Vi ved godt, at sukker kan føre til karies. Men ny forskning viser, at hvis du vil reducere risikoen for at udvikle karies, bør dit sukkerindtag højst udgøre 3 % af dit daglige energiindtag. Det konkluderer en ny undersøgelse.
Den viste, at karieshyppigheden steg dramatisk, når kosten ændrede sig fra ikke at indeholde sukker til at indeholde op til 10 % sukker af det daglige energiindtag.
SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du spiser sukker?
WHO anbefaler, at sukker maksimalt udgør 10 % af det daglige energiindtag, men forskerne bag undersøgelsen mener, at dette bør sænkes til 5 % og gerne til mindre end 3 %.
Har du styr på det søde hvide pulver?
Tandlægeforeningen har undersøgt indholdet af tilsat sukker i en række populære slik- og sodavandsprodukter samt i mellemmåltider, der typisk markedsføres som sunde.
Økologiske, tørrede tranebær (60 g) = 14 sukkerknalder
Økologisk drikkeklar hyldeblomst (330 ml) = 16 sukkerknalder
Yoggi-drikkeyoghurt med hindbær og blåbær (350 ml) = 13 sukkerknalder
Tørret ananas (100 g) = 19 1/2 sukkerknalder
Økologiske fuldkornskiks (200 g) = 25 sukkerknalder
SE OGSÅ: fit tester: 21 dage uden sukker
0,5 liter Coca-Cola = 25 sukkerknalder
Toms Chocofantstang (27 g) = 8 sukkerknalder
Haribo Matador Mix (170 g) = 41 sukkerknalder
Kilde: Tandlægeforeningen
SE OGSÅ: Sådan bekæmper du sukkertrang
SE OGSÅ: 6 søde sager, der ikke giver sukkerchok