Low Foodmap

Det mener eksperterne om Low Fodmap

Eksperterne guider dig gennem fordele og ulemper ved Low Fodmap-diæten.

JON FUGLSANG, LEKTOR VED PROFESSIONSHØJSKOLEN METROPOL

“Vi prøver at udfolde og ændre vores identitet ved at spise på nye måder”

Vi bliver nemt forført af de lovord, der følger i kølvandet på tidens mange diæter, mener lektor Jon Fuglsang, men i længden er det næsten umuligt at holde en diæt, fordi for mange afsavn følger med.

Diæter fylder meget i madbilledet. Hvorfor?

“Diæter har været hypet de sidste 10 år som en efterfølger til slankekure. Folk er optaget af fødevarerne og tillægger dem en særlig stor værdi i forhold til de resultater, som de gerne vil opnå. Det startede med bogen Kernesund familie, og siden er der kommet utallige diæter, der vil finde de vise sten. Det ligger i hele detoxbevægelsen, at vi i den grad forsøger at finde nye veje til sundhed. Vi vil gerne individualisere sundhed, og dermed tillægger vi kosten en stigende betydning for vores sundhed.”

Hvad siger de mange diæter om madtendensen lige nu?

“Mad og identitet hænger rigtig meget sammen, så det viser en form for identitetskrise og en ekstrem forvirring. Vi prøver at udfolde og ændre vores identitet ved at spise på nye måder, og vi er hele tiden på vej mod noget nyt, fordi vi i et omskifteligt samfund har brug for at hoppe på nye diæter for at have skiftende identiteter. Ligesom vi ikke har en identitetsfast holdning til det, vi spiser.”

Hvad er dit syn på diæter?

“Det virker som om, mange har en ekstrem stor usikkerhed om, hvem de er, og hvad de skal spise. Folk har ikke en tillid til den madkultur, de er en del af. Samtidig kan vi heller ikke blive ved med at spise, som vi altid har gjort, uden det går ud over sundheden. Folk har brug for at gøre noget andet, og derfor klamrer vi os til de her diæter, hvor nogen har en effekt, og andre ikke har.”

Bliver vi forført af diæternes lovord?

“I høj grad. Det er miraklernes tid, og vi vil rigtig gerne have, at nogen kommer og fortæller os, hvad vi skal gøre med nogle konkrete mirakelmidler.”

Er Low Fodmap anderledes end andre diæter?

“Ja, der er dem, som bare gerne vil have, at vi skal tabe os eller få et bedre velbefindende, og så er der diæterne som sygdomsbehandler for en konkret lidelse. Afsenderne af den type diæter skal være meget påpasselige med, hvad de lover, for her er modtagerne ofte mere sårbare, fordi det er mennesker, som rigtig gerne vil have et svar på den lidelse, de har, og der er sjældent et ernæringsmæssigt svar på en sygdom.”

Testpersonen oplevede at diæten virkede efter få dage. Hvad tænker du om det?

“At hun oplever en forbedring på kort sigt betyder ikke nødvendigvis, at der er en vedvarende effekt. Vi ser ofte, at folk starter på en diæt i perioder, hvor de har begyndende overskud. Det er mere interessant, om der er en dokumenteret effekt på langt sigt.”

Hvad kræver det at følge en bestemt diæt?

“En diæt gør det sværere at spise med andre, så vi får nogle sociale afsavn ved at være så diæt-optaget. Vi kan også gå glip af den nydelse, der følger med det at spise, så de mange gode ting, som mad kan, forsvinder.”

Er det muligt at fastholde en særlig diæt?

“Nej. De sidste 10 år burde have lært os, at diæter aldrig holder ved. Ofte holder de ikke det, de lover, og de er umulige at integrere i hverdagen over en lang periode, særligt de meget afsavnsbetonede diætformer.”

JENS RIKARDT ANDERSEN, LEKTOR OG OVERLÆGE

“Der er ikke noget nyt i, at fjerne fødevarer, som man ved, giver gas hos mange”

Videnskaben ved ikke med sikkerhed, hvorfor så mange har problemer med maven, men lektor og overlæge Jens Rikardt Andersen mener, at det giver god mening at fjerne bestemte fødevarer fra kosten for at komme generne til livs.

Hvorfor laver vores tarme så meget vrøvl?

“Hvis du har en kedelig kombination af det, du indtager, og de bakterier du har i tyktarmen, kan det give ondt i maven, fordi du udvikler gas. Når du spiser noget, skal det spaltes og optages i blodet, hvorefter det går videre til leveren, hvor det bliver yderligere forarbejdet, og så mærker du ikke mere til det. Men bliver det ikke optaget i blodet, løber det ned i tyktarmen, hvor der er bakterier, som spalter det, og det kan give nogle forskellige problemer, hvoraf det ene er gas.”

Hvad er irritabel tyktarm?

“Irritabel tyktarm er ikke en officiel diagnose. Jeg kan finde 50 årsager til irriteret tyktarm, men langt de fleste, der har det, ved jeg ikke, hvad fejler. Det er alle nogen, der har en ubalance mellem, hvad de indtager, og hvad de kan omsætte, og det kan give koliksmerter, kortvarige jag i maven og ændrede afføringsvaner.”

Hvordan kommer vi problemerne til livs?

“Hvis vi kan gøre noget ved forstoppelsen, så letter det, og det kan gøres på mindst to måder. Ved at øge vandindtagelsen og indtage føde, der holder på vandet i form af for eksempel kostfibre. Skal du gøre noget ved gasproduktionen udover det, kan du enten ændre på dine madvaner eller lave om på dine tarmbakterier. Det sidste er dog uhyre vanskeligt at gøre og ikke veldokumenteret videnskabeligt hos mennesker.”

Hvorfor oplever så mange problemer med maven?

“Der er ingen tvivl om, at maveproblemer er tiltagende, men ingen ved med sikkerhed hvorfor. Det mest sandsynlige er, at det skyldes, at vi spiser flere fabrikerede fødevarer, hvor der er mange tilsætningsstoffer i. En stor del af de tilsætningsstoffer er polyoler – en gruppe sødestoffer – som udelukkes i Low Fodmap-diæten.”

Hvad synes du om Low Fodmapdiæten?

“Der er ikke noget nyt i, at fjerne fødevarer, som man godt ved, giver gas hos mange. Spørgsmålet er nærmere, om det giver uheldige effekter på lang sigt. En stor del af de fødevarer, du ikke må spise, er gode for for eksempel hjertekar-lidelser, så hvilke konsekvenser har diæten på langt sigt? Du slipper måske for gas i maven, men får så en øget risiko for blodpropper? Det er ikke dokumenteret, for ingen har været på diæten så længe, men teoretisk burde det være sådan. En stor del af Low Fodmap-diæten består jo i ikke at spise frugt og grøntsager.”

Testpersonen oplevede at diæten virkede efter få dage. Hvad tænker du om det?

“Det er helt forventeligt. I gennemsnit tager det to døgn for fast føde at komme igennem tarmsystemet, så derfor giver det god mening, at det også er virkningstiden. Det er risikofrit at forsøge sig med diæten, og du får svaret på en effekt på få dage.”

Low Fodmap-diæten påstår at kunne hjælpe op til 70 procent til mindre irritation. Tror du på det?

“Tallet bygger på australske undersøgelser, da australierne er de eneste, der har målt et stort antal fødevarer for, hvor meget af Fodmap-stofferne, de indeholder. Undersøgelserne kan dog ikke direkte overføres, da danske fødevarer er noget helt andet end australske, men at det ligger på omkring 70 procent er givetvis rigtigt.”

OM EKSPERTERNE

JON FUGLSANG lektor ved professionshøjskolen Metropol med fokus på madkultur og kostanbefalinger samt begrebet maddannelse. Forsker i unges forhold til mad, måltider og fødevareforbrug.

JENS RIKARDT ANDERSEN er lektor ved Københavns Universitet i Klinisk Ernæring på Institut for Idræt og Ernæring og har i mange år været overlæge.

En kur, der dur? Vi har testet