Ny forskning afslører: Læger bør udskrive vibratorer på recept
Det er en ny undersøgelse, som slår fast, at vibratorer kan have en positiv effekt på kvinders sundhed på flere forskellige områder.
Sexlegetøj er ikke længere så tabubelagt at tale om, som det har været. Tv-serien "Sex & the City" var med til at gøre det helt naturligt for kvinder at shoppe en vibrator, og i dag kan vi støde på forskellige modeller i vores Insta-feed. Væk er den store plastikdildo med spændte blodårer til fordel for mere æstetisk smukke og farverige vibratorer, der kan tilfredsstille ethvert behov.
Ifølge Projekt Sexus – en stor dansk undersøgelse om danskernes forhold til seksualitet, som udkom i 2019 – har 30 % prøvet at bruge sexlegetøj, mens 18 % har fantaseret om det, men ikke prøvet det endnu.
Nu er en ny amerikansk undersøgelse nået frem til den konklusion, at læger burde udskrive vibratorer på recept, fordi det er sundt for os.
Det er en gruppe amerikanske forskere fra Cedar-Sinai Medical Center, der har lavet en systematisk litteraturgennemgang af flere medicinske databaser for at finde tidligere studier med fokus på vibratorer og sexlegetøj.
Ifølge undersøgelsens hovedforfatter, ph.d. i obstetrik og gynækologi Alexandra Dubinskaya, var det et ønske om at blive klogere på emnet, da hun ofte i sit arbejde bruger tid på at tale med kvinder om deres sexliv – og problemer omkring dette. Hun oplever, at det stadig er tabubelagt at tale om onani og vibratorer.
”Der er et stigma forbundet med onani og vibratorer. Samtidig er begrebet 'hvis du ikke bruger det, mister du det' kendt og anvendt på andre dele af kroppen. Men det er fx ikke blevet italesat, når det gælder bækkenbunden eller seksuel sundhed. Og derfor ønskede jeg at lære mere om emnet og igangsatte denne gennemgang af tidligere studier," siger Alexandra Dubinskaya til Newsweek.
Og studierne viste, at en regelmæssig brug af vibrator kan have en positiv effekt på flere områder, når det gælder kvinders seksuelle sundhed – det være sig alt fra styrkelse af bækkenbunden til at mindske risikoen for urin-inkontinens. Derudover kan det reducere smerter i vulva-området. Det skriver de i studiets abstract, som er offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Urology.
Derudover kan brugen af vibratorer reducere tiden til at opnå orgasme, samt gøre det lettere at få flere orgasmer.
Orgasme er sundt
Og netop orgasmerne er, hvad parterapeut og sexolog Ditte Winkel lægger vægt på, når det kommer til, hvorfor det er sundt at bruge en vibrator.
”Det, der er sundt, er ikke nødvendigvis at bruge en vibrator, men vi ved fra undersøgelser, at det er sundt at nå klimaks. Når vi får orgasme, bliver vores hjerne oversvømmet i vores belønningscenter af alle mulige fantastiske hormoner. Oxytocin (også kendt som kærlighedshormonet, red.) kan nævnes her, for det er et fantastisk hormon, som hele vores system bliver smurt i balsam med,” fortæller Ditte Winkel i ALT for damernes podcast, Tænd for mig.
Ifølge Ditte Winkel har orgasme mange sundhedsfremmende faktorer, som fx at kunne dæmpe depression og angst samt booste dit immunforsvar, så du har sværere ved at fange en forkølelse.
”Nogle studier peger på, at det fremmer hukommelsen, så du bliver bedre til at spille bridge, når du bliver ældre og sidder nede i klubben sammen med dine medsøstre. Og så træner det også din bækkenbundsmuskulatur, hvilket også er godt mod urininkontinens. Så der er mange gode årsager til, at du når klimaks.”
Ditte Winkel tror dog, at der kommer til at gå et stykke tid, før læger herhjemme vil udskrive vibratorer på recept – desværre.
”Og det tror jeg, fordi der stadig er en berøringsangst blandt læger. WHO har været ude at manifestere, at seksuel sundhed er en ting, så det danske sundhedsvæsen er godt klar over, at det er vigtigt at spørge ind til det her, men det gør de ikke. De spørger ikke den 60-årige herre eller den 40-årige kvinde, hvordan det går med sexlivet. Vi er ikke i mål endnu, så der er et stykke vej, før lægen trækker skuffen ud og tilbyder en vibrator.”