Kvinde fødder

Er du ramt af en hælspore? Få råd og nemme øvelser

Gør det ondt, når du belaster foden om morgenen? Eller har du jagende smerter under foden, når du går eller løber? Så har du måske fået en hælspore. Da lidelsen er svær at få bugt med, er det vigtigt at vide, hvordan du undgår den - og hvordan du kommer smerterne til livs, hvis uheldet skulle være ude.

Ud over at være meget smertefuldt, er hælspore en af de hyppigste årsager til smerter under foden. Tilstanden kan ramme alle, men er mest almindelig fra 40-årsalderen og opefter, og det skønnes, at op mod 10 procent af os kommer til at døje med en hælspore i løbet af vores liv.

Da det tager lang tid at komme af med en hælspore, er det en god ide at tage hælsmerter seriøst og søge hjælp, så hælsporen ikke for alvor bider sig fast.

Hvad er hælspore?

Hælspore er egentligt navnet på den lille knogleudbygning, der af og til ses på røntgenbilleder af hælen. Den kaldes hælspore, fordi den ligner sporen på en ridestøvle. Udtrykket hælspore bliver ofte brugt som en samlet betegnelse for smerter i og omkring hælen, men egentligt er der tale om en irritationstilstand eller betændelsestilstand i en lille slimsæk under hælknoglen eller i den sene, der hæfter under hælen.

Hvorfor får man hælspore?

Hælspore skyldes en overbelastning af trædepuden under hælbenet. Hælspore opstår gennem længerevarende overbelastning af svangsenen – den sene, som udspringer fra hælen og går under foden og frem mod tæerne, og som er med til at tage imod stød, når du træder ned på foden. Overbelastning opstår typisk i forbindelse med løb og gang på hårdt underlag, eller hvis du bruger sko uden tilstrækkelig stødabsorption. Men hælspore ses også ofte hos folk, der lider af hulfod, platfod eller visse gigtsygdomme.

Hvad er symptomerne?

De typiske symptomer på hælspore er svære smerter under eller på indersiden af hælen, særligt når du afvikler eller lægger vægt på foden fx når du står, går eller løber. Af og til kan du opleve, at smerterne stråler ud i foden og det meste af fodsålen. Smerterne er ofte værst, når du står op om morgenen, og mange oplever at skulle gå eller lunte foden varm for overhovedet at kunne holde ud at tage et skridt uden at få ondt.

Hvordan stilles diagnosen?

Lægen eller en fysioterapeut kan typisk stille en præcis diagnose ved at undersøge foden og blandt andet trykke en finger ind dér, hvor du har ondt, for at lokalisere smertens udspring. Hvis der er tvivl, kan man lave en røntgenundersøgelse eller ultralydsscanning af foden, der kan vise eventuelle tegn på inflammation. Da hælspore nemt kan forveksles med betændelse i svangsenen under foden, er det vigtigt, at du får stillet den rigtige diagnose for at få den korrekte behandling.

Hvordan behandler man hælspore?

Hælspore er svært at komme af med, men på et eller andet tidspunkt vil hælsporen ”brænde ud” af sig selv - typisk i løbet af 1-2 år. Da hælspore skyldes overbelastning, er det først og fremmest vigtigt at du sørger for at aflaste foden. Undgå derfor at stå op i lang tid, lange gåture eller løb på hårdt underlag. Behandlingen består bl.a. i mobilisering samt forskellige udstrækningsøvelser.

I lettere tilfælde kan laser og ultralyd have en effekt på symptomerne, og ved længerevarende og gentagne hælsporer kan man også behandle med chockwave terapi. I svære tilfælde kan man også give indsprøjtninger med binyrebarkhormon, der bekæmper inflammation. Endelig kan smertestillende medicin og indlægssåler, der aflaster hælpuden være med til at reducere smerterne.

Du kan også lytte til FIT LIVINGS podcast om hælsporer, hvor fysioterapeut Anette Paulsen deler ud af sine gode tips. Find den her i Talk Town

Er du i risikogruppen for at få en hælspore?

Visse mennesker er særligt udsatte for at få en hælspore. Det gælder bl.a.:

  • Overvægtige personer på grund af den øgede belastning, som hælen udsættes for
  • Personer med fejlstillinger i foden, fx hulfod, platfod og overpronation
  • Personer med stive haser, da det medfører et øget træk på hælbenet og dermed en øget belastning af fodens seneplade.
  • Løb i sko med dårlig stødabsorption
  • Pludselig ændring af belastning på foden, fx ved voldsom øgning af løbedistance
  • Ældre mennesker. Det skyldes at den støddæmpende fedtpude skrumper og senepladens stødabsorberende egenskaber aftager med alderen

4 effektive øvelser, der afhjælper smerter ved hælspore

  1. Læg en foam-roller eller massagebold på gulvet og sæt den ene fod op på bolden. Læg et jævnt tryk ned på bolden. Rul frem og tilbage i længderetningen og sidelæns for at mindske spændinger.
  2. Stå eller sid på en stol. Du kan eventuelt komme en træningselastik rundt om tæerne. Løft og spred herefter tæerne. Hold stillingen i 10 sekunder, hvorefter du slapper af. Gentag øvelsen 10-15 gange
  3. Sid på en stol. Læg anklen på det ben, der skal strækkes, på modsatte bens knæ. Bøj herefter storetåen opad samtidig med, at du holder den anden hånd på hælen og under foden. Hold stillingen i ca. 30 sekunder. Gentag 3-5 gange med hver fod.
  4. Stil dig på ét ben på et trappetrin med hælen ude over trinnets kant og et sammenrullet håndklæde under tæerne, så de er fuldt strakte. Løft dig herefter op på tæer, mens du tæller til 3. Hold dig på tæer i 2 sekunder og sænk tilbage til startstillingen, mens du tæller til 3. Øvelsen gentages 12 gange af 3 sæt, altså 36 gange i alt. Du kan øge belastningen gradvist ved at tage en rygsæk på ryggen med bøger i.
ovelser-2.jpg

Eksperten

Jon Christensen, osteopat D.O & Fysioterapeut hos Klinik, www.klinik.dk