Kvinde holder sig på maven

Sådan forebygger du brok

Brok er en helt almindelig lidelse, men det gør den ikke mere behagelig. Heldigvis kan du nemt forebygge brok ved at undgå forstoppelse og for meget hosteri.

Brok kan opstå i forskellige områder af kroppen, f.eks. lysken, låret eller navlen. I moderne lægevidenskab behandler vi brok med operation. Faktisk er brokoperation den hyppigste form for operation i Danmark – hvert år udføres ca. 10.000 operationer af patienter med brok. Her er en række naturlige metoder til at forebygge brok:

  • UNDGÅ FORSTOPPELSE. Drik rigeligt med væske og spis flere fibre, dvs. mere frugt (især figner, svesker, druer og rosiner), flere grøntsager (især bladgrønt), fuldkorn samt bælgfrugter (ærter, bønner, linser).
  • UNDGÅ OVERVÆGT. Det kan være gavnligt at tabe sig i vægt, så der bliver mindre pres indefra bughulen. Mange kommuner tilbyder sundhedscoaching til overvægtige borgere, der har brug for at forbedre deres sundhed, bl.a. via et vægttab. Ved sundhedscoaching får du hjælp af et team bestående af diætister, motionskonsulenter og sundhedscoaches.
  • UNDGÅ TUNGE LØFT i forkert løftestilling. Brok kan desuden opstå eller forværres ved overdreven motion og ved overanstrengelse med vægtløftning.
  • HOST IKKE. Hoste kan forøge presset i bughulen og udløse eller forværre brok. Hvis du ryger, så øger det risikoen for langvarig hoste og dermed brok. Overvej derfor et rygestop. Du har størst sandsynlighed for at blive røgfri, hvis du får hjælp. De fleste kommuner har gratis tilbud om rygestop. Desuden kan du så vidt muligt forebygge at blive syg med langvarig hoste. Styrk immunforsvaret med livsglæde, godt humør, motion, frisk luft, D-vitamin og en lang, dyb søvn.

EKSPERTEN

Charlotte Bech er privatpraktiserende læge og helseekspert. Hun supplerer moderne lægevidenskab med den traditionelle indiske lægekundskab ayurveda og anbefaler derfor, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.