Lakrids

Dårligt nyt til lakrids-elskere: Undersøgelse udfordrer gamle tal

Selv små mængder lakrids kan give forhøjet blodtryk, viser ny undersøgelse.

Piratos, lakridskugler eller rustne søm. De fleste danskere er fan af lakrids – og gerne den stærke slags. Vi blander det i fredagsslikposen, og vi savner det, når vi er udenfor grænsen, hvor der kun er den søde slags at finde på hylderne.

Men nu kan det være, at du skal overveje, hvor mange lakridser du spiser – i hvert fald hvis du har tendens til forhøjet blodtryk.

Ny undersøgelse udfordrer gamle tal

Det er kendt, at lakrids kan have en skidt påvirkning af dit blodtryk. Men nu viser det sig, at der skal endnu mindre til, end man tidligere har troet.

Flere undersøgelser har vist, at der er en sammenhæng mellem lakrids og et forhøjet blodtryk. Ifølge Hjerteforeningen er det naturlige sødestof i lakrids kaldet glycyrrhizinsyre, synderen, som kan øge blodtrykket. Mange lakridsprodukter har et højt indhold af glycyrrhizinsyre, da det findes naturligt i lakrids.

Det har tidligere fået verdens sundhedsorganisation (WHO) og EU til at udtale, at man ikke bør indtage mere end 100 milligram glycyrrhizinsyre om dagen.

Men det tal bliver nu udfordret. Et hold svenske forskere har undersøgt, hvad der sker i kroppen, når du spiser en bestemt mængde lakrids dagligt.

”Vi fandt. at de, som spiste 100 milligram glycyrrhizinsyre om dagen i to uger, fik forhøjet blodtryk,” siger Peder af Geijerstam, som har ledet arbejdet med den svenske undersøgelse, til forskning.no.

Tre gram var nok

I det nye svenske studie, som netop er publiceret i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition, skulle 28 raske testpersoner i en periode på to uger dagligt spise lakrids indeholdende glycyrrhizinsyre. Hvorefter de skulle holde en pause på to uger, for så at spise lakrids, der ikke indeholdte glycyrrhizinsyre i to uger. De fik hver dag målt deres blodtryk. Og den mængde lakrids, som deltagerne skulle indtage for at få de 100 milligram af syren, viste sig kun at være 3,3 gram lakrids.

"Sådan en stigning over længere tid kan øge risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde. Især hvis blodtrykket er noget højt til at begynde med," siger Peder af Geijerstam.

I Danmark har Fødevarestyrelsen tidligere været ude at anbefale, at man ikke spiser mere end 50 gram lakrids om dagen. For børn gælder det 25 gram.

Hvis du også spiser andre produkter med indhold af lakrids, som fx te, is, chokolade, bolsjer, tyggegummi, gourmetkrydderi, lakridsrødder og kosttilskud med lakrids, bør du spise endnu mindre lakrids, lyder det fra styrelsen.

Ifølge professor og forsker Bente Klarlund, som er leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet, er det er helt korrekt at anbefale personer med højt blodtryk, at de ikke spiser store mængder lakrids, medmindre de har været nede i helsebutikken og købt lakrids uden glycyrrhizinsyre. Det har hun tidligere udtalt i Politiken.