Hvor meget søvn skal du have

Test dig selv: Har jeg et søvnproblem?

Hvor meget søvn skal du have? Er du i tvivl om, om du får nok søvn – eller om du måske har søvnproblemer, kan du tage vores test lige her.

Hvor meget skal man sove? 

Vi ved alle, at søvn er vigtigt for kroppen og giver en masse fordele både i hverdagen og gennem hele livet. Men sover du nok timer, eller har du måske ligefrem et søvnproblem, som en læge bør kigge på?

Op mod 40 procent af alle danskere har problemer med at falde i søvn, vågner for tidligt eller midt om natten og kan ikke falde i søvn igen bagefter. Typisk skyldes søvnproblemerne, at man har dårlige søvnvaner, har for travlt, er overbelastet eller direkte stresset – og det skubber den naturlige døgnrytme, som påvirker, hvornår vi er friske eller trætte.

Hvor meget skal man sove?

Et voksent menneske bør som tommelfingerregel sove 7,5 timer i døgnet – helst i ét stræk. Men vores søvnbehov ændrer sig gennem livet, så det kan svinge alt efter din alder.

ALDER                                    SØVNBEHOV

  • Nyfødt                                            11 til 19 timer
  • 3-11 måneder                               14 til 15 timer
  • 1-2 år                                              11 til 14 timer
  • 3-5 år                                              10 til 13 timer
  • 6-13 år                                            9 til 11 timer
  • Teenagere                                      9 til 10 timer
  • Voksne                                            7 til 8 timer
  • Ældre                                               6 til 7 timer

Kilde: National Sleep Foundation og Mikael Rasmussen.

Du kan heldigvis selv gøre en masse for at få gode sovevaner. I artiklen "Sådan får du en optimal søvn" giver søvnekspert Lis Lyngbjerg Steffensen 14 konkrete råd (og vi kan afsløre, at du også bør stoppe med at snooze – selvom det er dejligt...)  

For du gør nemlig klogt i at have fokus på din søvn, da den har en afgørende betydning for din sundhed. Nogle eksperter hævder ligefrem, at det har større betydning end kost og motion til sammen. Søvnmangel påvirker eksempelvis din hukommelse, vægt, dit humør, dræber sexlysten og kan give dig gusten hud. Av! 

Tag testen herunder og se, om din krop i søvnunderskud?

LÆS OGSÅ: 9 fødevarer, der giver dig en bedre søvn

Testen tager udgangspunkt i Epworths-søvnskala, hvor du skal vurdere, hvor træt du bliver i nedenstående kategorier. 

Du skal udfylde i forhold til, hvor let du har ved at døse hen eller falde i søvn i de omtalte situationer. Overvej, om du har haft lignende hverdagssituationer i løbet af de sidste par måneder. Og hvis du ikke har været i de konkrete situationer, så forsøg at sætte dig ind i oplevelsen.

God fornøjelse.