Kvinde tjekker lymfer

Har du hævede lymfeknuder? Det skal du være særligt opmærksom på

Lymfeknuder eller lymfekirtler findes overalt i kroppen. Men hvilken funktion har de små kirtler i kroppen – og hvad betyder det, hvis lymfeknuderne pludseligt hæver og bliver ømme? Bliv klogere på hævede lymfekirtler her, og læs, hvilke symptomer du skal være særligt opmærksom på.

En lille øm hævelse på siden af halsen, i armhulen eller i lysken. De fleste har været ude for, at en eller flere lymfeknuder eller lymfekirtler, som de også kaldes, rundt omkring på kroppen hæver og bliver ømme. Det er meget almindeligt i forbindelse med infektioner i kroppen, og i fire ud af fem tilfælde er det et ufarligt tegn på, at dit immunsystem arbejder og reagerer, som det skal.

Men i sjældne tilfælde kan hævede lymfekirtler også være tegn på alvorlig sygdom, der kræver nærmere undersøgelse og behandling. Som udgangspunkt er hævede lymfekirtler ikke noget, som du bør gå rundt og holde øje med, så længe du har det godt, men du skal selvfølgelig reagere, hvis de opfører sig unormalt eller hæver uden nogen kendt årsag.

Hvad er lymfeknuder?

Din krop er udstyret med ca. 600 lymfeknuder – også kaldet lymfekirtler. Lymfeknuderne findes over hele kroppen og er en del af vores immunsystem. Lymfeknuderne er med til at dræne overskydende væske som lymfe fra blodet, når det har været rundt i kroppens væv, og hvis der er bakterier eller virus i lymfevæsken, opfanges det af lymfeknuderne, der vil forsøge at bekæmpe sygdommen.

Lymfekirtlerne er mindre end en ært og helt bløde, og normalt kan du ikke mærke dem. Hvis du bliver syg, kan lymfeknuderne vokse og blive hævede og ømme. Du kan især mærke de lymfekirtler, der sidder på halsen, kravebenet, i armhulen og lysken, da de ligger lige under huden, mens mange andre af kroppens lymfeknuder sidder inde i kroppen, hvor du ikke kan mærke dem.

Hvorfor får man hævede lymfeknuder?

Hvis der er betændelse i lymfevæsken i blodet, vil det blive opfanget af dine lymfeknuder, og immuncellerne i kroppen vil reagere og gå i gang med at bekæmpe den infektion, der måtte være i kroppen.

Når lymfeknuderne kommer på arbejde, begynder de at hæve op og blive ømme. Alle sygdomme, som kan give betændelse, kan resultere i hævede lymfeknuder, men det er meget forskelligt, om du får hævede lymfeknuder i forbindelse med en infektion, eller om du ikke mærker noget til hævelsen.

De hyppigste årsager til hævede lymfekirtler

Der kan være mange årsager til, at man får hævede lymfekirtler. Her er nogle af de hyppigste årsager:

  • Forkølelse
  • Halsbetændelse (mandler er også store lymfekirtler, der hæver hvis man har en infektion i halsen)
  • Mellemørebetændelse
  • Mononukleose (kyssesyge)
  • Sår med betændelse (fx en bullen finger)

I sjældnere tilfælde ses hævede lymfekirtler ved sygdomme som:

  • Leddegigt
  • Kønssygdomme (syfilis)
  • HIV
  • Visse kræftsygdomme, fx lymfekræft

Er det farligt at have hævede lymfeknuder?

Der kan være mange grunde til, at du får hævede lymfekirtler, og fx er forkølelse, blærebetændelse, halsbetændelse og mellemørebetændelse nogle af de hyppigste årsag til hævede lymfekirtler. Du kan også opleve hævede lymfekirtler, hvis du får betændelse i en finger, ligesom nogen også kan opleve, at lymfeknuderne i lysken hæver op, hvis der opstår betændelse i en hårsæk efter intimbarbering.

Ofte kan du mærke, hvad der føles som en knude under huden dér, hvor lymfeknuderne er samlet. Det er lymfeknuderne i lokalområdet, der reagerer, så hvis du fx har halsbetændelse, får du hævede lymfeknuder under kæben eller på halsen. Hvis de hævede lymfekirtler derimod skyldes en urinvejsinfektion, vil lymfekirtlerne i lysken hæve, og har du en nedgroet fingernegl, kan det mærkes på lymfeknuderne i armhulen.

I sjældnere tilfælde kan hævede lymfekirtler skyldes godartede knuder eller en række alvorlige sygdomme som fx visse typer af kræft og autoimmune sygdomme, hvor immunforsvaret angriber kroppens eget væv.

Hvornår bør du gå til lægen?

Det er ikke unormalt, at lymfeknuderne i kroppen ind imellem hæver op og gør ondt, når du trykker på dem, og i de fleste tilfælde vil hævelsen og ømheden forsvinde ret hurtigt og typisk indenfor få uger. I nogle tilfælde kan hævelsen og ømheden dog godt vare ved i længere tid, også efter at selve infektionen er væk, uden at det betyder noget eller er tegn på alvorlig sygdom.

I langt de fleste tilfælde, er hævede lymfeknuder helt ufarlige, men hvis dine lymfeknuder er hævede over længere tid, uden er der er nogen kendt årsag til det, og hævelsen ikke forsvinder af sig selv i løbet af ca. tre uger, bør du dog få det undersøgt hos din læge.

Du bør også altid søge læge, hvis lymfeknuden er hævet og hård men IKKE er øm, eller hvis du får hævede lymfekirtler sammen med andre symptomer, fx træthed uden nogen grund, nattesved og vægttab.

Hævede lymfekirtler: Tilfælde, hvor du altid bør søge læge

Det er normalt, at lymfekirtler hæver og gør ondt, hvis du har en infektion i kroppen. Hvis knuden er øm, er der typisk tale om en infektion. Men i sjældne tilfælde kan hævede lymfekirtler være tegn på mere alvorlig sygdom, som fx kræft.

Du bør altid kontakte lægen og blive undersøgt, hvis:

  • Lymfeknuden IKKE er øm. Hvis du trykker på den forstørrede lymfeknude, uden at du føler ubehag, skal du være opmærksom, da det kan være tegn på kræft.
  • Lymfeknuden ikke er blevet mindre i løbet af to-tre uger, eller bliver ved med at vokse. Hævede lymfeknuder over en centimeter skal undersøges af en læge.
  • Lymfeknuden er hård, uøm og ikke frit forskydelig fra det underliggende væv. En normal hævet lymfeknude er blød.
  • Du får hævede lymfeknuder sammen med andre symptomer på sygdom, fx vægttab, nattesved og er mere træt, end du plejer at være.

Hvordan behandler man hævede lymfeknuder?

Hvordan man behandler hævede lymfekirtler afhænger af, hvad årsagen er. Hvis de hævede lymfekirtler fx skyldes halsbetændelse, lungebetændelse eller en anden infektion, kan du evt. behandle infektionen, men der vil sjældent være behov for at foretage yderligere undersøgelser. Lægen kan afgøre, om en knude er ufarlig eller kræver yderligere undersøgelser.

Er der mistanke om en alvorlig sygdom som fx kræft, kan det være relevant med yderligere udredning i form af fx blodprøver, forskellige scanninger, røntgenbilleder og eventuelt en vævsprøve (biopsi) fra knuden.

Kilder:

Netdoktor

Sundhed.dk

Kræftens Bekæmpelse

Fakta om lymfeknuder/lymfekirtler

  • Mennesker har ca. 600 lymfeknuder/lymfekirtler i kroppen.
  • Lymfeknuder ligner små kidneybønner og er mindre end en ært.
  • Lymfeknuderne er en del af lymfesystemet, som ellers består af lymfekar.
  • Lymfesystemet er en del af immunforsvaret og beskytter os mod bakterier og virus.
  • Lymfeknuderne består af celler, der er specialiserede i at genkende fremmede mikrober, fx bakterier og virus og angribe dem, så man ikke bliver syg.