Rikke fik type 2 diabetes efter sin anden graviditet. Hun tager ikke insulin, men har kontrol over sin sukkersyge ved ikke at spise for meget sukker og hurtige kulhydrater i form af f.eks. hvidt brød. Trods sunde madvarer på tallerkenen, føler Rikke sig kronisk træt. En del af trætheden skyldes stress og søvnafbrydelser, men måske det også handler om Rikkes madvaner?
– Før jeg fik børn, sov jeg 8 timer hver nat, men nu sover jeg kun 6 timer, og afbrydes ofte i min søvn. Det skyldes blandt andet, at jeg sover let og vågner, når min ene datter kommer ind om natten, og hvis jeg stresser over alle de ting, som jeg skal huske at ordne i mit eget firma. Om dagen går jeg så rundt og er træt og har travlt, og den kombination gør, at jeg tit først husker at spise, når jeg er meget sulten. Så kan jeg godt komme til at snacke chips, vingummi og eller saltlakrids om aftenen. Det giver et kortvarigt energikick, men jeg bliver hurtigt træt igen. Jeg forsøger tre gange om ugen i en halv time at lave styrketræningsøvelser på stuegulvet, men det gør mig ikke umiddelbart friskere.
Diætistens svar
Sådan påvirkes Rikke af sin kost
– Rikke løber i et hamsterhjul, hvor alting skal nås på den halve tid. Det gør, at Rikke glemmer at spise og derfor har ustabilt blodsukker, der gør hende træt og giver lyst til sukkerholdige energifix lige pludselig. Rikkes eneste ordentlige måltid er om aftenen, men mængden kommer til at virke voldsom, fordi Rikke spiser så lidt i løbet af dagen. Det betyder, at en tom mave bliver proppet med mad og kombineret med et glas vin eller to næsten hver aften, giver det en dårlig søvn. Dér hvor Rikkes krop skulle ligge i dvaletilstand og slappe af og restituere, sender hun den på overarbejde med at fordøje og for leverens vedkommende beskæftiget med at afgifte systemet for alkohol.
Rikkes værste uvane
– Rikke tager ikke sig selv alvorligt. Hun har for meget arbejde og prioriterer så heller ikke sin søvn nok. Børn i soveværelset forstyrrer din søvn, så ud med dem. Forstyrres vores søvn flere gange på en nat, sker der en forskydning i vores appetitregulerende stoffer. Og i Rikkes tilfælde har det betydet, at hun først spiser, når hun er oversulten, og det fører ofte til overspisning.
Det skal Rikke ændre i sin kost
– Først og fremmest skal Rikke have etableret et sundt spisemønster, hvor hun kommer ind i en god rytme med sund og nærende mad dagen igennem. Et godt råd er at starte med en god morgenmad, så kroppen får optimale vilkår fra starten. Springer du måltider over, bliver blodsukkeret dysreguleret. Til morgen anbefaler jeg en lille smoothie, en lille yoghurt eller bare en skive rugbrød med laks eller kylling. Det kan de fleste trods manglende sultfornemmelse tvinge i sig. Herefter skal Rikke sætte sit ur i telefonen klokken 10 og klokken 14 for dér at spise forebyggende mellemmåltider. På den måde vil hun ikke blive træt i løbet af formiddagen og få de her blodsukkerudsving, der kun giver lyst til sukkerholdige quick-fixes. Ud over indførsel af morgenmad og faste mellemmåltider skal vinen også væk i hverdagen, og aftenerne kan med fordel sluttes af med et krus varm mælk med honning, der virker afstressende.
Vigtigste livsstilsændring
– Rikke skal få struktur ind i sin hverdag og skabe lufthuller til sig selv. Det vi tilbyder kroppen, får vi igen. I Rikkes tilfælde er det stress og dårlig søvn. Rikke skal som mange andre kvinder tage sig selv mere alvorligt, tage ansvar for sig selv, sin fysiske tilstand og sit mentale velbefindende. Andre gør det ikke, så med andre ord: Vær din egen bedste veninde.
Om diætisten
Christina Bendix er autoriseret klinisk diætist og uddannet NLP-practitioner. Christina har specialiseret sig i at arbejde med sammenhængen mellem mad, tanker og adfærd – og hjælper mange med at få etableret et naturligt forhold til mad – og et afbalanceret spisemønster. Følelsesmæssig spisning, spiseforstyrrelser og dårlige madvaner og rytmer er hendes specialeområder.
Christina Bendix har egen klinik i Lyngby – se mere på Lyngbykostklinik.dk.
LÆS OGSÅ: Jeg spiser sundt, men taber mig ikke
Rikkes hverdagskost
Morgenmad
Jeg spiser først noget ved 10-tiden. Gerne et stk. kyllingebryst eller knækbrød med ost.
Frokost
Rugbrød med forskelligt pålæg ellers kylling med grøntsager.
Mellemmåltid
Nogle gange et stk. frugt eller en kiks.
Aftensmad
Børnevenlige retter som fuldkornspasta med kødsovs, lasagne eller kylling. Kan godt finde på at dele en flaske vin med min mand på hverdage.