Sofie Linde om vægttab: “Jeg havde det faktisk dårligere end nogensinde før”
Da Sofie Linde i en periode fik stress, tabte hun sig en del, og derefter væltede det ind med kommentarer på de sociale medier. For hvad havde hun gjort? Hvordan havde hun tabt sig? Ville hun dele tips og tricks? Reaktionerne gjorde i den grad tv-værten ked af det, siger hun til ALT.dk. For er vi virkelig stadig dér, hvor vægt fylder så meget?
”Har du ikke tabt dig?”
”Du ser mega tynd ud”
”Hvad er din hemmelighed? Du ser slankere og slankere ud på dine billeder”
Det er eksempler på nogle af de kommentarer, som Sofie Linde modtog på sociale medier, da hun i en periode havde tabt sig en del.
Og de mange reaktioner, der væltede ind, gjorde hende i den grad trist til mode, forklarer hun til ALT.dk:
”Det, der skete, var, at jeg fik stress og i den forbindelse tabte jeg mig rigtig meget. Her oplevede jeg, hvordan jeg fik sindssygt mange forespørgsler, som: ”hvordan har du tabt dig?”, ”hvad er der sket?”, ”hvad har du gjort?” – og jeg blev bare så ked af det. For jeg havde jo selv kæmpet med negative tanker om min krop, og lige pludselig stod det sort på hvidt, hvor meget det fylder for så mange. Det var svært, for reaktionerne kom jo fra et godt sted, men jeg havde det faktisk dårligere, end jeg nogensinde havde haft det, og så blev jeg rost for, hvordan jeg så ud. Det var sådan et underligt mismatch,” husker tv-værten.
Ifølge Sofie Linde er der et stort pres på kvinder i denne sammenhæng, fordi vi er vokset op med en særlig måde at tale om kvindekroppen på. Det har hun også selv oplevet i sit liv, forklarer hun:
”Jeg er jo fra en branche, hvor det har været rimelig udtalt, at det var et problem, hvis der var noget, jeg ikke kunne passe. ”Vi kan ikke genbruge nogle af kjolerne, fordi du er større” og sådan noget. Og jeg kan huske, da jeg blev ansat i en modebutik i London engang, at de sagde, at jeg var ”pretty oversize”, selvom jeg dengang var en størrelse 36/38. Så jeg er jo vokset op med det her og har måske bare accepteret ”jamen, så er jeg pretty oversize”, og det er sådan, jeg er,” siger tv-værten, der opfordrer til, at vi generelt bliver mere bevidste om, hvordan vi taler om krop og vægt på en ikke-fordømmende måde:
”På et tidspunkt genudsendte TV 2 de første sæsoner af programmet Livet er fedt, og det var virkelig interessant at se, hvordan vi talte om det at tabe sig dengang – det var jo fuldstændig hen i hegnet. Så udvikling tager tid, men jeg er stensikker på, at vi nok skal komme i mål med det her, fordi der sker så mange fede ting. Store brands laver tøjstørrelser op til str. 52, og vi er mere bevidste omkring mediernes ansvar. ALT for damerne stopper f.eks. med at retouchere og har flere ægte kvinder med rynker på forsiden, og det er alt sammen små led i den kæde, der skal skabe en mere realistisk svømmehalsforståelse af, hvordan kvinder ser ud. Men det tager jo bare tid, desværre.”
Mere fokus på mental sundhed
Dengang Sofie Linde blev konfronteret med sit vægttab på sociale medier, lavede hun et opslag om sundhed, hvor hun efterfølgende blev irettesat af tykaktivisten Regina Fjendbo, og dét gjorde stort indtryk, forklarer hun:
”Regina irettesatte en sætning, hvor jeg skrev: ”En krop skal selvfølgelig være sund”, hvor hun skrev til mig: ”Nej, det skal den simpelthen ikke. BMI er en konventionel opfattelse af sundhed, men mental sundhed bør være det vigtigste”, og det satte sig bare i mig. For hun havde jo fuldstændig ret. Mental sundhed bør have meget mere opmærksomhed end BMI og hvordan en krop ser ud, og det gjorde et kæmpestort indtryk på mig. Jeg har fulgt Regina på Instagram siden, og hun er jo fuldtids-tykaktivist, hvilket er ret cool, og jeg får ret meget ud af at følge hende,” siger Sofie Linde og kommer med et konkret eksempel:
”I sommers anbefalede hun f.eks. cremer til friktionshud – altså hvis lårene støder op mod hinanden – hvilket fik mig til at tænke: Tykke mennesker er jo også helt udelukket fra det kommercielle marked. Dét burde Matas da lave noget om. Det burde da være hende, man tog en snak med. For der er jo rigtig mange, som oplever det med friktionshud – også mig! Og af en eller anden grund har vi en berøringsangst for at italesætte de her ting.”
I det hele taget føler Sofie Linde, at hun har indset, hvor ligegyldigt det er at gå for meget op i vægt – og det har hun også taget med ind i sin egen vennekreds, forklarer hun:
”Nu er jeg jo selv rasende bevidst omkring de her ting, og mine veninder siger, at jeg missionerer i vennekredsen. Men det er fordi, jeg ikke gider snakke om, at de synes, de har taget tre kilo på – vi er simpelthen videre. Jeg føler jo, at jeg har set lyset. Jeg kan slet ikke blive ved med at tale på den måde.”