Derfor taber du dig ikke af løb

Derfor taber du dig ikke af løb

Hvis du havde stillet dig ved målstregen til et af sommerens mange løb, ville du se, at løberne, der krydser den, er i alle former og størrelser. Nogle slanke som mynder andre med mere på sidebenene. Og det er der en god forklaring på.

For selvom du på fast basis hopper i løbetøjet, er i god form og uden det store besvær kan tilbagelægge fem kilometer, så er det ikke dermed givet, at du er slank.

Jonas Tybirk er løbeekspert på Vorespuls.dk og idrætsfysiolog og han peger på, at der er flere årsager til, at nogle kvinder ikke taber sig, selvom de løber flere gange om ugen og er i god form.

- Det må aldrig blive en vane at løbe. Der skal altid være ny stimuli på intensitet eller distance, siger han og forklarer, at det hænger sammen med, at kroppen vænner sig til at løbe din faste rute og bliver for tryg ved løbet. Det kan ubevidst få dig til at sænke farten og dermed energiforbruget. På lang sigt vil energiforbruget på samme rute, med samme fart derfor falde en smule. Det er ikke hensigtsmæssigt, hvis dit mål med at løbe blandt andet er at tabe dig. Derfor skal du ud af din komfortzone, når du løber.

Kun en halv sund krop

Årsagen til, at det især er gavnligt at løbe udenfor din umiddelbare komfortzone er, at du på den måde får brugt både dine langsomme og dine hurtige muskelfibre. Det gør du ved at træne intervaltræning med høj intensitet og variation.

- Ved normal aktivitet er det kun de langsomme, du får fat i. Træner du hårdt og intenst bruger du de hurtige, som ellers bliver inaktive og usunde, så du kun går rundt med "en halv sund krop". Fordelen ved at de hurtige muskelfibre også aktiveres er, at det forlænger efterforbrændingen, når du har løbet, forklarer han.

Typisk vil den vare op til ca. seks time timer efter en uanstrengt løbetur. Presser du derimod kroppen med intervaltræning, kan det betyde, at efterforbrændingen forlænges til 12-24 timer. Og det er selvfølgelig værd at stræbe efter, hvis du ønsker at gå ned i vægt, forklarer løbeeksperten.

Det bakkes op af ALT for damernes sundhedsredaktør og forfatter til flere løbebøger Christina Bølling:

- Når du træner kort og intensivt, stiger dit stofskifte selvfølgelig, mens du træner − men det er også forhøjet bagefter. Jo hårdere du træner, jo højere vil dit stofskifte være og i jo længere tid. Det kalder man efterforbrænding. Efterforbrændingen kan være på op til 300 kalorier. Du kan altså løbetræne 20-30 minutter og løbe intervaller og forbrænde 250 kalorier + lige så meget i efterforbrænding," skriver hun og afliver hermed myten om, at du skal løbe mere end 20 minutter for at det for alvor rykker noget ved dit vægttab, har hun skrevet i en artikel på fitliving.dk.

Drop myten

Det bakker Jonas Tybirk op om.

- Desto mere intenst man træner desto mere kulhydrat forbrænder man. Det handler ikke om at være i fedtforbrændingszonen, men at forbrænde energi – det kan alt sammen være med til at give vægttab, siger han.

Herudover forklarer han, at det også spiller en lille rolle, hvor du løber. På løbebåndet er det lettere at få løbet 5 kilometer.

- Hele anstrengelsen med at få benet bagud, klarer løbebåndet. Mange løber desuden uden stigning, men får at opnå samme belastning som i naturen skal du have en stigning på halvanden procent, fortæller han.

Har du fået blod på tanden, og vil du gerne i gang med at intervaltræne og optimere ikke blot dit energiforbrug i forbindelse med løb, men også din sundhed, dit kolesteroltal og blodtryk, så se hvordan du kommer i gang her.

LÆS OGSÅ: Sådan stoppede jeg med at overspise