Derfor gik jeg i hormonbehandling
Selvom Marianne Elsass er en af dem, der helst undgår at spise piller, når hun har hovedpine, var hun ikke i tvivl om, at hun ville have hormoner, da hun oplevede gener i forbindelse med overgangsalderen. Her fortæller den 47-årige eventmanager på Kurhotel Skodsborg om at være i hormonbehandling.
Generne
Da jeg for nogle år siden begyndte at komme i overgangalderen, fik jeg bl.a. mange hedeture om natten, der betød, at jeg måtte stå op og skifte sengetøj flere gange. På den måde blev min nattesøvn forstyrret, hvilket havde indflydelse på både mit fysiske og psykiske velvære.
Forberedelserne
Jeg har jo i en årrække arbejdet i sundhedsbranchen og har altid interesseret mig for sundhed, og dermed også for, hvad der ville ske, når jeg kom i overgangsalderen. Derfor havde jeg også allerede inden, jeg kom i overgangsalderen, været i England for at få målt mine hormontal, så min læge havde et udgangspunkt for behandlingen, når det blev aktuelt. For hvis ens læge kender ens normale hormontal, ved hun også, hvor præcis meget hun skal give, når tallene begynder at dale.
LÆS OGSÅ: Få et godt sexliv - hele livet
Overvejelserne
Mange har den holdning, at det naturlige er det bedste. Og sådan har jeg det også lang hen ad vejen. Jeg dyrker selv masser af motion og går meget op i min kost, og hvis jeg har hovedpine, undgår jeg også helst at spise en pille og prøver i stedet om jeg kan få den til at gå væk med f.eks. nogle skulderrulninger eller ved at lade være med at drikke kaffe. Så min holdning er, at man skal gøre så meget, man kan, med kost og motion, men hvis det ikke er nok, må man jo kaste håndklædet i ringen og få noget hjælp.
Samtidig kan man jo også sige, at vi som mennesker slet ikke er lavet til at fungere så længe, som vi gør i dag. Og ikke nok med, at vi lever meget længere, vi skal også blive ved med at fungere og præstere på arbejdsmarkedet, samtidig med at mange af os også har teenagebørn, vi skal tage os af. Derfor kan det også være nødvendigt med hjælp, hvis man har mange gener i forbindelse med sin overgangsalder.
Risikoen
Jeg tænker ikke over, at der er en risiko. I de undersøgelser, der fastslår, at der er en risiko ved behandlingen, har folk jo fået enorme doser. Men i dag behandler man jo med meget mindre doser. Derudover bliver jeg behandlet med bio-identisk hormon, hvilket vil sige, at det hormon, jeg får, svarer til det, jeg allerede har i kroppen. Desuden er den behandling, jeg får, jo ikke en behandling, der skal holde mig ung eller forhindre, at jeg går i overgangsalder, den skal bare stabilisere mine hormoner, så der ikke er ubalance, hvilket vil sige, at jeg får meget små mængder. Inden jeg startede i behandling, er jeg jo også blevet grundigt undersøgt for, om jeg er i risiko for at udvikle bl.a. brystkræft, hvilket jeg ikke var, og så går jeg til årlige tjek hos min gynækolog.
Resultatet
Efter en måned med hormonbehandling forsvandt mine symptomer, hvilket betød, at jeg igen kunne sove om natten. På den måde har hormonerne haft en stor betydning for min livskvalitet. Derfor synes jeg også, det er synd, at hormonbehandling er blevet tabubelagt, for hvis man er blevet grundigt undersøgt og kan få lindret sine symptomer, hvorfor så ikke gøre det?
LÆS OGSÅ: Sådan kan du nyde overgangsalderen