Spænder stress ben for dit vægttab?
Vidste du, at stress kan spænde ben for dit ønskede vægttab, selvom du føler, at du knokler løs i fitnesscenteret og spiser sundt? Her kan du blive meget klogere på, hvordan dit stressniveau påvirker din vægt.
1. DU FÅR STØRRE TRANG TIL SØDT
Når du er stresset, stiger din krops produktion af stresshormonet kortisol, og det øger som regel trangen til nydelsesmad: salt, sødt, fedt og sprødt. Hjernen bryder sig nemlig ikke om høje kortisolniveauer, som slider på organerne og immunforsvaret, og i forsøget på at sænke dem, craver den de hedonistiske fødevarer, som ofte kan ses på vægten.
2. DU FALDER I "BEKVEMMELIGHEDSFÆLDEN"
Når du er stresset, har du typisk mindre overskud til at træffe gode valg. Det kaldes "decision fatigue" – du orker ikke at bruge energi på, om det skal være kylling eller laks med salat, og så er det nemmere at snuppe en burger. Med mindre du har lavet madplan og forberedt sunde måltider på forhånd, vælger du ofte det første og bedste, som typisk giver mange kalorier og mindre mæthed, så du kommer til at spise for meget og tager på.
3. DU SOVER FOR LIDT OG SPISER FOR MEGET
Stress har ofte den effekt, at vi knokler løs og prøver at nå så meget som muligt uden at holde pauser eller sove (nok). Når du ikke sover nok, øges din appetitfornemmelse, og du kommer ofte til at spise mere. Helt op til 50 procent flere kalorier dagen efter, end du har brug for – som regel uden at være bevidst om det. Når du stresser og sover mindre, har du faktisk brug for flere kalorier, men ikke så mange, som der typisk ryger ind, så vægten ryger nemt op.
4. DU TAGER PÅ I VÆGT (ISÆR PÅ MAVEN)
Når du stresser, og produktionen af stresshormonet kortisol stiger, stiger din appetitet som regel også, og særligt trangen efter sukker, fedt og alkohol – som desværre sætter sig på maven. Du kan derfor opleve, at tallet på vægten stiger – men faktisk oplever nogle også at tabe sig, fordi de måske er typen, der mister appetitten, når de er stressede. Desværre er der stor sandsynlighed for, at du også mister muskelmasse, mens du stadig lagrer fedt på maven, og du kan derfor opleve at blive blødere, selvom du fint holder den slanke linje. De fleste oplever også at få væskeophobninger, fordi stressreaktionen får bindevævet til at spænde mere op, så gennemstrømningen i lymferne bliver dårligere – og ekstra væske kan også ses på vægten og mærkes på bukselinningen.
5. DU BLIVER SLAPPERE OG LANGSOMMERE
Du vil også kunne mærke, at du bliver mindre effektiv, når du træner. Du bliver langsommere, slappere og mere sløv – og du vil måske opleve, at fordøjelsen går i stå, og fingre og tæer bliver kolde, fordi kroppen skruer ned for stofskiftet, og det hele går langsommere. Selvom du føler, at du knokler løs i fitnesscenteret, får du måske ikke ret meget ud af det og kan opleve at tage på. Det er vigtigt at blive ved med at træne blidt, og anse det som en succes ikke at tage på, når du er ramt af stress, frem for at gå efter det store vægttab.