Screening livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft: Bliv klogere på symptomer og screening her

Ulyst, ubehag ved undersøgelsen, travlhed eller manglende viden. Der kan være rigtig mange grunde til, at fire ud af 10 kvinder ikke tager imod tilbuddet om screening for livmoderhalskræft. Men da sygdommen er den niende mest udbredte kræftform hos kvinder, er det vigtigt at blive undersøgt regelmæssigt. Læs meget mere om livmoderhalskræft - og hvorfor det er vigtigt at takke ja til screening-invitationen.

300-400. Så mange danske kvinder får hvert år konstateret kræft i livmoderhalsen, og de fleste tilfælde ses hos kvinder, som ikke har deltaget regelmæssigt i screeningsprogrammet.

Livmoderhalskræft er den niende mest hyppige kræftform hos kvinder og rammer kvinder i alle aldre - også blandt unge - og halvdelen af dem, der bliver ramt er under 45 år.

Heldigvis har både antallet af nye tilfælde af livmoderhalskræft og dødeligheden været faldende gennem de sidste mange år, og man forventer, at antallet af tilfælde falder yderligere, efter at man i 2012 begyndte at tilbyde vaccination mod HPV-virus til alle kvinder op til 26 år, da det har vist sig, at vaccinen beskytter mod 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Fakta om livmoderhalskræft

  • Livmoderhalskræft opstår i livmoderhalsens celler.
  • Livmoderhalskræft skyldes smitte med HPV-virus ((human papillomavirus). Virus skal være tilstede i livmoderhalsen, for at man kan udvikle celleforandringer og livmoderhalskræft.
  • Livmoderhalskræft rammer kvinder i alle aldre – også unge. Halvdelen af dem, der bliver ramt, er under 45 år.
  • Der konstateres hvert år ca. 400 tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark. De fleste tilfælde findes hos kvinder, som ikke har deltaget regelmæssigt i screeningsprogrammet.
  • Cirka 100 kvinder dør årligt af sygdommen.
  • I Danmark får cirka 15.000 kvinder hvert år konstateret celleforandringer, som kan være forstadier til sygdommen.
  • Hvert år bliver ca. 6.000 kvinder opereret for forstadier til livmoderhalskræft.

Livmoderhalskræft skyldes virus

Livmoderhalskræft opstår i livmoderhalsens celler. Sygdommen skyldes en infektion med HPV (human papillomavirus), som er en meget almindelig virus, der smitter ved intim kontakt, og især ses hos kvinder under 30 år.

HPV virus skal være tilstede i livmoderhalsen, for at man kan udvikle celleforandringer og livmoderhalskræft. I de fleste tilfælde forsvinder HPV-infektionen af sig selv, men nogle gange kan infektionen blive kronisk og medføre celleforandringer i livmoderhalsens slimhinde.

Langt de fleste celleforandringer forsvinder af sig selv, men i sjældne tilfælde kan celleforandringer med tiden udvikle sig til kræft. Sygdommen er dog mange år om at udvikle sig.

Vær opmærksom på symptomerne

Tidlig livmoderhalskræft og forstadier giver ikke altid symptomer, og mange kvinder mærker derfor først noget sent i sygdomsforløbet.

Ofte bliver forandringerne i livmoderhalsen opdaget i forbindelse med screening, hvor lægen ved en underlivsundersøgelse tager en celleprøve fra livmoderhalsen, der bliver undersøgt for celleforandringer.

Celleforandringer kan være forstadie til livmoderhalskræft, men forstadier er ikke kræft, men kan behandles, så de ikke udvikler sig til kræft.

Symptomerne på livmoderhalskræft kan variere og afhænge af, hvor udbredt sygdommen er, men de mest almindelige symptomer er blødning efter samleje, pletblødninger mellem menstruationer og øget udflåd fra skeden.

Symptomer på livmoderhalskræft

Tidlig livmoderhalskræft og forstadier til sygdommen giver ikke altid symptomer. Symptomerne kan desuden variere og afhænge af, hvor udbredt sygdommen er.

De mest almindelige symptomer er:

  • Blødning fra skeden i forbindelse med samleje.
  • Vedvarende pletblødninger mellem menstruationerne, evt. forværret ved fysisk aktivitet.
  • Pletblødninger ved fysisk aktivitet, vandladning eller afføring.
  • Blødning fra skeden efter overgangsalderen.
  • Øget udflåd fra skeden. Udflåddet kan enten være klart, brunligt eller blodigt. Ofte vil det være ildelugtende.
  • Smerter (forekommer oftest kun, hvis kræften har bredt sig udenfor livmoderhalsen til nerverne, blæren eller tarmen)

Symptomerne behøver ikke være tegn på livmoderhalskræft, men du bør alligevel tage dem alvorligt og blive undersøgt af en læge.

Screening og vaccination nedsætter risikoen

Hvis celleforandringer opdages og behandles tidligt, kan mange tilfælde af livmoderhalskræft undgås. I Danmark tilbyder man derfor alle kvinder mellem 23 og 65 år at blive screenet hvert tredje/femte år, dvs. at få foretaget en celleprøve fra livmoderhalsen for at tjekke eventuelle celleforandringer, som kan være forstadie til livmoderhalskræft.

Screeningen er med til at opdage sygdommen og nedsætte risikoen for, at du bliver alvorligt syg eller dør af livmoderhalskræft. Selvom indførelsen af regelmæssige screeninger har medført en halvering af antallet af tilfælde af livmoderhalskræft, er det alligevel kun 6 ud af 10 kvinder, som har benyttet tilbuddet et år efter invitationen.  Undersøgelser viser desuden, at knapt halvdelen af konstaterede tilfælde af livmoderhalskræft er hos kvinder, som ikke har deltaget regelmæssigt i screeningsprogrammet.

Uanset at du er vaccineret mod HPV virus, er det vigtigt af du følger screeningsprogrammet, da vaccination kun beskytter mod 70 procent af alle tilfælde. Du kan altså selv være med til at forebygge livmoderhalskræft ved at blive screenet regelmæssigt og blive vaccineret mod HPV, der er den primære årsag til livmoderhalskræft.

Screening for livmoderhalskræft

I Danmark tilbydes alle kvinder mellem 23 og 65 år at blive screenet regelmæssigt, dvs. få foretaget en celleprøve fra livmoderhalsen, for at tjekke eventuelle celleforandringer, som kan være forstadie til livmoderhalskræft.

HPV-vaccination har været en del af det danske børnevaccinationsprogram siden 1. januar 2009. Tilbuddet gælder for piger på 12-17 år og for drenge, der er født den 1. juli 2007 eller senere. Tilbuddet til drenge trådte i kraft den 1. september 2019.

Siden 2012 tilbydes desuden vaccination til alle kvinder op til 26 år. Vaccinen beskytter mod 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Efter at man indførte screening med celleprøver, er antallet halveret i løbet af 40 år.

I dag kan du blive screenet med en celleprøve hvert 3. år, når du er mellem 23 og 50 år, og hvert 5. år , hvis du er mellem 50 og 65 år. Det er vigtigt af følge screeningsprogrammet, også selv du er vaccineret, da vaccination kun beskytter mod 70 procent af alle tilfælde. Alligevel er det kun 6 ud af 10 kvinder, som har benyttet tilbuddet 1 år efter invitationen.

HPV: Gør-det-selv screening

Da kun seks ud af 10 kvinder benytter sig at tilbuddet om screening for livmoderhalskræft, har man i Region Midtjylland forsøgt sig med en nyt tilbud. Her får kvinder mellem 23 og 65 år tilbudt en hjemmeprøve for HPV.

Prøvesættet kommer med posten og består af en illustreret vejledning, en blød børste til at opsamle prøven og en frankeret svarkuvert til at indsende prøven. Opsamlingen af prøven foregår nogenlunde ligesom, man sætter en tampon op, og svaret på prøven kommer via digital post. Prøvesættet kan påvise HPV-virus med lige så stor sikkerhed som de prøver, lægen foretager.

Hjemmeprøven kan derimod ikke vise celleforandringer. Det kræver en opfølgende undersøgelse hos lægen.

Kontakt altid lægen

Tidlig livmoderhalskræft og forstadier til sygdommen giver ikke altid symptomer, men har du mistanke om livmoderhalskræft, bør du ALTID søge læge. Symptomerne behøver ikke være tegn på livmoderhalskræft, men du bør alligevel tage dem alvorligt.

Behandling af livmoderhalskræft afhænger af sygdommens stadie. Det tidligste stadium (stadium I) kan behandles med keglesnit eller ved at fjerne hele livmoderen. De senere stadier kræver operationen kombineret med strålebehandling og kemoterapi. Hos mange konstateres sygdommen heldigvis tidligt, og muligheden for helbredelse er derfor god.

Kilder: Cancer.dk. Netdoktor.dk, Sundhed.dk, Vidunderlivet.dk, RM.dk