Dorthe møder ofte løftede øjenbryn – og det irriterer hende hvorfor
Dorthe Kjerulf møder løftede øjenbryn, når hun kommer sejlende i sin båd. For der er ikke mange kvindelige kaptajner som hende. Nu vil hun have flere kvinder bag roret – og have folk til at indse, at kvinder langt fra altid er ”nybegyndere” i sejlsporten.
Hun kan nærmest se spørgsmålet i hans søgende blik, idet han nærmer sig – og spørgsmålet kommer rigtig nok også, da han når frem til hende til det store bådarrangement på havnen.
”Hvor er din mand?”
Sådan beskriver Dorthe Kjerulf, at det gang på gang foregår, når hun får netop dét spørgsmål. Faktisk har hun fået det så mange gange, at hun ikke længere kan tælle det på to hænder. Hun er nemlig kvinde i en verden, der er domineret af mænd, og hun oplever at møde fordomme og antagelser om kvinder og både, hvor end hun kommer. Det vil hun nu lave om på.
For ja, båden er hendes, og ja, hun kan godt sejle den. Dorthes håb er, at hun fremover ikke altid vil blive mødt med antagelser om, at hun er ”nybegynder”, selvom hun har haft båd i næsten syv år – og hun selv er kaptajn på den.
Drømmen
Dorthe Kjerulf har elsket at sejle, siden hun som helt lille var med på sin onkel og tantes båd. Men hun har aldrig gjort noget ved den store interesse, fordi det hele alligevel på en eller anden måde virkede fjernt for hende.
Det ændrede sig dog, da hun en dag gik en tur langs molen i med sin ældste søn.
”Min ældste havde lige fået sin studenterhue på, og vi gik og snakkede om, hvad han drømte om. Han spørger pludseligt, hvad min drøm er? Jeg vil gerne sejle, siger jeg, men får hurtigt tilføjet, at det er alt for besværligt at skulle gå på sejlerskole, lære navigation og alle de mange ting, der hører med til at sejle en sejlbåd,” fortæller hun.
Hendes søn kiggede mærkeligt på hende og spurgte, hvorfor hun ikke bare købte en motorbåd. Sådan en havde hun sejlet i på en ferie nogle år forinden, og det havde hun elsket.
”Jeg tænkte: Okay, det er dét, jeg skal – og så gik der ikke mere end tre uger, før jeg havde købt min første båd.”
Derefter gik det stærkt.
Direkte til manden
Siden da har Dorthe Kjerulf haft fast plads i havnemiljøet ved Nordhavn i København og har sejlet land og rige rundt. Men selvom hun er den, der står bag roret, når hun besøger nye havne, får hun spørgsmål, som hun - dengang hun gik ind i sejlsporten - ikke havde tænkt, hun skulle møde.
For hun bliver tit antaget for at være nybegynder, og at hun ikke ved noget om de mest basale ting om sejlads. Ifølge hende sker dette alene på grund af, at hun er en kvinde.
”Da jeg begyndte at komme ud og lægge til i andre havne, kunne jeg se, at mange stod og kiggede. Faktisk ikke bare kiggede, men gloede. Når vi så nærmede os, spurgte de meget overraskede, om det var min båd,” fortæller hun.
”Det vildeste, jeg har oplevet, var, da én spurgte mig; hvornår kommer din mand? Dertil måtte jeg bare tække på skuldrene og svare, at jeg ikke er så heldig, at jeg har en mand, så han kommer ikke – men så det godt, at jeg er så god til at styre båden selv.”
Tidligere på året var kursen sat mod Göta-kanalen i Sverige. En af de lange ture, som kræver lidt ekstra af kaptajnen og besætningen grundet kanalens mange sluser.
Men selvom Dorthe Kjerulf stod bag roret og derfor burde være dén person, slusevagten snakkede til, henvendte vagten sig til den ene mand, der på denne tur var en del af besætningen. Dét selvom han stod på land og derfor ikke kunne gøre noget andet end at give anvisningerne videre Dorthe, som var bag roret.
Det var hun rigtig træt af. Men Dorthe må også ærligt indrømme, at hun nogle gange også skal huske sig selv på ikke bare at spørge manden i andre bådes besætning.
”Jeg falder også selv i fælden nogle gange og går direkte til manden. Det er noget, vi alle skal lære, fordi det for mange ligger naturligt. Men jeg kan kigge i spejlet og bruge mig selv som et godt eksempel på, at kvinder ikke altid nødvendigvis er nybegyndere i sejlsporten. Man kan sagtens have erfaring med sig – og vil måske endda kunne besvare spørgsmålet bedre end den mand, der står ved siden af,” fortæller hun.
”Jeg håber, at vi alle bliver bedre til også spørge kvinderne på bådene, i stedet for at gå direkte til manden, men i den ideelle verden spørger man bare begge parter ombord, og så må den, der ved noget om emnet, svare.”
Nu har hun selv taget et stort skridt for hjælpe med at skubbe gang i den forandring.
Kvinder bag roret
For et års tids siden startede Dorthe Kjerulf nemlig en Instagram- og Facebookprofil med navnet Kvindelig Kaptajn, hvor hun nu deler billeder fra sine dage på båden og ud af sin viden om sejlads.
For hun ønsker netop, at både hun selv og andre bliver bevidst om, at det ikke nødvendigvis kun er mænd, der ved noget om både, og så ønsker hun, at flere kvinder gør noget ud af deres interesse for sejlsport i stedet for at lægge låg på den, som hun selv gjorde i mange år.
”Når jeg siger, at jeg er kvindelig kaptajn, får jeg ofte at vide, at jeg er sej. Jeg er ikke ked af at blive kaldt sej, men jeg er ked af, at det på den måde skal være sejt at være kvindelig kaptajn. Jeg ville hellere have, at det bare var almindeligt,” siger hun.
”Jeg håber, at jeg kan være med til at skubbe de kvinder, som måske godt kan lide både, men som ikke tør kaste sig ud i det, så de kommer ud på molerne og i gang med sejleventyret. For vi kan sgu godt være kaptajner. Det er skidesjovt.”