Ditte Ingemann rejsetips

3 kvinder: Her er vores sunde rejsetips

Trænger du til en forlænget weekend uden sightseeing-stress, dårlig fastfood og ekstra kilo? Få her de bedste rejsetips fra madblogger Ditte Ingemann, coach Mie Kaae og personlig træner Bettina Borg – og snup en lang weekend med masser af skøn mad, sport og afslapning.

MADBLOGGEREN

”Frisk frugt i strandkanten hører med til at holde ferie” 

Ditte Ingemann er professionel foodie og researcher på spisesteder til turen, allerede inden hun hopper på flyet mod feriestedet. Her deler den kulinariske kender ud af sine bedste tips til sunde og fantastiske feriemadoplevelser.

Ditte Ingemann

34 år, uddannet i ernæring og sundhed, og driver bloggen The Food Club. Hun arbejder med udvikling af opskrifter og madfotografering, og hun har udgivet tre kogebøger, senest Low Carb – spis dig sund og slank med få kulhydrater.

HVAD ER DIT YNDLINGSFERIESTED I DANMARK?

– Det er helt klart Midtjylland, hvor jeg oprindeligt kommer fra. Jeg er især vild med området omkring Hald skov, som har den smukkeste natur. Der er så roligt, at man bare ikke kan lave andet end at slappe af.

HVAD ER DIT YNDLINGSFERIESTED I UDLANDET?

– Mit absolutte favoritsted er Berlin. Jeg er fuldstændig forelsket i den by. Den har så mange spændende ting at byde på – både historisk, kultur-, og madmæssigt. Derudover koster det jo ikke en formue at bo eller leve i Berlin, og så er det nemt og hurtigt at komme dertil.

HVILKEN MAD HØRER SAMMEN MED FERIE FOR DIG?

– Det afhænger af destinationen, men én af de ting, jeg elsker ved at være på ferie i Sydeuropa, er de friske råvarer – især frugt og grøntsager, som bare smager af sol og sommer. Jeg elsker frisk frugt, der er moden og sød, og som kan nydes på en strand med sand mellem tæerne. Jeg researcher altid på sunde spisesteder, inden jeg rejser, for ellers havner jeg alt for nemt i de hurtige (og dårlige) løsninger, når sulten pludselig melder sig.

HVAD ER DIN YNDLINGSRESTAURANT?

– Jeg har ikke en specifik yndlingsrestaurant. Maden er vigtig for mig, når jeg spiser ude, men stemningen og selskabet betyder også rigtig meget. Jeg er nok mest til afslappede spisesteder, hvor kvaliteten stadig er i top. For nylig spiste jeg på en ny restaurant i København – Gorilla – som jeg synes har en kombination af fed stemning, super betjening og dejlig mad, så der skal jeg snart hen igen.

HVAD HAR VÆRET DIN VILDESTE MADOPLEVELSE?

– Sidste år var jeg på ferie i London, og i den forbindelse tog jeg en dag til Brighton, hvor jeg spiste på en ny restaurant – Silo – som er bygget op om konceptet zero waste. Restauranten er designet til ikke at producere affald og genbruge alle spiselige rester ved hjælp af en stor kompostmaskine, som også har en plads inde i restauranten. Alt er fuldstændig gennemført… og så er maden FANTASTISK.

HVOR SKAL MAN ELLERS REJSE HEN, HVIS MAN VIL HAVE EN VILD MADOPLEVELSE?

– Jeg synes bestemt, at Berlin har en rigtig spændende madscene, og der findes noget for enhver smag. Derudover vil jeg fremhæve Istanbul, som har et fremragende køkken – og det er så nemt at spise rigtig lækkert og sundt i Istanbul. De bruger nogle skønne, friske råvarer og er gode til at sammensætte smage på en måde, som man ikke ser andre steder.

Ditte Ingemanns yndlingsspisesteder

Edinburgh – The Gardeners Cottage. Her dyrker de selv mange af grøntsagerne, og maden er enkel, smuk og velsmagende. Menuen skifter hver dag og er bestemt af årstidens råvarer. Se Thegardenerscottage.co.

Istanbul – Mikla. Én af byens bedste restauranter. Den ligger på toppen af et hotel med udsigt over hele byen, og maden er virkelig smuk og fyldt med masser af detaljer – de lægger vægt på gode råvarer, masser af grøntsager og moderne anretning. Se Miklarestaurant.com.

TRÆNINGSEKSPERTEN

”Ferie skal både være fitness og (selv)forkælelse”

Bettina Borg sidder sjældent stille, og når hun er på ferie, står hun gerne tidligt op for at træne med udsigt til havet eller storbyens skyline. Få her trænings-ekspertens bedste tips til en forlænget weekend med både sport og afslapning.

Bettina Borg

51 år, gruppetræningsinstruktør, personlig træner, Nutrition and Life Coach og indehaver af Fitness Consulting. Forfatter til flere bøger om træning og sundhed, bl.a. Stop uret – i form efter 40.

HVAD ER DIT YNDLINGSFERIESTED I DANMARK?

– Jeg elsker at tage et hurtigt smut til Vejle Fjord & Spa, Skodsborg Kurhotel og Spa eller Comwell Borupgaard. Jeg har travlt i hverdagen, så jeg har brug for at slappe af en gang imellem, og det gør jeg ved at forkæle mig selv. Det bedste er sol, spa og fitness på et lækkert hotel, hvor man kan gå ture i smukke omgivelser, slikke sol på terrassen og nyde et dejligt morgenbord. Og så er det vigtigt for mig ikke at være online, når jeg holder ferie.

HVAD ER DIT YNDLINGSFERIESTED I UDLANDET?

– Mallorca er varme og sol kun få timer væk, og så er der et væld af muligheder for at være aktiv. Jeg hiker, cykler, løber, og kommer to gange årligt på retreatet Cas Bernats i Soller, hvor jeg holder BodyMindfulness-kurser. Hamborg er også fantastisk, fordi man kan hoppe ind i bilen om morgenen og være fremme klokken 12. Jeg overnatter på The Georg eller The Hyatt , som har en dejlig spa og lækker brunch – og man må have hund med! Jeg vælger hoteller med træningsmuligheder og pool, for jeg nyder at træne klokken 7, når jeg vågner – også i ferien.

HVAD ER DIT FAVORIT TRÆNINGSSTED?

– Jeg træner flere gange om året i New York og Bangkok. Jeg er på ECA Convention i New York i marts hvert år, og jeg besøger altid de sidste nye fitnesscentre. Equinox eller BFX Studio er de fedeste steder at træne. Bangkok har også lækre fitnesscentre og fantastisk service. Her går personlige trænere rundt og hjælper medlemmerne, og udstyret bliver konstant gjort rent. De har ikke været med på den fysiske trend så længe, men de har en stor viden på området.

HVAD REJSER DU ALDRIG UDEN?

– Jeg kan ikke undvære min Suspension Trainer. Den vejer kun et kilo og kan sættes op alle vegne. Man bruger kun sin egen kropsvægt, og jeg hænger ofte i den på terassen på Mallorca med den smukkeste udsigt over Port Soller!

HVAD HAR VÆRET DIN VILDESTE TRÆNINGSOPLEVELSE?

– Det må være Kristi Himmelfartsferien i 2005, da jeg var i Barcelona. De første tre dage med sightseeing foregik i gummistøvler, og vi regnede næsten væk! På fjerdedagen vågnede jeg op til sol og blå himmel, og jeg nåede at se det meste af Barcelona i mine løbesko fra klokken 7 til 8.30! Man får bare set så meget på en lang løbetur, mens alle andre sover længe.

HVAD ER DINE BEDSTE TIPS TIL EN AKTIV FERIE?

– Sørg for at pakke en masse træningsgear. Cykel, løbesko, GPS, suspension trainer – så kan du nemt træne, selvom der ikke er et center i nærheden. Men ferie skal også være forkælelse, så der skal også være plads til gåture, shopping og at sove længere end normalt. Jeg elsker dog at stå tidligt op om morgenen og tage løbeskoene på og opleve byen.

Bettina Borgs yndlingstræningssteder

Marbella Fitness Camp. En uges intensiv træning under solen med alt fra aquatræning til yoga og BodyFlow. Se marbellafitnesscamp.dk.

The Klay i Paris. Det nyeste og mest fashionable center i Paris, hvor du kan træne, hvis du bor på et af de større luksushoteller i området (ellers koster en måneds medlemsskab 350 Euro). Se mere på Klay.fr.

COACHEN

”Ferie kan også være at lave absolut ingenting”

Coach Mie Kaae elsker tempoet i Europas storbyer, men slapper faktisk bedst af på en badeferie med hele familien, hvor de laver... ingenting. Få hendes bedste råd til at stresse helt ned og lade batterierne op på en skøn miniferie.

Mie Kaae

Cand.mag. i kommunikation og psykologi, forfatter og Mastercoach. Hun driver Bodymind Institute, et retreatsted i byen, der tilbyder forskellige workshops. Konceptet handler om at få ledere og almindelige mennesker fra hovedet ned i kroppen. Hun har arbejdet tæt sammen med Sofia Manning i 10 år og været partner i Manning Inspire.

HVAD ER DIT YNDLINGSFERIESTED I DANMARK?

– Jeg har svært ved at vælge ét sted. Men Svinkløv Badehotel og vores eget sommerhus på Sjællands Odde er nogle af favoritterne. Begge vinder på det smukkeste lys, et fantastisk landskab og selvfølgelig havet i baghaven.

HVAD ER DIT YNDLINGSFERIESTED I UDLANDET?

– Det er Mil Anos i Andalusien, hvor jeg holder retreats med min veninde Sofia Manning. Der er ufatteligt smukt, og det ligger midt ude i bjergene med ældgamle oliventræer, så langt øjet rækker, og vinmarker, mandeltræer og heste langs skråningerne. Det er et magisk sted.

HVOR KOMMER DU BEDST HELT NED I GEAR?

– Min mand er verdens bedste til at arrangere ferier, og selvom vi har alle mulige kulturelle intentioner, ender det som regel med en fantastisk badeferie i gudesmukke Grækenland eller på Mallorca. Jeg elsker faktisk de ferier mere end noget andet! Vi laver jo intet andet end at bade, læse, spise, grine og sove. Vand har en særlig evne til at få mig til at slappe af.

HVAD HAR VÆRET DIN MEST FANTASTISKE FERIEOPLEVELSE?

– For et par år siden rejste jeg alene til Esalen ved Big Sur på vestkysten i USA og havde en uge helt for mig selv. Jeg nød kun at gøre præcis, hvad jeg havde lyst til – jeg tog de workshops, jeg havde lyst til, sad i hot tubs i timer og bare stirrede ud over Stillehavet, dansede hver morgen inden morgenmaden, fik massage og et mini skrivekursus om eftermiddagen med en ældre forfatter, der har boet der siden 1970’erne. Det står som en stor og intens oplevelse for mig, og man kan virkelig lære meget om sig selv ved at give sig hen på den måde.

HVILKEN STORBY ER DEN MEST BETAGENDE?

– Rom, New York, København og San Fransisco. Rom er en af de mest sexede byer i verden, og jeg beundrer dens skønhed, vildskab og intense energi – og gode kaffe! New York er så rå og maskulin, og man skal være sej for at bo der. Dens modsætning er San Fransisco med havet, bjergene, varmen og den afslappethed. Jeg vil bo i Mill Valley, lige ovre på den anden side af Golden Gate, på et tidspunkt i mit liv! København er min smukke gamle følgesvend, og det føles trygt og rart at bo her. Jeg elsker oaserne ved Kastellet, Toldboden og Østre Anlæg.

HVAD BETYDER FERIE FOR DIG?

– For mig handler ferie om at lade batterierne op. Der skal være masser af natur, ro, stilhed, og nogen der laver mad til mig og står for alt det praktiske. Så er det næsten lige meget, hvor det er. Kan jeg vælge på alle hylder, skal det være et smukt hotel med hav, pool eller badekar. Kan man danse på terrassen eller opleve en smuk kulturel oplevelse, så er det helt fantastisk. Jeg afskyr at shoppe og vandre rundt i storbyer, når jeg skal slappe af.

Mie Kaaes yndlingsretreats

Esalen Institute, Big Sur, Californien. Det er her, de dygtigste lærere i USA samles og tilbyder workshops om alt fra gestaltterapi til trommedans. Se Esalen.org

Mil Años, Andalusien. Sofia Manning og hendes kæreste Jonas har skabt ét af de fineste retreatsteder i Europa, og det er det ultimative sted at lade op. Se 1000anos.com.