Sure veninder

Forskere slår fast: Hangry ER en ting

Kender du også en, der bliver lidt muggen, når vedkommende er sulten? Eller har du selv en tendens til at snerre lidt ad folk, hvis du bliver nødt til at skippe frokosten? Nu kan du bruge betegnelsen hangry som en legitim undskyldning.

"Der er da vist én, der er lidt hangry, hva?" De fleste af os har nok hørt den kommentar, når maven rumler, og tålmodigheden er i bund. Men nu viser det sig, at der er en sammenhæng mellem irritation og rumlen i mavsen.

En britisk forsker har nemlig påvist, at der er en tendens til, at mangel på mad kan gøre folk mere hangry (en sammentrækning af de engelske ord hungry og angry, red.). Det skriver The Guardian.

Det er den britiske professor Viren Swami , der forsker i socialpsykologi ved Anglia Ruskin University, som står bag undersøgelsen. Flere af hans kolleger havde ved flere lejligheder beskyldt ham for at være hangry og bedt ham om at gøre noget ved problemet – og det gjorde han så ved at undersøge, hvordan sult kan påvirke dine følelser i løbet af en helt almindelig dag.

Viren Swami rekrutterede derfor sammen med forskere i Østrig og Malaysia 64 voksne i alderen 18 til 60 år. De skulle registrere og monitorere deres følelser og sult fem gange om dagen i tre uger og altså på den måde identificere deres sult, vrede, irritabilitet, nydelse og ophidselse.

Undersøgelsens resultater er udgivet i tidsskriftet Plos One, og her beskriver forskerne, hvordan deltagerne oplevede, at sult ofte blev forbundet med stærke følelser som vrede og irritabilitet. 

"Det viser sig, at det at være hangry er en rigtig ting," konkluderer Swami.

Uden mad og drikke duer helten ikke

Vi kender alle til det at gå sukkerkold, og at energiniveauet falder, hvis vi ikke får spist, når vi er sultne, men hvorfor har sult så meget magt over vores følelser, så vi ligefrem bliver hangry? Der er tidligere forsket i, at der også kan være en sammenhæng mellem lavt blodsukker og vrede og aggression.

Denne nye undersøgelse tager ikke udgangspunkt i alvorlige tilfælde af sult, men derimod den sult, som vi alle kan opleve i løbet af en helt almindelig hverdag. Undersøgelsen foreslår heller ingen radikale løsninger, men Swami mener, at det kan være en hjælp at kunne genkende og mærke følelsen i sig selv.

"Ofte er vi måske klar over, hvad vi føler, men vi forstår ikke årsagen til det. Hvis vi kan mærke det, er vi bedre i stand til at gøre noget ved det,” siger han til The Guardian.

Så summasumarum må rådet være, at vi forsøger at undgå at springe hovedmåltiderne over og sørger for altid at have en snack i nærheden.