Kender du følelsen af, at du er ved at drukne i hverdagspraktik og ikke kan mærke dig selv? Så er du ikke alene

Kender du følelsen af, at du er ved at drukne i hverdagspraktik? Så er du ikke alene

Kan du nikke genkendende til følelsen af, at du er ved at drukne i hverdagspraktik og nærmest ikke kan mærke dig selv? Så er du ikke alene. For mange kæmper med at få balance mellem gøren og væren. Også Pia, som her bliver rådet af Katrine Axholm til at forsøge at finde tilbage til sin feminine energi.

"Jeg er så træt og udmattet. Jeg ved godt, at det her er mit liv og min familie, og at jeg selv har skabt det liv, jeg lever. At jeg er ansvarlig for det og ikke kan skyde skylden på nogen. Men jeg føler mig alligevel fanget. Fanget i en tilværelse, jeg selv har bygget op. Fordi jeg troede, at det var sådan, livet skulle være. At jeg ville blive lykkelig i det liv. Og det er jeg på en måde også. Et langt stykke af vejen. Og så alligevel ikke."

"Jeg synes, at jeg knokler. Hele tiden og dagen lang – og i morgen gør jeg det samme. Jeg ved godt, at der er meget at tage sig af med en familie på fem og med to gange karriere og ting, vi gerne vil i vores liv. Vi er meget priviligerede og har to gode indtægter, børn som har det godt og trives, og samtidig hænger vi i et hamsterhjul, og jeg har en følelse af at have mistet mig selv."

Sådan fortæller Pia om sit liv, og hun sidder fast i en klassisk fælde, som rigtig mange kvinder kan genkende. At de har lidt for travlt, at der er meget, som skal gøres i et aktivt liv med tre børn og to voksne med egne interesser. For nogle kvinder handler udfordringen om at fordele pligterne i hjemmet anderledes, så en del af byrden bliver taget af kvindens skuldre.

Andre gange handler det om at være bedre til at sige fra og sætte grænser eller om helt at omstrukturere en hverdag, som ikke fungerer. Men for Pia handler det også om noget andet, viser det sig. For jeg spørger lidt ind til det her, hun fortæller, om at miste sig selv. Hvad det vil sige, og hvordan det kommer til udtryk i hendes liv.

"Det er oplevelsen af at være mekanisk. At jeg ikke kan mærke mig selv, men går rundt som en robot og gør det, jeg skal og jo også gerne vil, men der er bare for meget. Det er en følelse af at være overbelastet."

Hvordan har du og din mand fordelt husholdningen?

"Vi har fordelt det retfærdigt. Der er nogle ting, som han tager sig af og nogle, som jeg gør. Jeg oplever ikke, at det handler om, at jeg er overbebyrdet eller står alene med det, men om, at der generelt er for meget. Eller måske min måde at være i det på. Jeg ved ikke rigtig, hvad det handler om, jeg kan bare mærke symptomerne i min krop. Det mekaniske, at jeg ikke kan mærke mig selv, og at det bare føles som for meget."

Jeg beder hende gå lidt ind i det her med måden at ”være i det på” og spørger, hvordan hun tænker, hun måske vil kunne være i det på en anden måde. For opgaverne er jo de samme.  

"Hm, det står ikke helt tydeligt for mig, men det er følelsen af, at jeg som sagt mister noget af mig selv. At jeg kun bruger nogle sider af mig selv og ikke hele mig. Da jeg var yngre, og før vi fik børn, var jeg nogle gange mere indadvendt. Var god til at tage tid til mig selv. Jeg broderede, gik lange ture, lyttede til bøger og var mere stille. Jeg savner at være i den følelse af indadvendthed. Det føltes som om, jeg blev ladet op, så jeg var klar til at vende mig ud mod verden igen."

Jeg tænker, at det, Pia beskriver, lyder som et introvert menneske, men det er egentlig ikke sådan, jeg oplever hende. For mig lyder det mere som om, hun savner nogle sider af sig selv, der har været gemt væk lidt for længe. Så jeg spørger ind til, om hun kan beskrive de sider lidt mere.

"Ja, nu ved jeg det. Det er forskellen på at være og at gøre. Nu i mit liv med børn og arbejde og hus og hjem er jeg så meget i at gøre. Fordi det er nødvendigt for at passe det hele, men det er også det, som dræner mig. Og det, som før fyldte mig op, har jeg ikke i mit liv lige nu, så jeg giver og giver, til jeg er udtømt. Jeg mangler simpelthen et sted at lade op."

Jeg spørger, hvordan hun kan få mere af det, der lader hende op, ind i sit liv.

"Jeg tror, at bare bevidstheden om, at det, jeg har brug for, er mere væren, vil gøre en forskel for mig. Og så må jeg jo se, om jeg kan bringe flere stunder ind i mit liv med det, som jeg elsker, og som jeg gjorde tidligere, når jeg skulle lade op. Jeg tror ikke, at jeg kommer udenom at måtte omstrukturere nogle ting, men jeg tror, den største forandring er, at jeg skal ændre mit mindset og huske mig selv på at være til stede og ikke kun tænke i drift og projektleder-opgaver. At det at være nærværende i alt det, jeg gør, vil give mig en anden oplevelse."

Set fra et terapeutisk og spirituelt perspektiv er det, Pia skal i gang med at arbejde med, balancen mellem det maskuline og det feminine. Det betyder, at hun skal øve sig i både at være i sin maskuline energi og være handlekraftig, have overblik og træffe beslutninger, og i sin feminine energi, som handler om at være nærværende, sansende og følende.

Det ene kan ikke leve uden det andet, hvis vi skal leve et balanceret og rigt liv, hvor vi både får noget fra hånden, men også lader op og er nærværende.

Maskulin/feminin energi

Indenfor selvudvikling taler man om den maskuline og den feminine energi. Og vi indeholder allesammen dem begge, ufhængigt af vores køn. Hvor den maskuline er knyttet til egenskaber som at være handlekraftig, have overblik og træffe beslutninger, er den feminine energi knyttet til det at være sansende, nærværende og følende.

5 trin - Find din feminine energi- og få mere nærvær og nydelse

1. Hvad genkender du?

Hvis du kan genkende nogle af de symptomer, som Pia beskriver, så læg mærke til, hvordan det er hos dig. Find de rigtige ord, som beskriver, hvordan din manglende kontakt til din femininitet kommer til udtryk.

Det kan være din sexlyst, som er dalende eller helt forsvundet. Det kan være, du mangler forbindelse til din fysiske krop. Måske føler du dig sært fremmed overfor dig selv. Det kan komme til udtryk på mange måder, så vær observerende og læg mærke til, hvad der sker hos dig.

2. Hvornår sker det?

Det kan være en god idé at få øje på, om der er noget, som trigger din ubalance. Det kan være efter en særlig hård dag, en presset situation, en konflikt eller efter langvarig stress. Det kan være rart for dig at opdage i hvilke situationer, det sker, så du kan øve dig i at styre uden om eller finde en ny måde at være i det på.

Det er ikke sikkert, det ligger lige for, men Rom blev ikke bygget på én dag, så tag et skridt ad gangen og bliv klogere ved at opdage, hvad der sker og i hvilke situationer. Vær blot observerende overfor dig selv.

3. Find balancen

Vi mennesker – både mænd og kvinder – har brug for både vores maskuline og feminine energi. Vi har brug for vores væren og vores gøren, og vi har brug for at finde en balance mellem de to. Ellers brænder vi ud eller kan blive afstumpede, fordi vi mister kontakten til vores indre og vores balance.

Det maskuline og det feminine har ikke noget med køn af gøre, men handler om, på hvilken måde vi er i verden. Og vi har brug for både at kunne være nærværende, sansende, tilbagetrukne og intuitive OG handlekraftige, løsningsorienterede og rationelle.

4. Hvad har du lært?

I vores samfund bliver den maskuline energi hyldet, vi skal præstere, levere og være målrettede og ikke mærke for meget, og så kan det være svært at komme i kontakt med sin femininitet.

Måske vil det være en hjælp for dig at kaste et blik på din mor og på hendes måde at være feminin eller måske netop ikke feminin på. Hvordan var hun, dengang du var barn, omkring sin femininitet? Hvordan balancerede hun sin væren og sin gøren? Du har helt sikkert lært noget af hende, uanset om du i dag er enig med hende eller ej.

5. Nu skal du øve dig

Find eller genfind det feminine i dig selv f.eks. ved at øve dig i sanseligheden, når du smører din krop ind efter badet. Gør det med nydelse, og lær din krop at kende. Du kan også begynde at meditere for at øve dig i at mærke dig selv.

Yoga og afspænding kan også bringe dig i kontakt med din indre femininitet. Du kan også øve dig i at være mere tilbageholdende og observerende og ikke tage ansvar på dig, som du måske ikke behøver, simpelthen for at skabe mere plads til dig.

Katrine Axholm

Er parterapeut, foredragsholder, forfatter og ekspert i TV3-programmet ”Kærlighed i krise”. Hun hjælper hver dag par med at lære at forstå sig selv og hinanden og derved styrke kærligheden. De lærer at håndtere alt fra utroskab, konflikter, forskellighed til manglende lyst, kriser og hverdagens trummerum. Læs mere på Axholm.com