Sådan finder du den rigtige cykelhjelm
En cykelhjelm skal sidde godt og være korrekt indstillet. Her får du eksperternes råd til at finde den rigtige model, så du kan trille sikkert ud i sommeren på to hjul.
1. Pasform er vigtigere end udseende
Når du skal vælge en ny cykelhjelm, så gå først og fremmest efter pasformen. Det kan sagtens være, at en til 500 kroner sidder bedre end en til 1200 kroner, så vælg den billigste, hvis den sidder bedst. Undgå i øvrigt at købe på nettet, så du kan prøve hjelmen og mærke efter, om den føles behagelig at have på.
2. Indstillingen er vigtig
For at yde optimal beskyttelse skal din cykelhjelm være indstillet korrekt. Den skal have to indstillingsmuligheder – remmen under hagen samt en skrueknap i nakken. Det er vigtigt at bruge tid på at indstille remmene korrekt, og derfor er det en god idé at købe hjelmen i en god og velassorteret cykelbutik, hvor du kan få hjælp, og hvor du via et stort udbud kan finde den helt rigtige model.
En cykelhjelm skal sidde lidt strammere, end de fleste umiddelbart ville tro, men den skal ikke være ubehagelig at have på. Et godt tip er, at der skal være plads til to-tre fingre mellem hage og rem. Spænderne skal desuden sidde under ørerne og ikke dække dem. Sørg også for, at hjelmen kommer godt ned i panden, og at forkanten sidder to-tre centimeter over øjenbrynene, selv om du på den måde sveder lidt mere, end hvis hjelmen sad højere oppe i panden.
Ved styrt falder man nemlig langt oftere ned på panden end på nakken. Og nej, der findes (desværre) ikke cykelhjelme, som sikrer, at din frisure bliver siddende helt i vater. Så her må du parkere forfængeligheden til fordel for sikkerheden.
3. En hjelm holder ikke evigt
Din hjelm bør udskiftes hvert femte år, hvis du fx cykler tre-fire timer om ugen. Hjelmens isoleringsmateriale taber nemlig lige så stille sin evne til at beskytte – ligesom sol, vind, sved og regn slider på hjelmen. Hvis du kun cykler halvdelen af året – fx om sommeren – kan hjelmen holde længere, da det især er brugen af den, der slider. Det forudsætter dog, at du ikke lader den ligge flere timer i solen, når du tager den af. Og at du om vinteren ikke lader den ligge i fx bilens bagrude eller i en vindueskarm, hvor den får masser af sol.
Husk også, at hjelmen skal skiftes, hvis den har været udsat for et hårdt slag – fx hvis du er faldet på cyklen. For selvom du ikke nødvendigvis kan se det med det blotte øje, kan hjelmen have fået revner.
Af samme grund bør du heller aldrig købe en brugt hjelm, da du ikke kender dens forhistorie.
4. Af med den gamle strikhue
Hvis du cykler om vinteren og gerne vil have noget på indenunder hjelmen, kan en såkaldt hjelmhue anbefales. Det er en tynd og stram hue, der sidder tæt til hovedet og dækker både pande og ører. Har du din gamle tykke strikhue på, kommer hjelmen nemlig let til at sidde for højt, og dermed yder den ikke optimal beskyttelse. Samtidig kan hjelmen let glide på huen og dermed ikke sidde korrekt i det øjeblik, hvor hovedet rammer asfalten.
Du kan også bruge et pandebånd, der ikke er for tykt, og hvis hjelmen ikke glider på det. Det samme gælder en tynd kasket til beskyttelse mod sol i øjnene. Vær dog opmærksom på, at visse cykelhjelme også kan være udstyret med en lille solskærm.
5. Gå ikke (nødvendigvis) efter den dyreste
Pris er ikke altid lig med kvalitet, og det gælder også for cykelhjelme, der fås fra 150-3000 kr. Medmindre du er eliterytter, bør en hjelm til 500-800 kroner være helt fin.
Ligesom du ikke bør stirre dig blind på pris, gælder det samme for design. Dog duer det ikke at købe en hjelm, som er så "grim", at du ikke får den brugt. Råd nummer ét omkring cykelhjelme er nemlig altid: BRUG den! Derfor er det igen en fordel at handle i en butik med et stort udvalg af CEmærkede hjelme. CE-mærket garanterer, at hjelmen lever op til en række sikkerhedskrav, og de må ikke sælges i Danmark uden dette mærke.
6. Husk ventilationen
Alle hjelme har ventilationshuller – nogle større og flere end andre. Jo hurtigere du kører og dermed får varmen, jo vigtigere er det med god ventilation. Ligesom det er vigtigere om sommeren end om vinteren.
Kører du hele året rundt, kan det være svært at finde en hjelm, der temperaturmæssigt passer til alle fire årstider, og her er et godt råd at købe en hjelm med relativ god ventilation – og så benytte en hjelmhue eller et pandebånd om vinteren. Husk, at købe hjelmen tilstrækkelig stor til, at der er plads til en hue – og medbring huen eller pandebåndet, når du køber den.
Kører du derimod i et adstadigt tempo og får aldrig en svedperle på panden, kan du sagtens købe en hjelm med mindre og færre huller og bruge den hele året.
Kilder: Heino Cykler og Forbrugerrådet Tænk