Heidi Svelmøe

Heidi fik en hjerneblødning som 38-årig

Heidi Svelmøe og hendes døtre var i fuld gang med at udleve deres nye tilværelse på en ø i Caribien, da ulykken ramte. Men selv om eventyret blev afbrudt, ser Heidi det hele som en lykkelig historie. Det afhænger af, hvordan man vælger at se på sin situation, siger hun.

Solen varmer på altanen, hvor Heidi Svelmøe har sat sig med en kop urtete mellem hænderne. Fra sin plads kan hun se på et par græssende alpakaer, Odense å, domkirken og glade mennesker i Eventyrhaven.

"Jeg elsker forår og sommer og at være udenfor. Og de øjeblikke, hvor jeg bare er i nuet og har det dejligt, er jeg opmærksom på hele tiden. Vi går glip af for meget, hvis vi hele tiden lever i fremtiden eller i fortiden," lyder det fra Heidi Svelmøe, 43.

Hun befinder sig på den altan, der hører til musik- og filosoficentret Solvognen i det indre Odense. Her underviser Heidi sine elever i sang og mindfulness, og her øver hun med sit band, StellarPirate.

I 2008 blev Heidi et kendt ansigt, da hun optrådte i den allerførste udgave af tv-konkurrencen X Factor. Hendes sødme og flotte sangstemme tog danskerne med storm, og hun blev nummer tre. Siden har hun levet som sanger, musiker og sangunderviser, og inden længe kan hun også kalde sig forfatter, når hun udkommer med sin første bog.

"Jeg føler, der sker så meget spændende i mit liv, og jeg er så glad og taknemlig for de muligheder, jeg har. Jeg har så meget lyst til livet," siger Heidi med eftertryk og tilsat et af sine mange smil.

Hun befinder sig rigtig meget i Solvognen, mens hendes hjem er et bofællesskab i et landligt område lidt uden for byen. Her bor hun sammen med sine to døtre og sin mor.

En smuk oplevelse

For seks år siden boede Heidi langt fra Danmark. Hun havde mødt kærligheden i en amerikansk musiker, som boede på den caraibiske ø St. Croix. Sammen med sine døtre besluttede hun at afprøve eventyret, og de tre flyttede til St. Croix, hvor de begyndte på en ny hverdag med arbejde og skole. Men eventyret kom kun til at vare tre måneder. For under en hjemrejse til Danmark i november 2016 ramte ulykken.

"Jeg havde været på café med min veninde, og da jeg kørte hjem, besluttede jeg at tage turen gennem byen i stedet for at køre ad motorvejen. Det er det sidste, jeg husker," fortæller Heidi, som besvimede bag rattet i bilen, ramt af en hjerneblødning.

Heidi kørte ind i et hegn i siden af vejen, men heldigvis skete det ikke i høj fart, og heldigvis skete det lige ved Odense Universitetshospital. Hun blev hurtigt bragt til hospitalet, hvor lægerne opererede hende i hjernen og derpå lagde hende i kunstig koma. En tilstand, som varede i 11 dage, og som Heidi fik en særlig oplevelse ud af.

"Det var en indre rejse, som står utrolig stærk og smuk for mig. Jeg oplevede, at jeg havde en kommunikation til noget højere. Jeg var ikke alene. Det gav mig en altoverskyggende følelse af, at alt var godt og okay," forklarer Heidi, der til efteråret skal holde foredrag om sin oplevelse af at ligge i koma.

Der er ikke fundet nogen forklaring på, hvorfor Heidi blev ramt af et såkaldt aneurismebrist – hun var sund og rask og havde aldrig fejlet noget alvorligt før.

Da Heidi vågnede af sine dybe søvn, kom hendes familie og en veninde på besøg. Veninden fortalte, at Heidi med det samme samlede op på den samtale, de to havde haft på caféen på ulykkesaftenen. Det grinede de begge af.

Heidi var tynd og svækket af at ligge i sengen, men ellers var der ikke noget galt. Hendes sprog, hukommelse og fysik var helt i orden. Efter cirka en måned blev hun udskrevet, og det stod klart, at det ikke var muligt for hende og pigerne at rejse tilbage og fortsætte eventyret på St. Croix.

"Det var selvfølgelig hårdt og traumatisk for mine piger, at jeg havde været i en ulykke, og de trængte til, at der kom ro på. Så de startede i skole i Danmark igen, og de næste år rejste jeg frem og tilbage til St. Croix. Dog var jeg aldrig derovre mere end tre uger ad gangen, for så kunne jeg ikke undvære pigerne længere," siger Heidi.

Har glæden for øje

For to år siden sluttede forholdet til den amerikanske kæreste, og Heidi har siden boet i Odense på fuld tid.

Hun vælger at fokusere på de positive sider af ulykken, selv om den caraibiske drøm blev afbrudt.

"Der er mange gaver forbundet med ulykken. Jeg er meget taknemlig for, at der var nogen, der hjalp mig, da jeg kørte galt. En dame holdt ind til siden og ringede til en ambulance. Og lægerne var så dygtige.

Jeg er også taknemlig for at have mit sprog, min hukommelse, stemme og krop i behold. Vi kan gro af modgang i stedet for at blive nedbrudt. Det hele handler om, hvordan vi vælger at se på vores liv. Jeg har glæden for øje hele tiden."

Heidis døtre, Lea og Sofie, er i dag 19 og 16 år og har det begge godt. Lea er i gang med en uddannelse til kosmetolog, og Sofie går i skole og spiller i sin fritid en masse musik – ligesom sin mor.

"Begge mine piger er sindssygt gode til at synge, og vi synger sommetider sammen. Jeg elsker dem højt og er så stolt af dem," siger Heidi.

Hun føler, hun er et sted i livet, hvor alt godt kan ske. Og hvor hun suger de gode øjeblikke til sig hele tiden.

"Jeg er meget opmærksom på mine følelser, tanker og relationer. At de er sunde. Jeg har så mange gode mennesker omkring mig, som giver mig energi. Og som jeg giver energi. Det er et spændende eksperiment at være menneske," siger Heidi og ler.