Erotisk sprog

Hvad tænder du på? Sådan bliver du bedre til at sætte ord på

Hvad tænder du egentligt på? Måske ved du det ikke? Og hvad skal du egentlig svare, hvis din partner spørger? Se her, hvordan du bliver klogere på dine tændingsknapper og sætter ord på, hvad der tænder dig.

Ligesom vi udtrykker vores kærlighed på forskellig måde, så er det også meget forskelligt, hvad der tænder os seksuelt og vækker vores lyst. Vi har alle forskellige erotiske udtryksformer – ”tændingsknapper” – der vækker vores lyst og begær.

Mens nogle tænder på kys, kram og følelsen af hud mod hud, så er det i højere grad den erotiske energi eller måske livlige sexfantasier og rollespil, der tænder andre. Ifølge Joan Ørting, der er kognitiv terapeut og sexolog, er det vigtigt at kende både sine egne, men også sin partners tændingsknapper og tale åbent om sex for at holde liv i gnisten i parforholdet.

Sådan tjekker du din erotiske beholder

For at få en fornemmelse af, hvor tilfreds du er på det erotiske område, kan du stille dig selv disse spørgsmål:

  • Føler du dig opfyldt erotisk?
  • Dyrker du den slags erotik, der gør dig allermest tilfreds?
  • Savner du noget, eller mangler du noget?
  • Har du for det meste lyst, eller skal du tage dig sammen, når I skal have sex?
  • Går du på kompromis med dine egne behov?
  • Har du svært ved at blive tændt?
  • Er alt præcis, som det skal være?

Men rigtigt mange finder det svært at tale om sex og sætte ord på deres forskellige lyster, behov og erotiske længsler, simpelthen fordi de mangler et sprog at tale erotik ud fra. Hun har derfor udviklet fem erotiske sprog – forskellige erotiske udtryksformer – der forhåbentligt skulle gøre det nemmere at sætte ord på vores lyst, længsler og behov, gøre samtalen om sex mere tilgængelig – og puste nyt liv i sexlivet.  Kilde: De 5 erotiske sprog af Joan Ørting.

De 5 erotiske sprog

De fleste af os har mere end ét erotisk sprog. Selvom nogle kan genkende sig selv i alle sprogene, så har de fleste typisk et primært sprog – deres modersmål – som er den slags erotik, de kender bedst og har dyrket mest. Derudover har vi to andre sprog, som vi også ”taler”, men måske ikke lige så godt og flydende, som ”modersmålet”.

1. Sexfantasier

Sexfantasier er ord, billeder, stemninger og følelser, som du har i tankerne. Chat og sms-sex hører også hjemme under sexfantasier. Du pirrer din hjerne med indre billeder, der er så effektive og stærke, at du kan nå klimaks. Med sexfantasier leger du med din forestillingsevne og visualiserer det, der virker ophidsende for dig, så du bliver ført derhen, hvor du gerne vil være. Nemlig til orgasme og udløsning.

2. Krop & sanser

Kroppen er et stort sanseorgan. Har du krop og sanser som dit erotiske sprog, så sidder ekstasen i huden og kroppen, og du tænder fx på fornemmelsen af hud mod hud. Det er både den fysiske kontakt, men også måden, det bliver gjort på. Du kan fx lide, at din partner kilder dig på ryggen, giver dig helkropsmassage, og tænder måske på kys eller små blide smæk bagi. Her er det de anerkendende berøringer og kærtegn, der er vigtigst, ikke de verbale.

3. Polaritet

Ved polaritet forstås den erotiske energi mellem to poler – den maskuline og den feminine energi. Det er tiltrækningskraften mellem dem, der skaber spændingen, og det er denne energi, der får erotikken til at vibrere og slå gnister. Hvis du har polaritet som dit erotiske sprog, så tænder du fx på et flirtende smil. Du har en god fornemmelse for, om du bliver beundret og ”wow’et”, som den kvinde du er, og lægger vægt på, at der er den helt rette opmærksomhed. Når du mærker, at der er seksuel tiltrækning, er du i dit es.

4. Fetich & kinks

Fetich betyder genstand med en magisk betydning. Hvis du har fetish som dit erotiske sprog, føler du en seksuel tiltrækning af særlige objekter. Det, der kan tænde for erotikken kan fx være beklædningsgenstande som stiletter, uniformer eller blondeundertøj. Det kan være materialer som fx læder, gummi eller latex eller legemsdele, fx store bryster, et behåret mandebryst eller muskuløse numser. Kinks derimod er en måde at være på, en leg eller et eksperiment, som bruges til at udfordre sig selv og udvide sine seksuelle grænser, fx rollespil, S/M eller bindelege.

5. Romantik

Har du romantik som erotisk sprog, tændes din erotiske gnist i hjertet. Det skal ikke være lige-på-og-hårdt, men handler om fx kærlighed, nærvær og følelsen af føle sig forbundet – om at gøre noget rart og hyggeligt sammen. En romantiker er selektiv og har brug for at mærke samhørigheden og forelskelse, så elskoven føles dybere. Et forspil kan fx sagtens handle om at spendere hele dagen sammen, læse op af noget smukt, høre god musik sammen eller tale og drømme sammen. Ønskelegen kan være det pirrende forspil.