Diskusprolaps: Sådan lindrer du smerten

Diskusprolaps: Sådan lindrer du smerten

Der er hvert år ca. 1 procent danskere, som rammes af diskusprolaps. En tur i svømmehallens varmtvandsbassin og en helt bestemt type sko hjælper, hvis du har haft en diskusprolaps.

De fleste diskusprolapser sidder i lænderyggen. Vi behandler med aflastning af ryggen og fysioterapi, men ved stærke smerter kan det være nødvendigt med et kort sengeleje (1-2 uger), hvor vi giver smertestillende medicin. Desuden kan det blive nødvendigt med operation. Du kan supplere med naturlige metoder:

  • LØFT RIGTIGT. Lær korrekte løftestillinger via din arbejdsplads eller en fysioterapeut. Skift også stilling hyppigt.
  • TRÆN rygmuskler og mavemuskler flere gange om ugen.
  • VARMTVANDSBASSIN. De fleste svømmehaller har et varmtvandsbassin. Det er bedst, hvis du kan komme der dagligt, omkring 20-30 minutter, og lave rolige, langsomme bevægelser.
  • BRUG SKO med rullesåler, så du går fremad i en glidende rullende bevægelse, hvor hoften og lænden løsnes op for hvert skridt. Start med at bruge skoene i ti minutter om dagen og brug dem gradvist i længere tid, indtil du kommer op på 1-2 timer dagligt.
  • SID på skråpuder, især i bilen.
  • STRÆK DIG godt og grundigt igennem om morgenen, i pauserne på arbejdet og hver gang, du har kørt i bil. Bilsæder tvinger ryggen ned i en dårlig foroverbøjet krumning, som bør rettes ud, når man er stået ud af bilen.
  • BRUG EN HULAHOPRING med indbyggede vægte i 10-15 minutter dagligt. Det giver smidig bevægelse i hofter og lænd.
  • PILATESBOLD. Sid på en stor pilatesbold. Den giver god bevægelighed i lænd og hofter. Man kan også anskaffe sig en stol eller en taburet med indbygget bold – den hedder en Balance Ball Stool.

Om eksperten

Charlotte Bech er privatpraktiserende læge og helseekspert. Hun supplerer moderne lægevidenskab med den traditionelle indiske lægekundskab ayurveda og anbefaler derfor, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.