Farvel til dårligt humør: Sådan bruger du kroppens eget lykkehormon mest effektivt

Nogle gange vågner vi op og ved det bare: Dette er en dårlig dag. Heldigvis er der små tricks, der kan hjælpe med at gøre dagen god og glad.

hjemmet logo farve

Du vågner op og føler dig træt og irriteret uden at vide hvorfor. Eller måske kender du godt årsagen, f.eks. at du ikke kommer godt ud af det med nogen på arbejdet, at dit forhold ikke er helt i top i øjeblikket, eller at du kæmper med dit helbred.

Men dårlige dage kan vendes, siger Torill Christine Lindstrøm, som er professor i psykologi ved Universitetet i Bergen.

"Lad være med at gå i panik eller fokusere på alt, hvad der er galt, men gå i gang med nogle gøremål, der kræver din koncentration. Ryd op i et skab eller en skuffe, og sæt noget musik på, mens du gør det. Eller brug din fysik: Gå en tur ad en stejl sti, bevæg dig, kom udenfor," råder hun.

Hvis du skal på arbejde, så gå derhen til fods, hvis du kan. Det fine ved fysisk aktivitet er, at det reducerer stress, især hvis du får pulsen lidt op.

"Det frigiver hormonet endorfin, som også er kendt som lykkehormonet. Endorfiner giver en følelse af tilfredshed og reducerer smerte," forklarer hun.

Flere værktøjer 

Sidste gang Torill Lindstrøm havde en dårlig dag, gik hun en tur i en park og faldt i snak med andre mennesker. Det hjalp. Men hun har flere værktøjer at tage i brug. 

"En af mine venner, som var præst, sagde engang, at det er en god ting at have en notesbog. Hver aften kan man så skrive tre gode ting ned, som er sket i løbet af dagen. Det kan være stort eller småt, men det skal være positivt," opsummerer hun.

Når du gør det, kommer du ind i en tankegang, der hjælper dig med at se lysere på tilværelsen.

Gode råd er ikke dyre

  • Gør noget, og du vil som regel få det bedre. Ryd op, bevæg dig, læs en bog. 
  • Tænk, ”Okay, jeg er urolig og føler mig trist, men det går over.” 
  • Husk: Krop og sjæl har godt af gåture i naturen. Vi bliver mindre stressede og får lavere puls og blodtryk. 
  • Vær sammen med venner. 
  • Hold dig beskæftiget for at undgå at tænke på dine problemer. 
  • Lyt til musik, du kan lide. Og dans.

"I zenbuddhismen praktiserer man en form for mindfulness ved at acceptere enhver situation: ”Jeg har en dårlig dag, fint nok”."

"Ved at tænke sådan trækker du dig selv lidt ud af situationen og observerer dig selv udefra. Så nulstiller du dig selv i stedet for at kæmpe mod det, der er surt og svært, og som du måske ikke kan gøre så meget ved. Når man gør det, kan man opnå en distance, som gør følelserne mindre overvældende," forklarer professoren.

”Se på det positive” er en sætning, vi hører i mange sammenhænge. Lindstrøm mener, at det også gælder på dårlige dage.

"Hvis jeg er i dårligt humør en dag, prøver jeg at trække på smilebåndet og bruge humor som en teknik til at komme ud af situationen. ”Nu er det så slemt, at det kun kan blive bedre,” siger jeg til mig selv. Eller: ”Nu er jeg så sur, at jeg kun kan blive i bedre humør,”" siger hun og fortsætter:

"At se sig selv i en større sammenhæng er også en metode: ”Ja, jeg har det elendigt, men jeg bor ikke i Ukraine eller Gaza.” Når man tænker sådan, holder selvmedlidenheden ofte op. Der er trods alt værre ting end at have en almindelig, dårlig dag," minder hun os om.

Skift fokus 

Tal positivt til dig selv, og kæl med et dyr. Det frigiver kærlighedshormoner, som er gode for krop og sind.

En anden ting, Lindstrøm nogle gange gør, er at tage et koldt bad i havet eller en sø. Det får hende til at føle sig glad med det samme. 

"I bund og grund handler det om at flytte opmærksomheden væk fra det negative. Det er ofte godt at tale med nogen, men tal om de sædvanlige og hyggelige ting, ikke om problemerne. Husk, at hvis du bliver en person, der beklager sig meget, vil folk blive trætte af det," minder hun om. 

Hun mener, at det er en dårlig idé at tale om, at man har en dårlig dag, medmindre man gør det med humor og selvironi.

Hvad skal du ikke gøre?

Lad være med at starte dagen med at tænke, ”i dag er livet dumt”. Hvis du gør det, vil du lægge mærke til ting, der bekræfter denne hypotese. 

Så vil du lettere opdage andre ting, som også er negative i dit liv den dag. Så begynder tingene at hobe sig op, og det kan ende med at blive en superdårlig dag. 

"Prøv at tænke på mindst én ting, som du ser frem til i dag. Hvis du fokuserer på det, kan du vende den onde cirkel. Det kan også være, at du får lettere ved at lægge mærke til andre positive ting," forklarer Torill Lindstrøm og tilføjer: 

"Hvis du leder efter noget negativt, så finder du det, og: hvis du leder efter noget positivt, vil du finde det, overalt!"

Bed om hjælp, hvis du er deprimeret!

Hvis du kæmper med meget mere end en dårlig dag og føler dig så langt nede i lange perioder, at du næsten ikke kan se nogen lysglimt, er det vigtigt, at du taler med din læge om det. 

Hvis du lider af depression, er det vigtigt, at du beder om den hjælp, du har brug for.