lene hansson

Lene Hansson: “Spiser du mere basisk, vil du gå ned i vægt”

Spis en overvejende basisk kost. En overophobning af syre vil forringe din energi og dit immunforsvar, og sygdom vil blive dominerende, mener Lene Hansson, som i over to årtier har vejledt i syre/base-kosten.

Hvad går en syre/base-kost ud på?

“Syre/base-kost handler ikke primært om at slanke sig, men derimod om at rense ud i en eventuelt syreophobet krop. Syre/base-kost er altså en livsstil. Kosten er oprindeligt udviklet til at afhjælpe forskellige former for sygdom. Derfor kan du bruge syre/base-balancen på to måder: Hvis du lider af en kostrelateret sygdom, skal du kun spise en femtedel syredannende og fire femtedele basedannede mad. Er du sund og rask, men blot ønsker at ændre livsstil, skal du spise en tredjedel syredannede mad og to tredjedele basedannende.”

Hvad mener du med base- og syredannende mad?

“Holder du en citron i hånden og måler pH-værdien, er den syrlig, men når den bliver optaget i kroppen, er den basedannende. Det afgørende er altså, hvilken pH-værdi maden har, når den er forbrændt i din krop. Frisk frugt danner for eksempel base, når det optages. Derudover gælder det, at nogle fødevarer er bedre at kombinere end andre. En god sammensætning kan være medvirkende til en bedre fordøjelse.”

Har din fordøjelse så indvirkning på syre/base-balancen i kroppen?

“Nej, men en god fordøjelse influerer måden, hvorpå du optager næringsstof-ferne fra maden. Mange kombinerer for mange fødevarer i samme måltid. Det kan bevirke, at maden enten går i forrådnelse eller gæring og på den måde skaber en syretilstand. Med andre ord er en sund tarmbakterieflora vigtig for måden, du nedbryder din mad.”

Hvorfor er det vigtigt med den rigtige pH-værdi i blodet?

“Vores blod er svagt basisk, nærmere bestemt 7,365 i pH-værdi. Denne pHværdi skal blodet have for at holde på ilten. Spiser du for meget syredannende mad, kan en syreophobning resultere i et nedsving i denne værdi. Kroppen søger derfor at få ilt til blodet på anden vis. Det sker ved at frigøre mineraler fra knogler og muskler, som er basiske. En anden måde er ved at deponere syre i bindevæv og fedtceller. Resultatet er, at du bliver overvægtig. På lang sigt svækkes immunforsvaret, blodet og energien.”

Hvordan hænger vægttab sammen med balance af syre og base?

“Jo mere syre, du indtager, jo større behov har kroppen for at have fedtceller, hvor syren kan deponeres. Kroppen øger simpelthen sin volumen, væskemæssigt og fedtmæssigt. Overvægt er en oversyring. Så hvis du spiser mere basisk, vil du gå ned i vægt.”

Hvorfor er syre/base-kost sund?

“Som et enmavet planteædende pattedyr skal vi have mest planteføde og mindst kød og mejeriprodukter. Når du får den kost, du biologisk er tilpasset, forbliver du rask og undgår sygdom.”

Kort om syre/base-kosten

For at opretholde din sundhed og bane vejen for et vægttab, der holder, skal du respektere blodets pH-balance. Du skal spise en kost, der indeholder cirka en femtedel syredannende og fire femtedele basedannende.

BASEDANNEDE FØDEVARER: Rå frugter, rå og varmebehandlede grøntsager, kartofler, mandler, syrnede mejeriprodukter (f.eks. surmælk, kærnemælk, yoghurt naturel, cultura, ymer m.m.) og urter, salat, spirer og avocado.

SYREDANNEDE FØDEVARER: Kød (kalv, okse, svin), fisk, skaldyr, fjerkræ, æg, mejeriprodukter (mælk, smør, ost, fløde), kornprodukter (mel, brød, pasta, spaghetti, kiks, knækbrød m.m.), alkohol, kaffe, te, sodavand, vin, saft fra karton og flaske, slik, is, chokolade og pizza

Kilde: Lenehansson.dk