en halv times let jogging. Og du kan vælge at le: Kunstig latter er lige så helbredende som den ægte og styrker immunforsvaret samt giver energi, bedre søvn og større overskud.

Skab holdepunkter i hverdagen

Gå på biblioteket hver morgen og læs avisen, meld dig til et gymnastikhold, lav en madklub. Alt sammen noget, der betyder, at dagligdagen ikke flyder ud og bliver én stor masse af det samme.

Skab gode oplevelser

Tag på højskole eller ud at rejse, og mød nye mennesker. Er budgettet stramt? Så tag cyklen. Se solen stå op ved bugten. Tjek avisen – hvornår er der jazz på torvet? Foredrag? En god film? Både små og store oplevelser skaber livsglæde.

Træn hjernen

Gå til yoga eller mindfulness. Mindfulness er mental træning, hvor du træner hjerne og opmærksomhed i at være til stede i nuet, så du kan være nærværende og opleve livet mere fuldt.

Træn kroppen

Indarbejd træning i din dagligdag. Selv små ting tæller: Børst tænder stående på ét ben, så du styrker balancen.

Vær noget for andre

Bliv besøgsven eller frivillig i en organisation. At dele ud af dig selv er givende og godt for dit mentale velvære, og du mindsker risikoen for at gro fast i tanken ”det er synd for mig.”

Forskellen på mænds og kvinders pensionistliv

Hvorfor er det, at mænd kan have sværere ved overgangen til pensionistlivet end kvinder?

En ingeniør fortalte, at han glædede sig til at blive pensionist, men to måneder senere gik han rundt i sin lejlighed som et dyr i bur.

”Her er vi landet ved et reelt samfundsproblem,” siger speciallæge Bo Netterstrøm.

”I arbejdslivet har kvinder ofte haft et rigt liv ved siden af jobbet, og dette liv står åbent for dem, når de går på pension. Mænd har været jobbet.”

Derfor er Bo Netterstrøms bedste råd til ingeniøren, at han skal drosle ned og overveje, om han kan fortsætte med et job på deltid.

”Jeg har også et vigtigt råd til nybagte kvindelige pensionister,” fortsætter Bo Netterstrøm.

”I dag har vores børn så travlt, at rigtig mange har behov for – og forventer – at især bedstemor står til rådighed, når børnebørnene er syge. Det er urimeligt, at det er sådan, og mit råd er, at bedsteforældre afstemmer med børnene, hvor meget de kan trække på dem. Gør de det ikke, er der grobund for konflikter.”

Hanne Faldborg, 75 år

  • Forfatter og foredragsholder.
  • Gift med Olav og mor til tre døtre.
  • Har otte børnebørn og tre oldebørn.

Den 3. alder af Hanne Faldborg, forlaget Septem International, 250 kr.