Få ekspertens 7 råd: Overgangen til ”den tredje alder” er den største, du vil opleve i dit liv
Det er hårdt arbejde at fylde indhold i et liv, der fra den ene dag til den anden består udelukkende af fritid. Forfatter Hanne Faldborg giver her inspiration til at gøre seniorlivet ikke alene meningsfyldt – men til den tid, hvor vi får allermest ud af livet.
De seneste 12 år har Hanne Faldborg rejst rundt og holdt foredrag om det gode seniorliv – og hver gang bliver hun efterfølgende kontaktet af deltagere, der vil fortælle om deres egne erfaringer med at fylde indhold i pensionistlivet.
Men særligt én oplevelse står klart i Hannes erindring.
Efter hendes allerførste foredrag kom en kvinde ved navn Anna hen. Anna fortalte en anekdote, der viste, hvordan det at gå på pension og pludselig stå med at hav af tid, kan være en velsignelse – men også en forbandelse:
Da Anna stoppede med at arbejde, havde hun forberedt sig længe og koordineret overgangen med to veninder, der stod af ræset samtidig. De tre veninder lagde ud med tre ugers ferie til Tenerife og satte derefter i system, hvordan de ville udforske nye fritidsinteresser. De kom altså flyvende fra start med deres nye liv.
Kort efter gik Annas mand, Kurt, så på pension. Modsat sin kone havde han ikke lagt en plan for sin tredje alder, og mens hun gik til yoga, gik han i stå.
Hvor er forbillederne?
For Hanne Faldborg viser Anna og Kurts historie, hvordan det at få et godt seniorliv ikke er noget, der kommer af sig selv.
"Det at gå fra et liv, hvor arbejdet fylder det meste, til pludselig at have fri kalender, er den største overgang i livet," siger hun.
"Det er større end den 19-årige, der flytter hjemmefra og skal være voksen, for mange har gjort det før ham, og han ved, hvad han skal. Men vi, der er ældre i dag, er den første generation, der får foræret 20 år, hvor kroppen kører lydefrit, og vi ikke skal noget. Derfor har vi ingen forbilleder, der viser os, hvordan vi skal gøre."
Manglen på en fast fremgangsmåde kan, som i Kurts tilfælde, resultere i ensomhed og manglende livsgnist. Men med forberedelse, struktur og vilje til at få noget ud af det kan den tredje alder, som i Annas tilfælde, blive både meningsfuld, spændende og givende.
Op, sofakartoffel!
Hvordan vi får flere Anna’er og færre Kurt’er blandt danske pensionister, har Hanne givet sit bud på i bogen Den 3. alder – gør den til livets bedste.
Her samler hun fakta, gode råd og anekdoter fra kendte og ukendte mennesker, der sprudler af livsglæde midt i seniortilværelsen. For med de rette værktøjer er der masser af muligheder for at skabe en fantastisk tilværelse efter arbejdslivet, mener Hanne:
"Den tredje alder er virkelig en livsfase, hvor vi kan realisere vores drømme," siger hun.
"Alt det, der ikke har været tid til i et langt liv med arbejde, børn og pligter, er der pludselig mulighed for. Om det er rejser, en hobby, frivilligt arbejde eller noget andet, er ikke så vigtigt – det vigtige er at holde sig i gang og ikke bare sætte sig hjem alene, for det bliver man deprimeret af," fortsætter Hanne, som oplever, at vejen fra sofakartoffel til aktiv senior ikke er lang.
Madklub for mænd
Som eksempel nævner hun en kvinde, der beskrev, hvor forfærdeligt det havde været at se sin bror henslæbe pensionistlivet med for meget alkohol og for få aktiviteter. Under dække af, at hun ikke turde gå alene hjem i mørke, fik hun lokket ham med til et foredrag i Ældre Sagen.
Hun havde arrangeret, at en frivillig satte sig ved siden af broren, og den frivillige fortalte lidt henkastet om en madklub for enlige mænd. Kort efter var broren både medlem af madklubben og frivillig i Ældre Sagen.
"Ofte skal der kun et lille puf til at få os op af stolen og i gang," siger Hanne.
"Vi har så mange muligheder i Danmark – organisationer, Ældre Sagen og ældreråd i alle kommuner – der kun har ét formål: at hjælpe seniorer med at skabe et godt liv."
Hjælp de ensomme
Derudover bør alle vi, der har det gode liv, også blive bedre til at hjælpe de ensomme, vi kender til, opfordrer hun og tilføjer, at hendes bog også har masser af gode råd til glade og velfungerende ældre, der blot mangler inspiration og nye vinkler. For som Hanne siger:
"Man behøver ikke gå i stå, fordi man bliver gammel – men man bliver gammel, hvis man går i stå."
Og ægteparret Anna og Kurt? De blev enige om hver måned at holde et møde og tale om det bedste, den foregående måned havde budt på, og hvad de ville ændre i den næste. På den måde sikrede de, at også Kurt kom i gang med det meningsfulde seniorliv.
Forskellen på mænds og kvinders pensionistliv
Hvorfor er det, at mænd kan have sværere ved overgangen til pensionistlivet end kvinder?
En ingeniør fortalte, at han glædede sig til at blive pensionist, men to måneder senere gik han rundt i sin lejlighed som et dyr i bur.
”Her er vi landet ved et reelt samfundsproblem,” siger speciallæge Bo Netterstrøm.
”I arbejdslivet har kvinder ofte haft et rigt liv ved siden af jobbet, og dette liv står åbent for dem, når de går på pension. Mænd har været jobbet.”
Derfor er Bo Netterstrøms bedste råd til ingeniøren, at han skal drosle ned og overveje, om han kan fortsætte med et job på deltid.
”Jeg har også et vigtigt råd til nybagte kvindelige pensionister,” fortsætter Bo Netterstrøm.
”I dag har vores børn så travlt, at rigtig mange har behov for – og forventer – at især bedstemor står til rådighed, når børnebørnene er syge. Det er urimeligt, at det er sådan, og mit råd er, at bedsteforældre afstemmer med børnene, hvor meget de kan trække på dem. Gør de det ikke, er der grobund for konflikter.”