Løbesko

Løbeekspert: Dét skal du vide om dine løbesko

LøbeekspertJesper Schack fra Puls Sport svarer på syv hurtige spørgsmål om løbesko.

1. Hvorfor skal vi bruge løbesko?

– Når du løber på asfalt i byen, har du brug for støddæmpning specielt ved landing på hælen. På blødt underlag som græs og sand er løbesko ikke så nødvendige, her kan barfodsløb eller natural running praktiseres med gradvis tilvænning.

2. Hvilken type løbesko skal man gå efter?

– Løbesko falder groft sagt i tre kategorier: ”neutrale sko” der ikke retter op på overpronation, ”stabilitetssko”, der retter op på overpronation” og ”letvægtssko”, som giver foden mulighed for at afvikle naturligt næsten uden støddæmpning. Sidstnævnte er bedst til konkurrencer eller korte træningsture med intervaller og fartleg.

3. Hvordan finder man den rigtige sko?

– Find en forhandler med et stort udvalg, så du kan prøve forskellige modeller. Pasformen skal være behagelig. Skoen skal opfylde de forventninger, du har til dit løb, som f.eks. distance, underlag og vægt. På løbebånd kan du mærke om skoene sidder godt under løb, og videoen kan vise om stabiliteten i skoen passer til din fodafvikling.

4. Hvor længe holder en løbesko?

– Letvægtssko slides hurtigere end kraftigere sko. En tommelfingerregel siger ca. 1000 km for en mængdetræningssko, 7 km tre gange ugentlig svarer til et år, men de kan holde både kortere og længere end det.

SE OGSÅ: Her er de bedste løbesko

5. Hvad sker der, når skoen slides?

– Mellemsålen (skummateriale mellem indersål og slidsål) slides mest, og det har stor betydning for skoens tilstand. Det er nemlig her støddæmpningen sidder, og typisk er skummet blæst op med bittesmå luftbobler, som efterhånden presses ud af skummet, så det bliver hårdere. I princippet som en gammel støddæmper på en bil, der ikke opfanger ujævnhederne i vejen længere.

6. Hvad er forskellen en løbesko til 1200 kr. og en til 600 kr.?

– En billig løbesko består af færre komponenter og af mindre tekniske materialer end en dyrere. Den holder som regel kortere. Skoproducenterne af de dyrere sko bruger tid i laboratorier og på testbaner for at forbedre materialerne. Komforten inde i skoen er der gjort meget ud af i dyre sko. Fremfor at købe en billig sko, kan det betale sig at købe en kvalitetssko på udsalg. Køb evt. to par, nu du er i gang, et par letvægtssko og et par mængdetræningssko, der supplerer hinanden og nedsætter belastningen.

7. Hvad er natural running?

– Natural running er paradoksalt nok noget, kroppen skal vænne sig til. Men du kan udvikle dit løb og måske blive de evige skader kvit ved at lære at løbe naturligt. I et par natural running–sko afvikler foden naturligt, så du lander på midtfoden i stedet for hælen. Præcis som du ville lande, hvis du løb på bare fødder. Der afholdes kurser i denne teknik hos visse forhandlere og i løbeklubber.

Læs mere om løbesko og –udstyr på pulssport.dk

Kom og løb med os til ALT for damernes Kvindeløb 2013