Hæmorider – hvad gør jeg?

Hæmorider: Sådan undgår du dem & slipper af med dem

Hæmorider er mere almindelige, end du måske tror, og hyppigheden stiger med alderen. Og selvom hæmorider ikke er farlige, kan de være meget generende og smertefulde i hverdagen, hvis du ikke gør noget ved dem. Læs med og få gode råd til, hvad du selv kan gøre, for at undgå hæmorider, og hvordan du slipper af med dem.

Hæmorider, der er meget almindeligt, er mest udbredt i Vesten, og rammer både mænd og kvinder. Faktisk skønner man at cirka 20 % af alle i 40-års-alderen har eller har haft hæmorider, og at mere end halvdelen af alle danskere over 50 år døjer med lidelsen.

Men selvom risikoen for at udvikle hæmorider stiger med alderen, så kan yngre også få hæmorider, ligesom de ofte optræder i forbindelse med graviditet og fødsel. Og selvom hæmorider kan give ubehagelige gener, så er de helt ufarlige og forsvinder i visse tilfælde helt af sig selv.

Hvad er hæmorider?

Hæmorider er udposninger på de blodkar, som findes i slimhinden lige inden for - og i visse tilfælde også uden for - endetarmsåbningen. Man kan sige, at det er en slags åreknuder i endetarmen. Hæmorider opstår, når tarmslimhinden med de underliggende blodårer bliver løs og begynder at bevæge sig ud igennem endetarmsåbningen fx i forbindelse med afføring.

Forskellige typer og grader af hæmorider

Udover at man kan opdele hæmorider i indvendige og udvendige, så opdeler man dem også ud fra, hvor alvorlige de er. Overordnet er der fire grader af hæmorider.

Grad 1: Hæmorider, der kun bløder men ikke buler ud. Kan ikke ses ved undersøgelse af området omkring endetarmen.

Grad 2: Hæmorider, der buler ud, når du presser, men glider tilbage igen af sig selv.

Grad 3: Hæmorider, der buler ud konstant, og som skal skubbes ind på plads igen.

Grad 4: Hæmorider, der buler ud, og som man ikke selv kan skubbe på plads.

Hvorfor får man hæmorider?

Årsagen til hæmorider er oftest ukendt men skyldes, ligesom åreknuder på fx benene, et øget tryk på blodårerne. Hæmorider opstår typisk i forbindelse med et øget tryk på bughulen, fx ved langvarigt stående og tungt arbejde, overvægt eller i forbindelse med graviditet og fødsel. Dårlige toiletvaner, hvor du holder på afføringen eller sidder for længe på toilettet samt hård mave og forstoppelse er også medvirkende årsager til hæmorider.

Hvad er symptomerne?

Selv om hæmorider er harmløse og ufarlige, kan de være meget generende. Symptomerne kommer og går, men det første tegn på hæmorider er som regel småblødning i forbindelse med afføring.

Ved større hæmorider vil der opstå en ”følbar” udposning i endetarmens åbning ledsaget af smerter, kløe, irritation og problemer med hygiejnen. Hvis du oplever blødning fra endetarmen i forbindelse med afføring, bør du dog altid søge læge, da det kan være tegn på andet end hæmorider.

Behandling af hæmorider

Behandlingen afhænger af, hvilke gener du har, men ofte går hæmoriderne i sig selv igen. De fleste tilfælde kan behandles ved at drikke rigeligt med væske og spise masser af fibre og sunde fedtstoffer, som regulerer afføringen og er med til at holde den blød.

Lette tilfælde kan også behandles lokalt med stikpiller, cremer eller salve, der får blodårerne til at trække sig sammen og dæmper eventuel betændelse, kløe og andre gener. I sværere tilfælde kan hæmorider behandles ved, at lægen sætter en stram elastik om hæmoridens stilk, så den efter 1-2 uger visner og falder af. Endelig kan det i sjældne tilfælde, hvor hæmoriderne er store og generende, være nødvendigt at foretage kirurgisk behandling og fjerne dem ved en operation.

Sådan forebygger du hæmorider

Der er flere ting, som du selv kan gøre for at undgå hæmorider. Først og fremmest er det vigtigt, at have sunde toiletvaner. Det vil sige, at du følger din naturlige trang og går på toilettet, når du skal. Undgå at sidde for længe på toilettet og presse, for at få afføringen ud, men lad afføringen komme af sig selv.

Desuden er det vigtigt at undgå forstoppelse og holde afføringen blød, og her spiller både motion, men særligt kosten en vigtig rolle. Sørg for at drikke rigeligt med væske og spis godt med fibre. I visse tilfælde kan det være nødvendigt at bruge milde afføringspræparater for at holde maven i gang.

Kilder:

netdoktor.dk, apoteket.dk, sundhed.dk, maveproblemer.dk.

Symptomer på hæmorider

  • Svie, kløe og irritation fra endetarmsåbningen
  • Smerter omkring endetarmen, når du sidder ned eller i forbindelse med toiletbesøg
  • Frisk blod i afføringen (særligt ved udvendige hæmorider)
  • Mørkt blod i afføringen (særligt ved indvendige hæmorider)
  • Slim i afføringen
  • Udposning i endetarmsåbningen eller fremfald af slimhinden fra endetarmen. Man kan mærke noget, der ”hænger ud” fra endetarmsåbningen
  • Smerter – kan skyldes afklemning af hæmoriden eller samtidig rift fra endetarmsåbningen

Råd: Sådan undgår du hæmorider

Hvis du vil undgå hæmorider, er der flere ting, som du selv kan gøre:

  • Sørg for at have gode toiletvaner. Følg din naturlige trang og gå på toilettet, når du skal. Sid foroverbøjet og undgå at presse – lad afføringen komme af sig selv. Undlad desuden at sidde for længe på toilettet og læse avis eller ugeblade.
  • Undgå forstoppelse og træg mave og sørg for, at din afføring har den rette konsistens.
  • Drik rigeligt med væske
  • Følg de officielle kostråd, herunder spis tilstrækkeligt med fibre og sunde fedtstoffer, der holder afføringen blød
  • Undgå tunge løft og langvarige stående stillinger
  • Dyrk motion hver dag