dårlig stemning efter skænderi hos par

Har I dårlig stemning efter en mindre konflikt? Få parforholdsguruens verdenskendte råd

Mange par oplever, at deres konflikter skaber en mærkbar afstand mellem dem. Selv efter konflikten er lukket, føles det som at sidde bag hver sin mur. Dette slider utroligt meget på kærligheden. Læs med når parterapeut Daisy Løvendahl hjælper et par med at bryde muren ned og finde hinanden igen.

"Vi kan godt være rygende uenige, have et skænderi og få det lukket igen. Men selvom vi finder en løsning på problemet, er det som om, at vi stadig sidder bag hver vores mur og ikke kan nå hinanden."

Carina kigger på sin kæreste, Martin, der siger: 

"Stemningen imellem os bliver så anspændt, når vi har en konflikt, og det kan tage dage, før vi er okay igen."

Carina fortsætter med at fortælle, at hun har svært ved at tage imod kram fra Martin, når de har været uenige, og han fortæller, at de derfor ender med at ligge i hvert sit hjørne af sengen. Nogle gange i mere end en uge.

Da jeg lytter på Carina og Martin, tænker jeg på en læresætning, som jeg mødte flere gange, da jeg uddannede mig. Den lyder sådan her: ”Problemet er ikke problemet. Det er, hvordan man håndterer problemet, som kan være problemet”.

Reparationer

John Gottman er blevet udnævnt til at være en af de mest indflydelsesrige parterapeuter gennem hans arbejde med, hvad der får par til at lykkes med at skabe en nær og kærlig relation selv gennem mange år. En af hjørnestenene i hans metode er ”reparationer”.

Den enkle ide om, at man under og altid efter en konflikt siger eller gør små ting, som forhindrer negativiteten og vreden i at spinde ud af kontrol. Det kan være ganske enkle ting som at tage sin partners hånd eller lave en kop kaffe til den anden. Kort sagt vise, at man er der og stadig holder af hinanden.

Det er ikke handlingen i sig selv

En af de store bannerførere inden for den filosofi er den amerikanske parterapeut John Gottman, der er blevet berømt på at studere par i sit ”Lovelab”. Gennem mange år observerede han, hvordan par kommunikerede, mens de boede i Lovelab’et, og fandt frem til en række enkle ting, som lykkelige par gør.

En af de vigtige ting er, at de reparerer, når de har haft en konflikt. En reparation er en lille handling, som letter stemningen og gør, at parret ikke ender i hver sin skyttegrav. Det kan være en joke, et smil, et kram eller et tilbud om en gåtur, som vender mængden af de negative følelser.

Det er ikke handlingen i sig selv, som vender stemningen, men den dybereliggende tilkendegivelse af, at man ser den anden. At man selv midt i en uenighed elsker sin partner nok til at lave to og ikke en kop kaffe eller invitere på en gåtur.

Carina og Martin har et mønster, hvor de måske får fundet en løsning på det, de er uenige om, men de får ikke fundet hinanden igen. Det skaber afstanden imellem dem, og det slider på kærligheden. Jeg forklarer dem dette, og de siger ja til at arbejde med at indføre små reparationer i deres konflikter.

I tiden mellem vores samtaler arbejder Carina og Martin på at genfinde hinanden efter en konflikt.

Carina siger:

"Den anden dag blev vi vildt uenige om, hvor meget slik vores mindste datter må spise, og jeg blev så irriteret over hele tiden at skulle være den, der er holder reglerne. Men selvom jeg var sur på Martin, så lagde jeg mig ikke med ryggen til, da vi skulle i seng. Jeg tog et dybt åndedrag og lagde mig i hans arm, som jeg plejer."

Jeg anerkender Carina for hendes mod til at gøre noget andet og spørger Martin, hvordan det var for ham.

Han siger:

"Jeg må ærligt indrømme, at det overraskede mig. Jeg havde forventet, at nu skulle hun have noget tid, men det var virkelig dejligt, at hun lå hos mig. Jeg blev rolig indeni. Og glad. Du er irriterende lige nu, men jeg er vild med dig Carina" smiler og fortæller, at de havde en bedre stemning dagen efter.

Hun driller Martin lidt og siger, at han ikke var så irritabel, som han plejer at være efter konflikter, og han nikker.

Hun siger: 

"Jeg har forstået, at selvom jeg kan synes, at Martin er vildt irriterende, så er jeg stadig vild med ham – og det gør en kæmpe forskel. at jeg viser det."

Martin bliver lidt rørt, og jeg smiler indeni. Værdien fra reparationerne i deres måde at være sammen på er tydelig. Det er svært at leve sammen med et andet menneske og aldrig være uenige eller have konflikter. Men hvis vi kan vise, at vi stadig elsker hinanden, så kan vi også rumme konflikterne og gå fra hver vores mur ind i det fælles liv.

5 trin til at have konflikter uden at miste nærheden 

1. Ræk ud til din kæreste

Selvom du er irriteret på din kæreste, så sæt dig alligevel lidt ud over din umiddelbare lyst til at marchere ud ad døren alene for at gå aftentur og inviter din partner med. Når du laver to kopper kaffe frem for en eller tilbyder at hente chokolade til jer begge, så viser du, at din kæreste betyder noget for dig.

I sin essens er det et kraftfuldt signal. Så uanset hvordan du rækker hånden frem og reparerer, så gør det. Kunsten er ikke at finde den store gestus, som gør, at alt igen er fryd og gammen. Der er langt mere power i at gøre små ting hele tiden.

2. Vis dine følelser

Hvis du nu læser dette og tænker, at det kommer til at handle meget om kaffe og gåture og chokolade, så tillad mig lige at bøje en vigtig pointe i neon. Det vigtigste er ikke, hvad du gør. Men at du gør noget. For når du gør noget godt for din kæreste, så viser du, at din partner er vigtig for dig. Den følelse er guld værd.

For sårethed, vrede og tvivl på, om man er rigtige for hinanden – alle de følelser vokser i afstanden. Hvorimod tilgivelse, empati, forståelse og kærlighed vokser i følelsen af, at vi betyder noget særligt for hinanden.

3. Boost med humor

Selvom der ikke er forskning, som viser, at humor er med til at forbedre parforhold, så tror jeg faktisk, at humor kan være den magiske nøgle til at åbne døre og bryde mure ned. Ikke sarkasme eller ironi.

Men god, kærlig humor, hvor man ser det sjove i, at man endelig har en aften uden børn og bruger den på at skændes om deres opdragelse, eller det skøre i, at man virkeligt kan blive så ophidset over, hvilken vej man kører til det lokale supermarked. Når vi griner sammen, får vi et boost af positive følelser, og det er vigtigt for, at vi kan slippe de negative.

4. Vær stor nok til at omformulere

Vi har nu talt en del om, at reparationer er handlinger, men du kan også reparere med sproget. Hvis du får sagt noget dumt eller hårdt – eller du kan se, at din kæreste i hvert fald opfattede det sådan – så træk det tilbage.

Sig: ”Det fik jeg sagt på en dum måde, må jeg lige prøve at formulere det bedre?”. Den enkle anerkendelse af, at den anden reagerede på dine ord, og din villighed til at finde bedre ord, er også en reparation. Så lad være med at holde på dit. Prøv igen.

5. Bryd muren ned først

Hvis du oplever, at du og din kæreste har forskanset jer bag hver jeres mur, så er det jeres problem. Glem alt det andet. Få fundet humoren, ordene, villigheden og de små reparationer, som skal til for, at muren brydes ned.

Det er ikke en god ide at sætte dig med ryggen op ad muren og vente på, at tiden river den ned. Eller at din kæreste indser, at han eller hun har mere skyld for, at I sidder her, end du har. Skyld og skam er livet for kort til. Muren er der. Kom i gang med at bryde den ned. Det kræver bare små ting.

Daisy Løvendahl

er parterapeut, coach og klinisk sexolog. Hun er stifter af Coach & parterapeut-uddannelsen, forfatter og radiovært i programmet ”Vi har lyst”. Hun har holdt mange i hånden gennem sorg, livskriser, utroskab, forelskelser, overgangen fra par til forældre og forsøget på at finde ”meningen med det hele”. Læs mere på Daisylovendahl.dk