"En af mine store missioner er at slippe kvinder fri fra madregnskabet"
Hvad har Michelle Kristensen altid selv i køleskabet, hvad er hendes favoritret, og hvad vil hun aldrig sætte tænderne i? Vi har spurgt hende.
Hvorfor har du lavet en opskriftsbog?
"Jeg har længe drømt om at lave en bog, som var 100% opskrifter. Hvor der ikke også var en masse tekst i, men som bare blev holdt helt simpel med en kort beskrivelse af MK principperne og en hulens masse MK-venlige opskrifter. De andre bøger, jeg har lavet, har altid indeholdt en masse ”snak”, træning og kostplaner. Denne er lavet som ren og skær inspiration til sunde, anti-inflammatoriske, blodsukkerstabiliserende og slankende retter."
Hvad er dine tre favoritopskrifter?
"Det kan jeg umuligt svare på. Der er nogle af opskrifterne, jeg har et tættere forhold til en andre, fordi de blev lavet i en periode af livet, som jeg husker ekstra godt. Men jeg har ikke deciderede yndlingsretter. Jeg elsker sgu dem alle, haha.
Men hvis jeg skal nævne bare én af opskrifterne, så må det nok være mine skyrboller, for aldrig nogensinde har jeg oplevet at blive lagt ned på de sociale medier på den positive måde over en opskrift. Folk gik fuldstændig amok og postede løs som en vanvittig med de boller. Men de er også gode."
Hvad er din mest populære opskrift blandt dine følgere?
"Skyrbollerne har som sagt fået en del hype. Men sidste januar gik folk også ret meget amok på den positive måde over mine broccolibrød, som fyldte meget på instagram, og så bliver mine MK snickers ved med at hitte år efter år ude blandt folk."
Hvad betyder mad for dig?
"Det betyder enormt meget. Mad samler folk, giver oplevelser og kan enten gøre krop og sind sundt eller usundt. Det kan forme kroppen alt efter, om man spiser meget eller lidt, det sunde eller knap så sunde, og det kan bruges som decideret medicin og gift for kroppen. Mad kan enten være magisk eller være en djævel, alt efter hvilken form for mad vi putter i munden.
Vi har alle brug for mad, men mange mennesker glemmer at tænke over, hvor stor en betydning det har for vores velvære og kroppens sundhed. Jeg vil gerne vise, at sunde og grøntsagsholdige måltider kan smage lækkert, laves lynhurtigt og er lette at lave."
Hvis jeg siger sund mad, hvad siger du så?
"At mange har en misforståelse af, at sund mad er enten besværligt eller megakedeligt at spise. Den opfattelse vil jeg gerne gøre op med."
Der er ikke kalorieberegninger på opskrifterne – hvorfor ikke?
"En af mine store missioner er at slippe kvinder fri fra madregnskabet og -tanker. At de kommer tilbage til kroppen, lærer at lytte til den og lytte efter, om man er sulten eller mæt. At man stopper med at spise, når man er behagelig mæt, at man spiser rigtig mad og ikke lader sig styre af et kalorieregnskab, som fortæller dig, at du kan spise dobbelt så mange vingummier, som du kan spise mandler for samme antal kalorier.
Mange, der tæller kalorier og vejer sig selv 24/7, glemmer at lytte til deres egne behov og følelser. De glemmer magien i, hvad rigtig mad kan føre til af mere energi, bedre tarmflora, mindre inflammation osv."
Hvordan starter du allerbedst dagen?
"Jeg har ændret meget på mit liv det sidste halve år. Før ville jeg have skrevet, at det var at arbejde i de stille timer, mens alle andre sov. Det var dengang. Jeg har arbejdet (og gør det stadig) meget på at få en balance i mængden af arbejde og privatliv.
Den bedste start på min hverdag er enten en løbetur, en styrketræning eller en tur i havet. Derefter tager jeg et bad, skyller næse og alle de andre gakkede morgenritualer. jeg har, og så spiser jeg morgenmad, hvis jeg er sulten. Hvis jeg ikke er sulten, venter jeg et par timer med morgenmaden og starter op på arbejdet."
Hvad spiser du, når du er på farten?
"Jeg har enten en skyrbolle eller en broccolibrøds-sandwich med og gnavegrønt dertil. Nogle gange faster jeg også, hvis jeg ikke lige kan overskue det helt store madpakkeshow. Hvis jeg er afsted mange dage, kender jeg heldigvis de gode tankstationer. Der, hvor man kan få nogle fine måltider, og på de hoteller, hvor jeg overnatter, er de vant til, at jeg spørger, om de ikke vil droppe burgerbollen og i stedet lave ekstra salat osv."
Hvad laver du til aftensmad, når du kun har 20 minutter?
"Jeg er KÆMPE fan af one pot pasta retter og supper, hvor jeg bruger frostgrøntsager. Det tager ingen tid. Ellers elsker jeg også min støbejernsgryde, hvor jeg kommer grøntsager, krydderier, kyllingebryst og lidt mandeldrik i, ind i ovnen og vupti – 30 min efter er der mad."
Hvilke tre ingredienser har du altid i dit køleskab?
"Jeg har altid fløde. Ja folk tror det er løgn, men fløde kan redde selv den mest kiksede gryderet eller suppe. Og hvis man spiser efter MK principperne, kan man heldigvis godt indtage fløde i fine mængder.
Derudover har jeg altid kål i en del afskygninger, fordi jeg elsker det, og jeg spiser ofte bare fintsnittet kål med en dressing over og 2 spejlæg til frokost. Så ja – jeg har også altid æg i køleskabet. Det bruger jeg i en del retter, fordi æg dels er proteinholdigt og rig på D-vitamin og kan få fødevarer til at få en dejlig struktur og binde ting sammen."
Hvilken ret kunne du aldrig finde på at spise?
"Altså jeg undres over, at folk seriøst synes, østers smager godt? Jeg kan ikke helt finde ud af, om det bare er blevet sådan en fancy ret, som folk ser en dyd i at servere, fordi det udviser en vis status, men jeg kan altså ikke lide det. Jeg sluger det, fordi jeg ved, at det er virkelig sundt, men én er mere end rigelig.
Stegt lever springer jeg flot over. Jeg har fået det serveret som barn, hvor min mor kørte et stykke stegt lever gennem persillehakkeren for bedre at ”skjule det”. Men så dumt et barn var jeg altså ikke. Jeg har et meget anstrengt forhold til lever i dag!"
Og hvis du virkelig skal synde – hvilken ret kan du ikke holde nallerne fra?
"Jeg synes jo ikke, det er en synd at spise noget, som smager godt. Jeg kalder det nydelse. For det er noget, mine campere ser virkelig frem til. At nyde noget de har en hyggelig forestilling om. Der er få, der har et hyggeligt minde om fintsnittet spidskål. Hjemmebagt chokoladekage er derimod noget andet. Jeg har ikke en decideret ret, jeg bare MÅ have, men jeg er ret glad for japanske retter som ramen, dumplings, okonomiyaki o.a."
Har du et nytårsforsæt?
"Jeg ved faktisk ikke, om jeg har nogle forsæt i år. Det er første gang i mange år, at jeg har det sådan. Det kører sgu meget godt med det hele for tiden. Jeg er glad, min virksomhed kører godt, og folk omkring mig er heldigvis sunde og raske. Så jeg tror, mit eneste nytårsforsæt er, at jeg bliver ved med at gøre mig umage og være tro mod mig selv."
Hvad er din holdning til slankekure?
"At det ikke skal være en slankekur, men gøres til en livsstilsændring. Slankekure er så negativt ladet, og for de fleste består de i, at det er noget, som har en brat ende indenfor en meget kort tidsramme. Hvis man gerne vil leve sundere, tabe sig og/eller i bedre form, kræver det vedholdenhed og at finde en vej, hvorpå man ikke føler, at man bliver spærret inde i et madfængsel, hvor der er flere ting, man ikke må, end man må. Jeg har selv været på over 50 slankekure, hvoraf den ene var en større fiasko end den anden."
Jeg har svært ved at motivere mig til at leve sundere – hvad er dit allerbedste tip, så jeg kan få taget mig sammen?
"At du selv finder den indre motivation. Hvis du ikke kan finde en motivation til at leve sundere, så er det fordi, det ikke betyder nok for dig. At du måske mere føler, at du burde, når du kigger på dine kollegaer eller på instagram. Men hvis du ikke selv kan finde meningen med, at du skal ændre livsstil, og hvis det ikke kan tænde en følelse af, at noget spændende venter, og hvor glad du vil blive, hvis du opnår det, ja så er projektet dømt til at blive en fiasko. Jeg kan sige, hvad jeg selv motiveres af, men du og jeg er jo forskellige. Så kun du ved, hvad du motiveres af."