Kvinde med herpes på læberne

Lider du af herpes? Bliv klogere på symptomer og hvordan du undgår smitte

Herpes skyldes en virus, og er meget udbredt i Danmark. Faktisk skønnes det, at omkring 80% af alle voksne danskere har herpesvirus i kroppen. Men da herpes er meget smitsomt, er det vigtigt at kende symptomerne, så du undgår at smitte. Læs med og bliv klogere på sygdommen - og hvad du gør, hvis du bliver smittet.

Herpes, forkølelsessår, kyssesår. Der findes mange navne for herpes, og fælles for dem er, at der er tale om en hud- og slimhindesygdom, der skyldes en virus – herpes simplex virus (HSV).

Herpes er meget udbredt, og både børn og voksne kan have herpes. Faktisk skønnes det, at hovedparten af den voksne befolkning har herpesvirus i kroppen, men langt de fleste, det vil sige ca. 80 pct. af alle voksne danskere, er smittet med HSV-1 virus, mens ca. 20 pct. er smittet ved HSV-2.

Hvad er herpes?

Herpes er en meget smitsom hud- og slimhindesygdom, der skyldes herpes simplex-virus (HSV). Der findes forskellige slags herpes, men de to mest almindelige typer er HSV- 1 og 2.

HSV-1 – også kendt som herpes labialis - giver primært infektion i mund, svælg, ansigt og øjne og er hyppigst årsag til forkølelsessår. Den anden type er HSV-2, også kendt som herpes genitalis. Denne type er en kønssygdom, der rammer hud og slimhinder omkring kønsorganerne, endetarmen og underlivet.  

Hvordan smitter det?

Du kan ikke udvikle herpes af dig selv, men skal smittes med virusset, for at få det. Begge former for herpes kan smitte på læberne, kønsorganerne og endetarmsåbningen og smitter ved direkte kontakt gennem slimhinder eller små revner i huden, typisk gennem kys, berøring eller seksuel kontakt. Virus kan også udskilles fra fx spyt eller sekreter fra kønsorganerne.

Herpes smitter både, når der er et herpesudbrud i form af fx sår og blærer, men også når herpesvirusset ligger i ”dvale”. Risikoen for at smitte er dog størst, når du har herpes i udbrud.

Da herpes er meget smitsomt, er det vigtigt, at du undgår at kysse eller dyrke sex, hvis du har et udbrud. Da herpes kan smitte fra fx munden til underlivet – og omvendt, er det desuden vigtigt at vaske hænderne, hvis du har rørt ved et sted, hvor du har et herpesudbrud.

Fakta om herpes

Andre ord for herpes er:

  • Forkølelsessår
  • Herpes genitalis
  • Herpes labialis Herpes simplex 1 & 2
  • Kyssesår

Ca. 80 pct af alle voksne danskere har herpes i ansigtet (herpes labialis)

Ca. 20 pct af voksne danskere har herpes på kønsorganerne (herpes genitalis)

Herpes genitalis er en udbredt sexsygdom, men kun 10-20 pct får symptomer (sår på kønsorganerne) som følge af virus

Herpes smitter ved direkte hud- eller slimhindekontakt, fx ved kys, berøring eller sex. I sjældne tilfælde kan smitte ske fra mor til barn under fødslen.

De to former for herpes

Herpes labialis (HSV-1)

Herpes labialis kaldes også forkølelsessår. Det skønnes, at ca. 80 pct af den voksne befolkning i Danmark har denne form for herpes. Herpes labialis viser sig som forkølelsessår i ansigtet, især på læberne. Forskellige forhold kan udløse et udbrud af forkølelsessår, fx luftvejsinfektioner, udtørring af læberne, stærkt sollys, stress eller menstruation.

Herpes genitalis (HSV-2)

Herpes genitalis er en kønssygdom, og undersøgelser har vist, at ca. en ud af fem voksne er smittet med herpes på kønsorganerne. Denne herpesvirus viser sig som blærer eller sår på kønsorganerne,  i underlivet eller endetarmen. Herpes genitalis smitter ved samleje, oralsex og analsex eller ved berøring af et forkølelsessår.

Herpes kan smitte fra mund til underliv – og omvendt. Har du herpes, er det derfor vigtigt at vaske hænder, hvis du har rørt ved et sted, hvor du har et herpesudbrud. Derudover er det vigtigt at huske kondom ved samleje.

Hvad er symptomerne på herpes?

De første tegn på et herpesudbrud er smerter, hævelse, rødme, kløe og svie enten på kønsorganerne, endetarmsåbningen eller munden. Siden opstår der små, væskefyldte blærer, der bliver til sår, når de brister.

Herpesudbrud kommer som regel inden for en uge efter, at du er blevet smittet og varer typisk omkring to uger. Nogle oplever også andre symptomer i form af bl.a. hovedpine, ondt i halsen, let feber og muskelsmerter ved første udbrud.

Hvordan stiller man diagnosen?

Hvis du har mistanke om, at du er smittet med herpes labialis eller herpes genitalis, bør du kontakte lægen. Lægen kan kigge på såret og afgøre, om det er herpessår og eventuelt pode såret eller tage en blodprøve. 

Hvordan behandler man herpes?

Når du først er smittet med herpes, vil virus forblive i kroppen resten af livet. Herpes kan altså ikke helbredes, men creme eller medicin kan gøre udbruddene mildere.

Herpesudbrud på læberne kan behandles med salve eller et særligt plaster, som kan fås på apoteket uden recept. Herpes genitalis med udbrud på kønsorganerne eller i endetarmen kan behandles med receptpligtig medicin. Jo før du begynder behandling – både ved det første, men også ved efterfølgende udbrud – jo bedre kan du nedsætte antallet af nye udbrud og længden af udbruddet.

Herpesinfektion hos nyfødte

Herpes infektion ses i meget sjældne tilfælde hos nyfødte. Infektionen kan smitte under fødslen fra mor til barn, hvis moderen har et førstegangsudbrud af herpes ved fødslen. Kvinder som tidligere har haft herpes ved kønsorganerne, smitter ikke deres børn ved fødslen, fordi børnene er beskyttet af moderens antistoffer. Herpes hos et nyfødt barn er en alvorlig infektion, som kan være dødelig. Det man især gerne vil undgå, er en svær hjernebetændelse, som kan give hjerneskade hos barnet.

Helvedesild – en anderledes herpessygdom

Helvedesild kaldes også herpes zoster og skyldes Varicella-zoster virus. Helvedesild er en hudlidelse, der giver meget ubehagelige symptomer i form af rødligt udslæt, små blærer og smerter i huden. Helvedesild skyldes en reaktivering af skoldkoppevirus – typisk mange år efter, at man har haft skoldkopper. Man kan altså kun få helvedesild, hvis man tidligere har haft skoldkopper. Sygdommen rammer typisk mennesker over 60 år eller mennesker, med nedsat immunforsvar.

Kilder: Sundhed.dk, Statens seruminstitut, Sexlinien.dk, Netdoktor.dk