Dit sexliv er på sit højeste i denne alder
Din lyst til sex ændrer sig hele tiden. Se her, hvornår kvinder og mænds sexliv normalt topper.
Denne artikel blev bragt hos Klikk.no første gang. Dette er en redigeret udgave.
I 20'erne er testosteronniveauet højt hos både mænd og kvinder. Sex er nyt og spændende for mange. Man er ung, i god form og har energi til at hoppe i sengen – ofte.
De fleste tror, at sexlivet bliver værre, når man bliver ældre, og at testosteronniveauet falder for begge køn.
”For mange mennesker, især kvinder, er sexlivet bedst i 40'erne,” siger Marina Manuela de Paoli. Hun er sexolog og specialist i sexologisk rådgivning.
Hun deler her tips til, hvordan man bevarer seksualiteten i sit parforhold.
Overgangsalderen hos kvinder
Hormonerne østrogen, progesteron og testosteron spiller en vigtig rolle i kvinders seksualliv.
”Niveauerne falder gradvist med alderen, og når kvinder kommer i overgangsalderen, falder æggestokkenes produktion af østrogen og progesteron drastisk,” siger de Paoli.
Nogle af symptomerne på overgangsalderen er vaginal tørhed, hedeture, nattesved og nedsat sexlyst.
Med tiden kan østrogentabet føre til mere markante ændringer i størrelsen og følsomheden af vulva, vagina og klitoris, samt reducere blodgennemstrømningen til disse områder.
”Kønsorganerne bliver mindre svulmende og mindre elastiske. Men hvis du holder liv i vulva og vagina, kan du forhindre dette,” siger Marina Manuela de Paoli.
Seksualiteten er i konstant forandring
For mange bliver sexlivet bedre med alderen, og for mange kvinder er deres bedste periode i 40'erne og 50'erne – på trods af overgangsalderen.
”Det kan skyldes, at kvinder er mere sikre på sig selv, og at deres liv er mere afklaret. Man er ofte mere erfaren og ved, hvad man kan lide. De er ældre, de har fået livserfaring, og de tør sige fra,” siger de Paoli.
Sex er ikke kun noget, man har sammen med en partner. Nøglen til et godt sexliv handler også om at udforske sin egen seksualitet, at du lærer din egen krop at kende, og finder ud af, hvad du kan lide.
”Jeg tror, at kvinder, som aldrig har været i stand til at nyde sex, bruger overgangsalderen som en stødpude. Hvis du ikke har haft god sex eller meget sex, kan din krop gå hen og blive gammel,” siger hun.
”Use it, or lose it, siges det. Og kønsorganerne kan også holde op med at fungere, hvis de ikke bliver brugt,” siger de Paoli, og fortsætter:
”Det gælder både erektion hos mænd og vådhed og kådhed hos kvinder. Et godt og aktivt sexliv styrker musklerne i skeden.”
Det siges også, at orgasmen bliver svagere med alderen for kvinder, men at orgasmekapaciteten ikke påvirkes af alderen. De Paoli sætter spørgsmålstegn ved dette. Hun mener, at orgasmen ændrer sig, men at den ikke bliver svagere.
”Jeg tror, at det er omvendt. For en kvinde, som holder sit sexliv i live, er der ikke noget, som gør orgasmen svagere. Den ændrer sig måske en lille smule," siger de Paoli og uddyber:
”Det handler om at holde skeden, bækkenmusklerne og kroppen i form. Kvinder, der tager deres seksualitet alvorligt og studerer sig selv, får ikke nødvendigvis svagere orgasmer.”
Snyd kroppen
Den gennemsnitlige alder for overgangsalderen for kvinder er 51 år, men for mange kvinder starter overgangsalderen allerede i 40-45-årsalderen, nemlig den såkaldte perimenopause.
”I denne fase producerer kvindekroppen cirka halvt så meget testosteron, som den gjorde i 20'erne, og testosteronniveauet er en vigtig faktor for en kvindes sexlyst,” siger de Paoli.
Hun mener, at hvis man er seksuelt aktiv, narrer man kroppen til at tro, at man er yngre, og man vil ikke opleve de samme menopause-symptomer som kvinder, der har et mindre aktivt sexliv.
”Hvis du fortsætter med at være seksuelt aktiv, når du kommer i overgangsalderen, tror din krop, at du stadig er ung. Du narrer simpelthen din krop.”
Erik Fink Eriksen er professor emeritus i endokrinologi ved Universitetet i Oslo, og han forklarer, at lysten til sex (libido) hos begge køn er baseret på hormonet testosteron. Hos kvinder produceres testosteron af østrogen.
”Hvis østrogenniveauet falder eller forsvinder, kan de ikke producere testosteron, hvilket fører til nedsat libido. Hvis kvinden får hormontilskud, genoprettes evnen til at producere testosteron.”
Eriksen forklarer, at det forhold, du har til din partner, er en vigtig faktor for din sexlyst.
”Når man ikke producerer testosteron, har man en meget reduceret sexlyst. Men hvis du er interesseret i sex og vedligeholder dit sexliv, tror jeg ikke, at symptomerne på overgangsalderen vil være så alvorlige. Det handler også om, hvordan man har det psykisk og om forholdet til sin partner,” siger Eriksen.
Mænds seksualitet er lettere
Marina Manuela de Paoli siger, at mænd har mere drive, mens kvinder har en mere kompleks seksualitet.
”Kvinder har brug for mere tid til at få orgasme end mænd, og nogle kvinder oplever problemer med at få orgasme. Især hvis man ikke ved, hvad man kan lide.”
Kvinder, der har fundet ud af deres seksualitet, har evnen til at blive multi-orgasmiske, og først da er kvindens drift stærkere end mandens.
”Kvinders seksualitet er mere kompleks, men meget stærkere. Vi kan opleve ting, som mænd kun kan drømme om. Men det kræver sin kvinde og sin tid at nå dertil,” siger de Paoli.
Mænd oplever impotens
”Det er almindeligt, at mænd begynder at opleve erektil dysfunktion (impotens, red.) i 50'erne og mindre kontrol over deres penis. Det skyldes, at testosteronniveauet er faldet støt gennem årene, men det betyder ikke, at deres sexlyst er reduceret,” siger de Paoli.
Det er dog ikke kun mænd i 50'erne og ældre, der oplever dette problem. de Paoli siger, at der er et stigende antal yngre mænd, der kæmper med at få erektion.
For at mindske problemet arbejder hun med sine klienter med vejrtræknings- og knibeøvelser for at styrke bækkenbundsmusklerne og yogaøvelser for at øge blodtilførslen til penis.
”Mange mænd, der kæmper med erektion i en ung alder, kæmper ofte med stress, depression og overfladisk vejrtrækning. Jeg lærer dem at trække vejret med pikken,” siger de Paoli.
Eriksen har også behandlet mange mænd med erektil dysfunktion. Han siger, at der ofte kan være en psykologisk årsag, men at hormonelle faktorer også spiller en stor rolle.
”Testosteronniveauet falder gradvist med alderen, og det gør det sværere at få erektion. Det er meget forskelligt. Nogle mennesker får lavt testosteron i 25-30-årsalderen, fordi de har haft en sygdom eller problemer med testiklerne. Hvis du har en normal aldringsproces, er det almindeligt for mænd at miste noget testosteron fra 50-årsalderen, hvilket i sidste ende kan føre til erektil dysfunktion,” siger Eriksen.
Han forklarer, at kvinder kan miste hormonproduktionen i løbet af få måneder eller år, efter at de har nået overgangsalderen. For mænd er det lidt anderledes.
”Mænd har et mere gradvist hormonsvigt, og de fleste, men ikke alle, har rimelige testosteronniveauer, indtil de er 70-80 år gamle. Fordi mænd mister testosteron langsommere, bevarer de generelt deres sexlyst længere end kvinder,” siger Eriksen.
Sex er en livskraft
Hvis man er ulykkelig, spiser meget usundt og sidder meget ned, skal der ifølge de Paoli meget til, før seksualiteten blomstrer.
”Når man går ind i et forhold, er man nødt til at beslutte, at seksualitet skal være en vigtig del af forholdet. Sex handler om mere end bare samleje.”
Seksualitet i et forhold kommer ikke af sig selv, medmindre man er enige om, at det skal være vigtigt.
”Du er nødt til at tage ansvar, når du opdager, at jeres sexliv er begyndt at aftage. Seksualitet forandrer sig, men når man tror, man er ved at miste den, er det vigtigt at gøre noget for at stimulere den. Der har været for lidt opmærksomhed på, at det er en livsstil,” siger de Paoli. Og fortsætter:
”Lad din partner vide, hvad du kan lide. Han eller hun er ikke tankelæser. Det handler om at udforske fantasier og feticher og være i stand til at tale højt om, hvad man tænder på. Seksualitet er forskellig fra person til person, så det er vigtigt at være i stand til at kommunikere, hvad man kan lide,” siger de Paoli.
Ifølge hende kan overraskelser og uforudsigelighed være med til at stimulere seksualiteten.
Sex gør dig gladere
Oxytocin er et hormon, som ofte er kendt som 'kærlighedshormonet'. Det findes naturligt i kroppen og udskilles ved kys og kram, og ved forelskelse. Det får dig til at føle dig afslappet og harmonisk. Meget af dette hormon frigives under samleje.
”Oxytocin er godt nyt for overgangsalderen. I et aktivt seksualliv kan dette hormon fungere som en buffer og modvirke lave niveauer af kønshormoner,” siger de Paoli.
Produktionen af dette hormon falder ikke under og efter overgangsalderen, men niveauet stiger under intimitet, kærlighed, sex, orgasme og andre intime aktiviteter.
”Det topper, når vi har sex. Meget sex og tæt kontakt fører til en stor produktion af oxytocin,” siger de Paoli.
Sexlysten kan falde gradvist hos kvinder, især når østrogen-, polysterol- og testosteronniveauet falder med årene. Sexlyst er ofte situationsbestemt og har en stærk sammenhæng med livsstil.
”Hvis du lever et stresset liv, vil stresshormonerne tilsidesætte kønshormonerne,” siger Paoli.
Mænd er mere liderlige end kvinder
Hun fortæller om en svensk parterapeut, Lennart Lindgren, som har talt om, at mænd har en mere tilgængelig seksualitet.
”70 procent af mændene har deres seksualitet til rådighed. Deres sexlyst bliver ikke påvirket af, at børnene skriger, at huset ikke er i orden, at regningerne ikke bliver betalt. 30 procent af mændene er som 70 procent af kvinderne. Tingene skal være i orden og på plads, før man kan komme i kontakt med sin seksualitet,” siger de Paoli, og tilføjer:
"Mænd er simpelthen mere liderlige end kvinder, uanset situationen.”
En undersøgelse viser, at mænd og kvinder i alderen 60-75 år stadig er meget seksuelt aktive og tilfredse med deres eget sexliv. Forskerne har sammenlignet den seksuelle aktivitet blandt de 60-75-årige i Norge, Danmark, Belgien og Portugal.
89 procent af de danske mænd i alderen 60-75 år er seksuelt aktive og har samleje to til tre gange om måneden, mens 78,4 procent af de danske kvinder er seksuelt aktive.
”Sex handler i høj grad også om selvbillede og selvværd. Det handler om at tage vare på sig selv på alle mulige måder. Man har det ofte bedre med sig selv, når man føler sig elsket,” siger de Paoli.