Hvordan får jeg min kæreste til at holde længere under sex?
Tidlig sædafgang er noget af det mest tabubelagte, når det gælder mænd og deres sexliv. Og det kan have store konsekvenser. Men hvorfor oplever nogle, at de kommer for tidligt under sexakten, og hvad kan man gøre for at kunne holde længere under sex? Vi har spurgt eksperten.
For mandens vedkommende er det ikke at kunne holde særligt længe i sengen noget af det mest udskammede og tabubelagte. Det kommer bl.a. til udtryk i både bøger og film. Der er fx en scene i filmen American Pie, hvor hovedpersonen ligger i sengen med en lækker kvinde, Naudia. Seancen bliver streamet via et kamera, og han kommer alt for hurtigt og bliver fuldstændig latterliggjort af sine venner. Eller hvad med Carrie og novelleskribenten, Vaughn Wysel, der kom ret hurtigt i bukserne, og som hun til sidst dropper, fordi sex er for vigtigt – selvom svigermor er helt fantastisk.
For tidlig sædafgang bliver altså portrætteret i film og serier, som fyre, der ikke kan holde længe under sex, og at det er lavpunktet for en mand. Det at komme for tidligt kan da også have så store konsekvenser, at manden helt undgår samlejet.
Ifølge sexolog og parterapeut Ditte Winkel er for tidlig sædafgang nærmest mere tabuiseret end ikke at kunne få rejsning. Det bliver ofte latterliggjort, når der tales om det, og kan i sidste ende medføre både skyld og skam.
”Normalt kan en mand holde mellem fire-10 minutter under selve samlejeakten. Vi diagnosticerer tidlig sædafgang, hvis den mandlige person kommer hurtigere end tre minutter. Og så er det noget, som skal foregå ret hyppigt og tilbagevendende, før vi kalder det for tidlig sædafgang.”
Hvor mange lever med ikke at kunne holde længe i sengen?
”Det er værd at italesætte, at der er dem, som oplever dette (tidlig sædafgang, red.) som noget sporadisk. Jeg tror, at alle mænd kan nikke genkendende til, at det sker nogle gange, at man kommer hurtigt under samleje. Det er fx meget almindeligt, hvis der er gået en lang periode imellem, man har onaneret eller haft samleje, for så er der lidt ekstra tryk på næste gang, at man gør det, og det går lidt hurtigere og kan ikke vare så længe.
Kigger vi på, hvor mange der oplever dette som udfordrende, og hvor det er et decideret problem for dem i parlivet, er det mellem syv-10 % af alle mænd, som i perioder har oplevet, at dette har været udfordrende for dem.
Når vi definerer det som værende en udfordring, er det typisk de mænd, der holder mindre end tre minutter. Altså fra akten går i gang, og indtil de når en udløsning, tager det mindre en tre minutter for en udløsning.
Som nævnt tidligere siger man, at et gennemsnitssamleje kan vare mellem fire til 10 minutter fra, man starter op, og hvis man ikke stopper undervejs og laver anden aktivitet.”
Jeg har læst andre steder, at for tidlig sædafgang defineres under et minut?
”Der er nogle, som oplever at komme under et minut. Men når vi siger under tre minutter, dækker det over, at der er mange, som kan opleve, at alt under tre minutter er for hurtigt og et problem, og så kalder vi det stadig for tidlig sædafgang. Vi er fagpersoner, som sexologer, læger, parterapeuter og sygeplejersker.”
Hvor hyppigt skal det forekomme?
”Det bliver lidt tricky, for det er et definitionsspørgsmål, men vi lægger den over til den enkelte mand og spørger, om det er en udfordring for ham? Hvis manden udtrykker, at det er et frustrationselement i hans liv ikke at kunne holde længe under et samleje, og han oplever, at det sætter en begrænsning i det seksualliv, som han gerne vil udleve, så definerer vi det som værende en udfordring.
Det er ikke sådan, at vi kan sige, at hvis det foregår hver anden gang eller i fire ud af fem tilfælde, er det for tidlig sædafgang. Vi bruger i stedet termen, når det forekommer hyppigt, og så kan man altid spørge, hvad er hyppigt? Og det er der, hvor det bliver et definitionsspørgsmål, for hvad er det?”
Hvorfor får nogle mænd for tidlig sædafgang?
”Det kan der være mange grunde til. Vi skelner mellem, hvad vi kalder primær adfærd eller sekundær adfærd. Hvis mændene altid har oplevet det, og det har været et fast element i deres liv, lige siden de fik deres seksuelle debut, passer de ned i kassen, der hedder primær tidlig sædafgang. Og så er der nogen, som kan opleve, at de ikke har haft det med tidligere partnere, men pludseligt bliver det et problem i deres liv, og så kalder vi det for sekundær tidlig sædafgang.
Noget af det, der kan gøre sig gældende, er både biologiske og psykologiske faktorer.
I forhold til det biologiske kan det fx være ubalance i stofskiftet, og det kan være, hvis man har en infektion i prostata eller urinrøret. I sådanne situationer kan det være en god grund til at gå til egen læge for at få tjekket, om fysikken er i orden, så der ikke er noget, som driller i forhold til det.
Og så kan der være psykologiske påvirkninger, der har gjort, at man står i sit liv som voksen og oplever problemet. Det kan fx være noget som onanivaner. Hvis man har skammet sig meget over det at have en seksualitet og at onanere, kan det være blevet en vane, at det skal gå meget hurtigt. Og så har man skyndt sig og derved oparbejdet et mønster, hvor det max må tage 30 sekunder eller et minut, fordi man ikke vil risikere det skamfulde i at blive opdaget.
Rejsningsbesvær kan også spille en stor rolle, hvor man kan være så bange for, at man ikke kan holde sin rejsning længe nok, så man må hellere skynde sig, for nu er den her endelig, og så skal man skynde sig at bruge den. Og så er det, at den tidlige sædafgang følger med, som en bivirkning af rejsningsbesværet.”
Hvad kan konsekvenserne være ved ikke at kunne holde længere i sengen?
”Det vil typisk være i den mentale ende. For tidlig sædafgang er så tabuiseret, og det måske er den problemstilling, som mænd kan opleve i det seksuelle, som er allermest latterliggjort, og hvor det er noget, der er sværest at finde en forståelsesramme omkring, så det giver en masse skyld og skam.
Konsekvensen kan være, at de til sidst slet ikke tør åbne døren ind til soveværelset, fordi den forkerthedsfølelse, som bliver placeret i dem, når de skal konfronteres med det her faktum, fylder så meget, at de hellere vil lade være at gå den vej og opleve det. Så de trækker sig fuldstændig, og det kan sætte seksuallivet helt i stå.
I sidste ende kan det ende med, at man går fra hinanden. At man mister den kærlighedsrelation, som man er i. Så det kan virkelig have alvorlige konsekvenser på den lange bane for ens livskvalitet.”
Hvad kan man selv gøre for at undgå for tidlig sædafgang?
”Der er heldigvis forskellige øvelser, man kan prøve for at komme det til livs. En af de ting, man kan prøve her og nu, og som virker for nogle mænd, er at bruge kondom under selve akten. Kondomet nedsætter følsomheden i penis og det glidemiddel, der kan være på kondomet, når man sætter det på, kan også være lidt følsomhedsnedsættende. På den måde kan man få en følelse af at kunne holde længere ved brug af kondom.
Så er der stop-teknikken, som vi kalder det. Og den går ud på, at når man kommer til det tidspunkt i orgasmen, hvor man kan mærke, at nu er det, hvad vi kalder for point of no return, hvor man er nået dertil, at der ikke er nogen vej tilbage i forhold til sædafgang; hvor løbet er kørt, så at sige. De par, som oplever for tidlig sædafgang, skal prøve at lege med det punkt.
Det gør man bl.a. ved, at inden man når point of no return og kan mærke, at man er lige ved at peake, trækker man sig ud, og enten selv eller partneren klemmer nede under pikhovedet, lige bagved glansen – det skal selvfølgelig ikke være smertefuldt, men man klemmer, indtil man kan mærke, at den værste ophidselse har lagt sig. Og så holder man en pause på 30 sekunder, inden man trænger ind igen og fortsætter.
Det kan man gøre x antal gange under samlejet, hvor man trækker sig ud, klemmer af rundt om og under pikhovedet og giver det 30 sekunder. Det er meget almindeligt, at manden kan opleve, at rejsningen daler for en stund, for når man klemmer, kan noget af blodet trække sig tilbage. Det er helt okay, for blodet og rejsningen skal nok komme tilbage, når I går i gang med akten igen.
På den måde får man trænet, mærket og kommet i kontakt med, hvornår det er, man peaker, og man får en bedre kropsfornemmelse med sig selv, så man bedre kan styre det. På sigt vil dette kunne have en virkelig positiv virkning.
Det er selvfølgelig vigtigt, at man har en kommunikation omkring det, og at partneren er med på den her metode, fordi det er et samspil.
Et andet godt råd, som man selv kan gøre, er bækkenbundsøvelser, fordi det øger bevidstheden i hele muskulaturen i skødet.”
Hvorfor er bækkenbundsøvelser også gode for mænd, og hvordan laver de bækkenbundsøvelser?
”Når mænd laver bækkenbundsøvelser, træner de veneklapperne, som findes inde i hver eneste blodåre. Når blodet bliver pumpet rundt af hjertet, lukker veneklapperne inde i blodårerne, så strømmen kun går i én retning, og blodet ikke løber tilbage igen den forkerte vej.
Veneklapperne sidder selvfølgelig også i penis, og det betyder, at når penis bliver fyldt med blod, og den bliver hård, lukker veneklapperne til, og holder blodet inde i penis og sørger for, at rejsningen forbliver. Når du laver bækkenbundsøvelserne, træner du dermed også veneklapperne, så de bliver stærkere og bliver bedre til at holde blodet i penis.
Når manden skal lave bækkenbundsøvelser, skal han få fornemmelsen af, at han skal holde på en prut, så han skal lukke af om bagtil og suge op. Hvis han er i tvivl, om han gør det rigtigt, kan han de første par gange, når han tisser, prøve at kappe strålen ude ved toilettet, og kan han det, har han lavet en rigtig bækkenbundsøvelse og det rigtige spænd. Man skal dog ikke blive ved med at teste på den måde, fordi man til sidst kan få oparbejdet en dårlig vane med, at der kan stå rest urin i ens blære, som kan give blærebetændelse. Men der sker ikke noget ved at gøre det et par gange for at få en fornemmelse af, om man gør det rigtigt.
Mænd kan faktisk også opleve, at hvis de stiller sig foran spejlet, og de laver en rigtig bækkenbundsøvelse, kan de se et lille vip nede ved penisroden. Så de har mere syn for sagen, end kvinder har. Når man får oparbejdet en vis muskulatur i bækkenbunden, kan man også hænge et viskestykke hen over penis, når den er lidt erigeret, og på den måde kan man lave vip, hvor man kan se, at man gør det rigtigt.
Mænd skal lave øvelserne hver dag, ligesom kvinder skal. Og hvis man er lidt konkurrencemindet, kan man time, hvor lang tid man kan holde spændet til at starte med. Det kan være to eller tre sekunder, indtil du kan mærke, at det lige så stille slipper af sig selv. Hvis det er dit udgangspunkt, kan du efter et par uger eller en måned, hvor du har øvet dette et par gange hvert døgn, se, næste gang du timer et opspænd, om du har fået oparbejdet en anden styrke, så du måske kan holde spændet i fem eller otte sekunder. Det er ikke sådan, at man siger, at du er i mål, når du kan holde det i 35 sekunder, men man kan selv bruge det som en indikator for at mærke, om der er noget, som forbedrer sig i sin fysik.
Jeg vil dog understrege, at det er sjældent, at bækkenbundsøvelserne kan stå alene, men det er klart, at det kan være et middel, hvor du forstærker endnu mere. Det er også sjældent, at kondomet kan stå alene, og det er sjældent, at den lokalt bedøvende salve kan stå alene, men det er bestemt nogle alternativer, der er gode at prøve af.”
Så man kan også få lægemidler?
”Man kan få en bedøvende salve, som kan nedsætte følsomheden. Men der er forskellige kliniske virkemidler, man kan tale med sin læge om.”
Hvad kan man gøre som partner?
”Som partner er det vigtigt at være åben overfor de initiativer, som man kan lave sammen. Det kan være at bruge kondom under akten for at nedsætte følsomheden i penis, og det kræver, at partneren er åben overfor det at bruge prævention.
Stopøvelsen er også noget, som man skal have talt med sin partner om, så partneren ikke ligger og tænker, hvorfor bliver du ved med at trække dig ud. Det kan også være, at man kan aftale, at det er partneren, som skal klemme af under stopøvelsen, så man får en aktiv rolle at spille.
Og så er det altid gavnligt, at partneren kan være opmærksom på nydelsessignalerne, der bliver sendt undervejs. Så lige inden manden når til klimaks og point of no return, hvor det er umuligt at stoppe, kan man som partner være opmærksom på signalerne undervejs, såsom hvordan ens partner mærker tændtheden, og hvis man fx rider, kan man nå at hoppe af, og derved hjælpe med at holde længere. Så en god og fortrolig kommunikation er ret vigtig, og det er den bedste måde at støtte op på. Går det først hen og bliver skamfuldt, er løbet kørt.”
Er det okay, at man selv tager initiativ til snakken, eller skal man vente på, at han åbner op?
”Det er så forskelligt fra mand til mand, og vi kan ikke give et endegyldigt svar på, hvad der er smart. Der er nogen, som synes, at det er rart, at partneren åbner ballet og viser, at man gerne vil snakke om det, og at man er der.
Og så er der nogle mænd, som allerhelst vil feje det ind under gulvtæppet og slet ikke vil berøre emnet, og så bliver det enormt svært at have en kommunikation omkring det, hvis den ene part tjekker fuldstændig ud af samtalen og slet ikke vil røre ved det.
Men man kan selvfølgelig altid forsøge at nærme sig med åbenhed, nysgerrighed og tålmodighed. Det er klart, at jo mere presserende eller insisterende, man bliver, både i sit kropssprog, i sin tone og i sin måde at italesætte det på, jo mere vil partneren føle, at vedkommende bliver angrebet eller trængt op i en krog, og derfra kan der ikke ske noget godt i kommunikationen.”