øvelser mod slidgigt

Ingrid kæmpede mod smerterne – indtil hun fik et særligt program for slidgigt

At have smerter i fingre og led kan være invaliderende i hverdagen. Ingrid kæmpede mod smerterne – indtil hun fik et træningsprogram for slidgigt i hænderne.

For et par år siden begyndte Ingrid Segerbank at mærke smerte og hævelse i venstre hånds ringfinger.

"Det kom snigende, og så blev det værre og værre. Først gjorde det ondt, når jeg bøjede fingeren. Så lagde jeg mærke til, at jeg havde dårligt greb og ikke kunne holde i glassene, når jeg skulle vaske op," fortæller hun.

Hverdagen blev besværlig, da Ingrid hverken kunne vaske sit hår eller bære tunge tasker hjem fra butikker.

"Jeg tænkte: Hvordan skal jeg klare mig uden en fungerende venstrehånd? Man har brug for ringfingeren til at holde fast i tingene, og når den ikke virker, bliver det svært, selvom man forsøger at finde løsninger," siger Ingrid.

3 nemme øvelser til stive fingre

Lav øvelserne hver dag.

Gentag hver bevægelse 5-10 gange og lav dem i et roligt tempo.

  • KRAM EN LILLE BOLD: Kram en blød lille bold, evt. en sammenrullet strømpe. Den bør ikke være større, end du kan holde omkring dem. Kram så hårdt du kan, mens du langsomt tæller til fem.
  • TRÆN MED ELASTIK: Læg din hånd på et bord med håndfladen nedad. Sæt en elastik rundt om hånden, sådan så den rammer tommefingerens midterste led. Husk, at tommelfingerens yderste led altid skal være let bøjet. Tag tommelfingeren ud og hold, mens du langsomt tæller til fem.
  • FORM FINGRENE TIL ET O: Bring spidsen af tommelfingeren sammen med spidserne af de andre fingre efter tur. Læg evt. underarmen fladt ned på et bord med håndfladen opad, mens du laver øvelsen.

NB: Har du slidgigt i hænderne, så sørg for at professionel hjælp

Hun arbejder som lærer med elever med behov for særlig støtte.

Smerten var altid til stede og blev værre, hver gang hun spændte hånden.

"Til sidst havde jeg så ondt, at jeg besluttede mig for at søge hjælp," siger Ingrid, der vidste, hvor smerterne stammede fra.

For nogle år siden faldt hun nemlig slemt ned ad en bakke og brækkede ringfingeren.

"En læge forklarede dengang, at der senere kunne udvikle sig gigt i fingeren på grund af skaden, og at jeg skulle være opmærksom, hvis fingeren blev stiv, hævet og smertefuld," siger Ingrid.

Det gjorde den. Og Ingrid søgte hjælp.

De første øvelser, hun fik besked på at lave for at lindre ubehaget, hjalp ikke. Først da hun kom i kontakt med en ny fysioterapeut, skete der noget.

Fysioterapeuten bekræftede, at det var slidgigt, og at det skyldtes den tidligere skade.

Ingrid fik et træningsprogram med forskellige øvelser til gigt i fingrene, som hun skulle lave derhjemme.

3 smarte hjælpemidler til ømme hænder

  1. Udover aflastende hjælpemidler som støtteskinner og bandager, findes der hjælpemidler som ergonomisk udformede knive, ostehøvle og lignende, der gør hverdagen lidt nemmere.
  2. Varme kan løsne op for spændinger og blødgøre vævet og hjælpe mod smerter. Du kan tage et varmt brusebad, bruge varmepuder/-tæpper eller gå i sauna eller lignende.
  3. Du kan bruge træningsbolde i forskellige hårdhedsgrader for at træne håndens naturlige bevægelsesmønstre.

Øvelserne tager kun kort tid, men de gør en stor forskel.

I dag har hun fuld mobilitet og kraft tilbage i fingeren og har også fået energien tilbage til sine andre interesser.

"Slidgigt kan ikke helbredes, men det kan holdes i skak med træning. Jeg er fuldt mobil og har ingen smerter. Nu kan jeg gøre, hvad jeg vil, og det føles fantastisk, siger Ingrid."

1.jpg
Øvelserne hjælper Ingrid med at håndtere smerter i hænderne. De foregår med en bold og elastikker.

Overlægen: Søg hjælp tidligt

Slidgigt er en af de mest almindelige lidelser i hån - den for midaldrende og ældre kvinder. Ofte kommer symptomerne snigende.

"Slidgigten kan sætte sig i tommelfingeren eller i fingrene og især i fingerspidsleddene. De bliver ømme og stive, og man får smerter. Tegn på slidgigt i tommelfingeren er smerter i bunden af fingeren, der giver besvær med tunge løft og alt, der kræver et fast tommelfingergreb," siger Maria Wilcke, håndkirurg og overlæge, som anbefaler, at man søger hjælp.

"Hvis man bare bliver ved af ren og skær stædighed, kan man ende med at have flere smerter, end man burde have. Jeg forsøger at rådgive om alle de smarte hjælpemidler og øvelser, der kan hjælpe, hvis man har problemer med fingre, hænder og håndled," siger Maria Wilcke.

Men hvorfor får man overhovedet slidgigt?

Slidgigt er en sygdom, hvor brusken i led og omgivende væv nedbrydes. Ledbrusk slides naturligt og ældes, nogle gange kan sygdom eller skade fremskynde gigten.

Slidgigt forekommer hyppigere med alderen, gener spiller også en rolle, ligesom fysisk inaktivitet, overvægt, tidligere skader og andre led- og gigtsygdomme kan spille ind. Det samme kan forskellige erhverv, fortæller håndkirurgen:

"Nogle erhverv er mere sårbare, da man belaster leddet i længere tid med monotone bevægelser."

Smertefri igen

Nogle lever fint med slidgigt og føler sig ikke syge. Hos andre giver sygdommen voldsomme smerter, og den påvirker både funktionsevne, bevægelighed og livskvalitet. Ved let slidgigt er smerterne værst, når man bevæger leddet efter hvile.

Er man ramt af moderat slidgigt, kan man ikke røre leddet, som man er vant til, og ved svær slidgigt kan man med det blotte øje se, at fx fingerspidserne er skæve. Så kan brusken være helt forsvundet.

Meget kan dog gøres for at lindre smerter og øge mobiliteten.

Viden om gigt og målrettet træning og øvelser er en stor hjælp for hænderne, og det kan ergoteraputer og fysioterapeuter hjælpe med.

"Det er godt at søge hjælp tidligt, så man ikke stopper med at gøre tingene på grund af smerterne. Der er også hjælpemidler i form af støtteskinner og ergonomiske redskaber," siger Maria Wilcke.

Mange mennesker oplever følelsesløshed i hænder og fingre, især om natten, når de ligger med armene i en bestemt stilling.

"Hvis det bliver værre, kan man give en kortison - indsprøjtning i leddet, som i nogle tilfælde mindsker smerterne. Ved stærke smerter opereres normalt det ømme led i fingrene. Det er en ret simpel operation med lokalbedøvelse og man kan så være helt smertefri og kan bruge hænderne igen."