kvinde blandt julelys

Skal du holde solo-jul? Sådan får du en god jul alene

Hvad gør du, hvis du kan se frem til en solo-jul og egentlig mest af alt har lyst til at fejre jul med andre? Psykolog Maria Hermansson kommer her med sine gode råd til dig, der er alene til jul.

Julen er en højtid, der forbindes med familietraditioner og samvær med andre. Men for de ufrivilligt ensomme er det en periode, der kan føles tung. Det kan også føles skamfuldt at fortælle andre om sin ensomhed – hvilket gør det endnu sværere at slippe ud af den.

Maria Hermansson, som er autoriseret psykolog, har ofte talt med klienter om julen og følelsen af ensomhed. 

"Mange føler sig generelt ensomme, og omkring jul kan det være endnu sværere. Julen er særligt svær, fordi det er en familieorienteret højtid, og der er mange forventninger omkring den. Normen er, at man skal fejre jul sammen med andre, og at bryde den norm bliver stadig set som usædvanligt," siger Maria Hermansson.

"Nogle mennesker skammer sig måske over, at de ikke har et oplagt sted at være i og omkring julen. Folk omkring dig har måske ikke indset, at du føler dig ensom. Mange mennesker har det på samme måde, men når ingen tør tale om det, går alle rundt og tror, at de er alene med deres følelser, hvilket nok ikke er sandt."

"Skamfulde følelser får os til at lukke af, og skam trives i stilhed. Hvis vi er modige nok til at tale om vores følelser, forsvinder skammen som regel. Den er som en trold – den kan ikke tåle dagens lys. Det kan være svært og ubehageligt, men det er nok, fordi det er uvant at tale om disse ting," forklarer Maria.

Tal med nogen

Psykolog Maria Hermansson anbefaler blandt andet, at man taler med nogen om sin ensomhed. Du kan for eksempel tage kontakt til din lokale præst, som har tavshedspligt eller finde en anden præst at tale med på folkekirken.dk eller på sjaelesorg. dk.

Man behøver ikke at være religiøs for at tage kontakt. Der findes også forskellige steder, hvor du kan finde sammen med andre, der føler sig ensomme. For eksempel fællesskabet boblberg.dk, hvor man kan søge sociale fællesskaber i sit lokalområde eller baseret på interesser.

Psykolog Maria Hermanssons bedste råd: Vent ikke på en invitation – inviter dig selv!

Mærk dine egne behov og skab din egen jul. I stedet for at vente på, at nogen inviterer dig, så inviter en anden. Du kan sige: "Jeg ved ikke, om du har nogen planer for julen, men hvis du har lyst, er du velkommen til at komme hjem til mig til lidt selskab og god mad."

På den måde åbner du dit hjem og viser generøsitet. Hvis du ikke har lyst til at invitere nogen hjem, kan du foreslå en middag sammen på en restaurant, hvilket bliver mere og mere almindeligt. De fleste vil føle sig værdsat af sådan en invitation. Hvis du stadig tøver, så sæt dig i den andens sted: Hvordan ville du selv have det, hvis nogen stillede dig det spørgsmål? Vi er ofte mere kritiske over for os selv end over for andre.

Skab dine egne traditioner

Det kan være let at sidde fast i en nostalgisk tankegang med minder om tidligere juleaftener, hvor du måske havde flere familiemedlemmer at fejre med. Men bare fordi julen ikke er den samme i dag, betyder det ikke, at den ikke kan være hyggelig. Måske kan du starte en tradition med at gå i biografen juleaften eller deltage i en lokal begivenhed? Du kan også lave frivilligt arbejde. På den måde kan du komme i kontakt med folk og føle dig forbundet, samtidig med at du hjælper andre.

Brug sociale medier – eller lad være

At se alle billederne på Facebook eller Instagram af lykkelige familier skaber urealistiske forventninger til, hvordan julen "burde" være, og afspejler ikke altid, hvad den virkelig er. Mange mennesker, der fejrer traditionel jul med deres familie, oplever en masse stress og konflikter. Derfor kan det være en hjælp at tage en pause fra de sociale medier en gang imellem og fokusere på, hvad man har lyst til at lave i julen.

Du kan også bruge de sociale medier til at skabe en social sammenhæng i julen, hvis du ønsker det. Måske har du familie eller venner, som bor langt væk, men som også gerne vil være sociale digitalt? På den måde er det muligt at være social juleaften fra sofaen uden at stresse med at lave julemad eller gøre rent.

Tag vare på dig selv

Egenomsorg er altid godt. Hvordan man gør det, er meget individuelt. For nogle kan det være at gå i spa, mens det for andre kan være at gå en tur i skoven. At prioritere sig selv er en måde at vise omsorg for sig selv på. Gør det, der får dig til at føle dig godt tilpas, uanset om det er pinse, påske eller juleaften. Der er ingen regler! Hvis du ikke kan lide julemad, så spis noget, du virkelig godt kan lide i stedet.