Derfor skal du løbe langsomt
Motion er godt, men når det kommer til den daglige løbetur, gælder princippet om alt med måde. Undersøgelser viser nemlig, at løb i moderat tempo er sundere end hårdløbetræning – så sæt bare farten ned og nyd løbeturen.
Længere, hårdere og hurtigere. De seneste år har vi fået tudet ørerne fulde med, at det gælder om at snøre løbeskoene, tage benene på nakken og løbe derudad i fuld fart, hvis vi vil have det maksimale ud af løbeturen. Men nu gør en amerikansk undersøgelse op med den myte. Undersøgelsen, der netop er blevet offentliggjort i et amerikansk tidsskrift, er en udløber af den store danske Østerbroundersøgelse, hvor forskerne siden 1976 har fulgt 20.000 menneskers livsstil og sygdomme og bl.a. stillet skarpt på 1.098 sunde løbere og 3.950 sunde ikke-løbere og sammenlignet deres dødelighed.
Undersøgelsen viste, at de langsomme løbere, der trænede op til tre gange om ugen og løb højst to en halv time i alt, levede længst. Dem, der trænede meget mere, havde ikke lavere dødelighed end dem, der slet ikke lavede noget.
"Det er vigtigt både for vores fysiske og mentale sundhed, at vi dyrker motion, men der er ingen grund til at overdrive. Undersøgelsen viser, at der formentlig er et motionsloft, altså en øvre grænse for, hvor meget og hvor hårdt man bør træne for at bevare den sundhedsfremmende effekt," fortæller læge Peter Schnohr, der er en af dem, som står bag den danske Østerbroundersøgelse.
Alt med måde
Som med alt muligt andet gælder princippet om ”alt med måde” således også, når det kommer til den daglige løbetur, for løber du for længe og for hurtigt, opnår du ikke den sundhedsgevinst i form af bl.a. længere levetid, som motionsløbere ellers har.
"Det har vist sig, at mennesker, der træner meget hårdt og længe, har en øget risiko for problemer med hjertet, idet hjertets væv bliver udsat for et stræk, når det skal pumpe store mængder blod videre, sådan at vævet bliver ødelagt og danner bindevæv eller arvæv og giver rytmeforstyrrelser i hjertet," fortæller læge Peter Schnohr.
Ifølge ham er det derfor gavnligt for hjertet og helbredet og nedsætter dødeligheden, hvis man i stedet for at spurte af sted sætter tempoet ned, og han anbefaler, at man træner moderat og løber i et behersket tempo, hvor man føler sig let forpustet enten 20 minutter dagligt eller måske 45 minutter tre gange om ugen.
"Ingen motion udgør en sundhedsmæssig risiko, moderat motion er sundt, og for megen motion er sundhedsmæssigt skadeligt. Risikoen for hjertedød er således næsten lige så stor, som hvis du overhovedet ikke dyrker motion, så om du ligger hjemme på sofaen, eller du spurter rundt i parken i højt tempo har samme dødelighed. Det er overraskende, men et vigtigt budskab at få frem."
Kilde: Peter Schnohr, speciallæge i intern medicin og kardiologi og bl.a. forfatter til en doktorafhandling om motionens betydning for livslængden.