Er det overhovedet sundt - og nødvendigt - at detoxe?
Detox kure er populære som aldrig før. Vi hiver gerne nogle dage ud af kalenderen for at leve udelukkende af juice eller får skyllet tarmen for at rense affaldsstofferne ud af kroppen.
Friskpresset juice med alt lige fra rødbeder, gulerødder, spinat og ingefær til appelsin, blåbær og hindbær til både morgenmad, frokost og aftensmad i tre dage – og vupti! Din krop er renset for affaldsstoffer, nulstillet og helt igennem sund. Det lyder næsten for godt til at være sandt, og ifølge eksperterne er det også lige, hvad det er.
“Detox er blevet meget poppet og er i dag en kommerciel betegnelse for noget, der handler om at udrense systemet, ved at du lige spiser eller drikker noget specielt i nogle dage. Det er rart, fordi det er en enkel opskrift på at blive sund. Drik juice i tre dage, så er alt affald ude af din krop. Det lyder jo godt, så jeg kan godt forstå, der er mange, der hopper på det. Og du skal endelig bare gøre det, hvis du har det godt med det – du skal bare ikke tro, at du bliver meget sundere af det,” siger Marie Louise von Sperling, der er speciallæge i plastikkirurgi, forfatter til bogen Anti-age – træk 10 år fra din alder med naturlige og kosmetiske midler og til dagligt arbejder med plastikkirurgi og antiage-behandlinger på Amalieklinikken i Købehavn.
Og hun bliver bakket op af Jens Rikardt Andersen. Han har arbejdet som overlæge i mange år, og er i dag lektor i Klinisk Ernæring på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.
“Det er ikke noget nyt. I dag er det måske juice, der hitter, for 10- 20 år siden var det kartoffelvand, du skulle drikke. Uanset hvad slanker du dig lidt på sådan en udrensningskur, fordi du ikke får noget at spise, men nogen varig effekt er der aldrig nogen, der har påvist – og det er jo det vigtigste,” forklarer han.
Kroppen kan selv
Princippet bag de fleste udrensningskure er, at du drikker en hulens masse vand med et eller andet i. Om det så er juice, kartoffelvand, suppe eller noget helt fjerde gør ikke den store forskel. Formålet er at få skyllet affaldsstofferne ud af kroppen. Men kan man overhovet det?
“Ja, det kan du sagtens. Når du udelukkende indtager væske, sætter du din urinproduktion op, så kroppen bliver skyllet igennem og du tisser affaldsstofferne ud. Problemet er bare, at du også tisser alt muligt andet ud, som kroppen ellers gerne ville beholde, gode næringsstoffer som vitaminer, mineraler og enzymer, og så er fordelen ikke større end ulempen,” forklarer Jens Rikardt Andersen.
I virkeligheden er der slet ikke nogen grund til at forsøge at skylle affaldsstoffer ud af kroppen med en kur, for kroppen udrenser sig selv hver eneste dag.
“Det er vigtigt at forstå, at kroppen er helt genial til at klare de her ting i forvejen – ellers ville vi jo alle sammen ligge i rendestenen og være total forgiftede. Dit vigtigste udrensningsorgan er leveren, der fungerer som en slags rensningsanlæg for blodet. Den regulerer dit blodsukker, nedbryder rester fra medicin, optager næringsstoffer og danner en masse vigtige enzymer til kroppens sukker- og fedtforbrænding,” forklarer Marie Louise von Sperling.
Ud over de populære juicekure er tarmskylning også en forholdsvis populær detoxmetode, men heller ikke her er der nogen varig effekt at hente ifølge de to eksperter.
“I mine øjne er tarmskylning ren placebo. Der skal være bakterier i din tarm – fjerner du dem, kommer de bare igen med det samme bagefter,” mener Marie Louise von Sperling.
I vores del af verden er der dog mange, der lider af forstoppelse – især kvinder – og her kan tarmskylningen ifølge Jens Rikardt Andersen være en udmærket behandling, men heller ikke mere end det.
“Hvis effekten varer mere end en uge, skal du være heldig. En tarmskylning kan modvirke oppustethed og give en følelse af lethed, men der kommer ikke nye arter af tarmbakterier bagefter – det er de samme, der er der bagefter. Det kan være fint, hvis du lider af forstoppelse, men det har ingen varig effekt på hverken bakterier eller forstoppelse, for årsagen til forstoppelsen er jo ikke fjernet,” forklarer han.
Pas på kroppen i stedet
I stedet for at kaste dig over den næste detoxbølge opfordrer Marie Louise von Sperling i stedet til at tænke over, hvordan du behandler din krop hver dag.
“Det er meget bedre at undlade de ting, der belaster kroppen på den lange bane end at drikke appelsinjuice eller spise grønkål i tre dage. Juice er fantastisk, fordi det smager godt og er fyldt med næringsstoffer, men det er ikke noget problem at spise almindelige ting som rugbrød og havregrød – det belaster ikke din krop mere, end den selv kan klare. Problemet er, når du ryger meget, drikker meget alkohol og spiser alt for meget frituremad, da de ting går ind og skader dine udrensende organer.”
Især alkohol er den store synder, så hvis du drikker vin hver dag, snupper et par fredagsøl på arbejdet og lige får et par mojitos, når du er ude weekenden, er du i gang med at skade kroppen på den lange bane.
“Alkohol hæmmer leveren i at fungere optimalt. Når du drikker et glas vin, går leveren straks i alarmberedskab og går i gang med at få alkoholen ud af kroppen igen – og i den tid kan den ikke lave alle de gode ting, den plejer,” forklarer Marie Louise von Sperling.
Så selv om du måske tror, du gør noget godt for dig selv ved at detoxe, er det mere tanken om at rense ud end en egentlig effekt.
“Du kan føle dig let i kroppen og have et højt psykisk velvære i forbindelse med det, du gør, men din krop er ikke blevet sundere på tre dage. Naturen er ikke sådan at narre, og du kan ikke ændre dit helbred på så få dage. Det kan du over et år, hvor du sørger for at sove godt, spise sundt og dyrke motion, så det er vigtigere at se din sundhed i et helhedsperspektiv,” mener Marie Louise von Sperling.