Softice

Kan du spise dig mæt med øjnene? Ja, mener forsker

Bliver du mæt eller lækkersulten, når du ser et billede af en is? Ny forskning tyder på, at du faktisk kan blive mæt alene ved at se på et madbillede gentagende gange.

De fleste af os har vel prøvet at se et billede af en softice, burger eller pizza, og kort tid efter får du virkelig meget lyst til en is, fastfood eller andet lækkert.

Begrebet foodporn har også længe oversvømmet de sociale medier, hvor alskens madvarer og retter fotograferes og lægges op – gerne serveret så lækkert og indbydende, at vi bliver fristet til at spise.

Men nu viser ny forskning, at sådanne billeder faktisk kan have den modsatte effekt – især hvis du kigger på billeder af den samme vare gentagne gange.

"I vores forsøg viste vi, at når deltagerne ser det samme madbillede 30 gange, føler de sig mere mætte, end før de havde set billedet. De deltagere, der fik vist billedet mange gange, valgte desuden en mindre portion, end dem, der kun fik madbilledet vist tre gange, da vi efterfølgende spurgte, hvor stor en portion, de havde lyst til," siger Tjark Andersen til Ritzau.dk.

Han har netop forsvaret sin ph.d. ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.

Tjark Andersen og hans kolleger har designet en række online forsøg for at undersøge om variationen af madvarer helt fjerner mæthedsfornemmelsen. Mere end 1.000 mennesker deltog i forsøgene, hvor de fx først fik vist et billede af én orange M&M. Nogle deltagere fik vist billedet tre gange, andre 30 gange. Den gruppe, der så flest billeder af M&M’en, følte sig mest mæt bagefter.

Ingen af deltagerne spiste noget, og det kan virke mystisk, at deltagerne alligevel følte sig mætte. Men det er der ifølge Tjark Anderden en helt naturlig forklaring på.

”Din appetit hænger tættere sammen med din kognitive opfattelse, end de fleste tror. Hvis man tænker på mad, vil man få en fysiologisk respons på noget, man blot har tænkt. Det er derfor, man kan føle sig mæt uden at spise noget,” siger Tjark Andersen til TV 2.dk.

Han vurderer, at hans forskning vil kunne bruges til at styre vores appetit og til at undgå overspisning.

Fremadrettet kan det måske være en ide at installere overstående is-billede som baggrund på telefonen? 😊