Astma, høfeber og madallergi: 7 myter om allergi
Allergi skyldes et svækket immunforsvar. Fastfood øger risikoen for astma og høfeber, og du kan få nikkelallergi af at tale telefon. Der findes en hav af myter om allergi, men er de sande eller falske? Se med her og bliv lidt klogere på allergi.
1. Spelt er mindre allergifremkaldende end andre hvedetyper
FUP! Lider du af hvedeallergi, glutenallergi og glutenintolerans er det hvedeprotein eller planteproteinet gluten, som du ikke kan tåle. Men spelt indeholder samme mængde hvedeprotein og gluten som almindelig hvede, ja faktisk en lille smule mere. Så spelt er altså ikke mindre allergifremkaldende og tåles hverken værre eller bedre end almindelig hvede, hvis du lider af hvede- eller glutenallergi og glutenintolerans.
2. Man kan forebygge allergi ved at spise økologisk
FUP! Mange tror, at økologiske fødevarer giver mindre allergi, fordi de indeholder færre tilsætningsstoffer og sprøjtemidler. Men der er ingen forskning der peger på, at du nedsætter risikoen for at udvikle allergi ved at spise økologiske fødevarer.
3. Der findes allergivenlige hunde og katte
FUP! Der findes ingen allergivenlige hunde- eller katteracer. Selv hvis der er tale om hunde og katte, der er helt hårløse, producerer de stadig skæl, spyt, urin og afføring, som indeholder allergifremkaldende proteiner og kan udløse allergiske reaktioner.
4. Amning forebygger allergi hos spædbørn
FUP! Amning har mange gode effekter på dit barns helbred og derfor anbefales det også, at børn ammes mindst 4 måneder, uanset om du og/eller barnets far har allergi. Men amning forebygger altså ikke med sikkerhed allergi.
5. Børn født ved kejsersnit har øget risiko for astma og allergi
FAKTA! Selvom man ikke skulle tro, at fødselsmåden kan påvirke børn risiko for udvikling af astma og allergi, så er det faktisk veldokumenteret, at kejsersnit øger risikoen. Det skyldes, at børn, der er født gennem skeden, har en mere varieret tarmflora, end børn født ved kejsersnit, og blandt andet dette er forbundet med nedsat risiko for at udvikle allergi.
6. Nøddeallergikere kan godt tåle jordnødder
FAKTA! Med nøddeallergi forstås allergi overfor trænødder som hasselnødder, valnødder, mandler og så videre. Men jordnødder er slet ikke en nød men derimod en ært. Da det allergifremkaldende protein i jordnødder er forskelligt fra de allergifremkaldende proteiner i trænødder, tåler trænøddeallergikere som regel jordnødder fint – og omvendt.
7. Fastfood øger risikoen for astma, høfeber og eksem
FAKTA! Ifølge en stor multinational undersøgelse mener forskere faktisk, at mættede fedtstoffer og transfedtsyrer i fastfood får immunsystemet til at reagere mere allergisk. Det øgede indtag af fastfood verden over kan således være en medvirkende forklaring på den stigende globale forekomst at astma, høfeber og atopisk eksem (astmaeksem/børneeksem) blandt børn og unge.
Vær obs på symptomerne
Allergisymptomer kan vise sig som høfeber, astma, eksem og nældefeber. Er der tale om fødevareallergi kan symptomerne være kløe i munden og svælget og mavegener. Har du allergi, er det vigtigt at undgå at blive udsat for de ting, som du ikke kan tåle.
Kilder: ”100 myter om allergi” af Jesper Brandt Andersen, astma-allergi.dk