Neglesvamp: Sådan kommer du svamp i neglene til livs
Neglesvamp ser både grimt ud og kan gøre ondt, men rigtig mange beholder sko og strømper på og undlader at gøre noget ved det. Bliv klogere på neglesvamp og få gode råd til, hvordan du kan bekæmpe infektionen og få pæne negle igen.
Selvom neglesvamp er den mest almindelige neglesygdom, så kan det være rigtigt flovt at lufte sine fødder i et par sommersandaler, hvis neglene er tykke, misfarvede og ødelagte.
Det skønnes, at mellem 10-20 % af alle voksne danskere lider af neglesvamp, og mænd har større tendens til at få lidelsen end kvinder. Neglesvamp kan ramme alle, og det skyldes ikke dårlig hygiejne. Neglesvamp kan dog medføre kosmetiske gener.
Risikoen for at få svamp i neglene stiger med alderen, ligesom idrætsudøvere og andre, der går for længe i tætsluttende sko, hvor fødderne ikke kan ånde, er særligt udsatte for at få neglesvamp. Neglesvamp giver sjældent alvorlige symptomer, men selvom lidelsen for mange mest er kosmetisk, så bør du alligevel forsøge at komme svampene til livs, så du ikke risikerer at smitte dine raske negle.
Der findes flere forskellige muligheder til behandling af neglesvamp. Herunder kan du blive meget klogere på hvilke. Derudover får du svar på, hvad neglesvamp skyldes, og om neglesvamp smitter.
Hvad er neglesvamp?
Neglesvamp eller onykomykose, som det også kaldes, er en svampeinfektion, der ødelægger neglene og gør dem tykke, sprøde og misfarvede. De kan fx få en gullig misfarvning og kan gøre neglen ujævn. Du kan få svamp i både tånegle og fingernegle, men i langt de fleste tilfælde er det neglene på tæerne, der angribes. Det skyldes, at fingerneglene oftest får mere luft, og at der er bedre blodforsyning til fingerneglene end til tåneglene.
Når det gælder fodsvamp, er det en hudinfektion, hvorimod neglesvamp er en infektion i selve neglen. Har man fodsvamp, er der mange, som også får neglesvamp, da svampen kan sprede sig fra huden mellem tæerne til tåneglene, hvis svampeinfektionen ikke bliver behandlet.
Hvad skyldes neglesvamp?
Lidelsen er meget almindelig og skyldes infektionen med en bestemt type svamp under neglenes overflade. Disse svampe udskiller et særligt enzym, som kan nedbryde det hårde keratin – et protein, der findes i neglecellerne og som er med til at opbygge stærke og hårde negle – og det er med til at ødelægge og nedbryde neglen.
Hvorfor får man neglesvamp?
Svampe trives rigtig godt, hvor der er varmt og fugtigt. Så hvis du ofte går i tætsiddende fodtøj som fx gummistøvler eller sneakers, hvor fødderne ikke kan ånde, giver det gode betingelser for, at neglesvampen kan udvikle sig. Svampen kan angribe gennem selv den mindste lille revne i huden eller neglen, hvor den så begynder at vokse.
Neglesvamp rammer ofte idrætsudøvere, der går i svømmehaller og i offentlige omklædningsrum samt hos dem, der går i gummisko eller kondisko eller personer, der er tvunget til at gå i tætsiddende fodtøj, som huden ikke kan ånde igennem. Derudover ses det hos patienter med svækket immunforsvar.
Hvordan ser neglesvamp ud?
Ved neglesvamp bliver neglen gullige og misfarvet, og efterhånden kan den også blive fortykket og ujævn. I visse tilfælde kan du opleve, at neglen revner, og at neglekanterne smuldrer, og sommetider løsner neglen sig fra huden. Svampeinfektionen starter ofte yderst eller på siden af neglen, og breder sig ind over den. I sjældne tilfælde går neglen helt i opløsning og forsvinder. Desuden kan der i visse tilfælde opstå svie, kløe og udslæt i huden rundt om neglen, og neglen kan begynde at lugte lidt.
Kan neglesvamp smitte?
Neglesvamp er meget lidt smitsom, så du skal ikke være så bekymret for, om din neglesvamp smitter andre. Infektion med neglesvamp opstår for de meste direkte i neglen. Du skal dog være opmærksom på, at det kan brede sig til flere af dine negle, hvis du ikke sørger for behandling af neglesvamp. Så en ubehandlet neglesvamp kan sprede sig fra den angrebne negl til de andre raske negle og eventuelt også videre til huden omkring neglene, huden mellem tæerne og fodsålen. Så for at undgå det, er det vigtigt, at du behandler neglesvampen, så snart du opdager den.
Sådan stilles diagnosen neglesvamp?
Det er vigtigt, at du er opmærksom på alle negleforandringer, og ved mistanke om neglesvamp bør du kontakte en praktiserende læge eller hudlæge, som kan stille en korrekt diagnose.
Diagnosen bliver oftest stillet på grund af det typiske udseende, men lidelsen kan ligne neglesvamp og derved forveksles med andre neglelidelser. Langt de fleste negleforandringer skyldes neglesvamp, men ikke alle. Hvidlige eller gullige negle og fortykkede negle kan skyldes andet end neglesvamp, fx psoriasis, eksem eller neglerodsbetændelse.
Inden den rette behandling af neglesvamp bør der tages et hudskrab og en negleprøve hos lægen, som kan afgøre, om det er svamp, eller det skyldes noget andet. Lægen kan ikke med det blotte øje afgøre, om negleforandringerne skyldes neglesvamp. Det er derfor nødvendigt med en prøve af neglen og huden under neglen, som så dyrkes i et laboratorium.
Hvordan behandles neglesvamp?
Neglesvamp forsvinder ikke af sig selv, og uden behandling af neglesvamp kan du risikere, at det spreder sig til dine andre negle. Der findes mange forskellige gode råd og medikamenter mod neglesvamp, og nogle er mere effektive end andre.
Behandling af neglesvamp består enten i lokalbehandling, typisk en slags neglelak eller andet svampedræbende middel, som du smører på neglen, eller tabletbehandling. Når det kommer til medicinsk behandling af neglesvamp, bør du altid i samråd med din læge finde den behandling, som passer dig bedst. Kirurgisk fjernelse af en svampeinficeret negl, har ikke en påvist effekt, og det anbefales derfor ikke
Mange foretrækker at prøve at behandle neglesvamp med naturlige midler først, eftersom det kan være en dyr fornøjelse at behandle neglesvamp med midler fra apoteket eller lægen. Et råd fra Charlotte Bech, som er privatpraktiserende læge og helseeksper, er du kan smøre neglene med et oliemix én til to gange om dagen. Du kan selv lave olien ved at blande 10 ml olivenolie med én dråbe oregano-olie. Miks olien, og varm den op. Gnid den færdige olie grundigt ind i neglene. Det kræver en tålmodig og langvarig indsats, der ofte strækker sig over flere måneder.
Bruger du neglelak, anbefales det, at du fjerner lakken, inden du påbegynder behandlingen med svampedræbende midler, som du smører på neglen.