yoga

Kig med i krystalkuglen: 10 sunde trends i 2023

I 2023 vil vi skrue op for de træningsformer, der giver ro, og for den plantebaserede kost. Og så vil vi skrue ned for alkohol og plastik. Se her, hvilke andre trends forskerne og sundhedseksperterne spår til at blive de største i det nye år.

1. Ro og balance

I 2023 vil vi I højere grad søge væk fra stress og støj, og det bliver mere legitimt at koble fra og være i zen. Yoga, meditation, pilates og andre former for mind and body-træning er populære som aldrig før, og der vil komme stadig flere nye former til i de kommende år. Det skyldes bl.a., at tiden er præget af usikkerhed, stress og jag, og der derfor er et øget behov for at søge ind i kroppen og finde ro og balance.

Ifølge Henrik Duer, der er træningsfysiolog, er vejrtrækningen et meget vigtigt værktøj til afslapning og til at håndtere stress, og vi vil se decideret vejrtrækningstræning og – som det nye ”hotte” – isbade, hvor man gennem særlige øvelser lærer at fokusere på vejrtrækningen.

2. Nyt begreb: Reducetarism

Hvis du ikke er solgt på idéen om at blive fuldtidsvegetar eller veganer, så kan reducetarism måske være noget for dig. Netop denne tendens fremhæves blandt fremtidsforskere som en trend i 2023. Reducetarism adskiller sig ved, at man gradvist skærer ned på forbruget af animalske produkter med henblik på at leve et sundere og mere klimavenligt liv.

Reducetarism indebærer simpelthen at gøre kød til ”en gang imellem-mad” eller ”kun i weekenden-mad”, snarere end en del af dine almindelige måltider. Hvis man gerne vil spise kød, så kommer man desuden til at bruge det mere som tilbehør end som hovedelementet i en ret. Det er også en tendens, som man i stor stil kommer til at møde på restauranterne i 2023.

3. Kartoffelmælk i kaffen

Soja, ris, mandel, kokosnød og cashew. Der findes en lang række alternativer til almindelig mælk, og særligt blandt veganere og mennesker, der lider af laktoseintolerance eller mælkeallergi, er plantebaserede og vegetabilske drikke blevet en meget populær erstatning for mælk i kaffen eller i madlavningen.

Men markedet for grønne alternativer er tilsyneladende ikke mættet, og skal man tro trendforskerne, spås bygdrik med et lavt fedtindhold og masser af fibre at blive populært i det kommende år. Også kartoffeldrik blive det nye hotte plantebaserede alternativ til mælk. Foruden at være særdeles CO2-venlig, har kartoffeldrik den fordel, at den har et lavt indhold af både fedt, sukker og kolesterol.

4. Spis dig smuk

Interessen for hudens sundhed er vokset, og det samme er salget af kollagen som pulvertilskud. Kollagen er et protein, der dannes i bl.a. hudcellerne og sørger for, at kollagenet i bindevævet holder din hud elastisk og fast og giver den ungdommelig fylde.

I den kommende tid forventes også keratin (et protein, der hjælper med at understøtte sundt hår, negle og hud) at stige i popularitet, efterhånden som folk fortsætter med at vise interesse for sammenhængen mellem kost og sund hud og hår.

Nogle af de bedste næringsstoffer til hår-, hudog neglesundhed inkluderer vitamin D og C og sunde omega-3-fedtstoffer. Næringsstoffer, du også kan få ved fx at spise en kombination af laks, nødder, mejeriprodukter (eller mejerialternativer) og frugter som jordbær og appelsiner. Så hvis du vil være med på denne trend, behøver du ikke nødvendigvis at bruge mange penge på dyre kosttilskud.

5. Alkohol, nej tak

De fleste af os er blevet mere bevidste om de skadelige virkninger af at drikke alkohol, og flere og flere bekender sig til såkaldt mindful drinking, hvor de skærer ned på vin og spiritus eller helt vender alkohol ryggen. Men uanset om man skal passe sin træning, er gravid eller bare ikke drikker alkohol generelt, så betyder det ikke længere, at man behøver at stå med en juice eller danskvand.

Udbuddet af drikkevarer uden alkohol men med alkoholsmag eller med et lavt alkoholindhold vinder nemlig mere og mere frem. Også mange barer og restauranter er hoppet på den alkoholfri bølge og tilbyder vin og bobler uden alkohol eller alkoholfri cocktails, såkaldte mocktails, der ligner og smager som cocktails.

6. Mere plantebaseret

Viljen til at gøre lidt mere i hverdagen for at reducere CO2-aftrykket er stærkt stigende og sammenholdt med den aktuelle økonomiske krise, vælger flere og flere at bytte kødet ud med mere grønt. En international undersøgelse viser, at 85% af os nu træffer mere bæredygtige livsstilsvalg. I takt med at mange altså skærer ned på kødet, vil udbuddet af plantebaserede varer i dagligvareforretningerne også vokse.

I 2023 vil vi se endnu flere reelle alternativer til de mange køderstatningsprodukter – plantefars, veganske shawarmastrimler og nuggets lavet af sojaprotein. Eksempler på produkter, der kan erstatte kød, er seitan, der er fremstillet af gluten fra hvede, ærteprotein, tempeh lavet af gærede sojabønner og sojafars.

Går du ud og spiser, vil du desuden se, at mange restauranter og cafeer i højere grad end før tilbyder veganske retter og rene plantebaserede menuer, ligesom burgerrestauranter og fastfoodkæder sætter ”grønne” burgere lavet af bl.a. svampe, linser og bønner på menukortet.

7. Ansigtsyoga

Yoga er en effektiv måde at strække kroppen igennem på og opnå ro og afspænding. Men det er ikke kun kroppen, der har godt af at blive strakt godt og grundigt igennem. Sidste skud på yogastammen er ansigtsyoga, der foruden at øge blodcirkulationen og aktivere muskler i ansigtet også menes at give et yngre og friskere look og måske forebygge aldringstegn, solskader, ar og pigmentforandringer.

8. Regrow – giv dine grøntsager nyt liv

Med et øget fokus på madspild og stigende fødevare - priser spås regrow – gendyrkning at dine grøntsager – at blive endnu mere populært i det kommende år. Når du skræller gulerødder eller snitter forårsløg og salat, så havner stilken eller roden som regel i skraldespanden. Men hvis du sætter grøntsagstoppene i et glas vand, kan meget af dit grønne køkkenaffald og krydderurter få nyt liv, og faktisk er der næsten ingen grænser for, hvilke grøntsager du kan gendyrke.

Salat, gulerødder, selleri, løg, ja selv ingefær kan bruges igen og blive til nye, friske grøntsager. Når du giver dine grøntsager nyt liv, minimerer det ikke kun dit madspild. Du sparer også penge og miljøet, og samtidig bliver du din egen økologiske grønthandler.

9. Træning i det fri – og i små grupper

Motion under åben himmel. Den trend tog for alvor fart under corona-pandemien, hvor fitnesscentre og sportsforeninger holdt lukket. I det kommende år vil udeaktiviteter som løb, vandreture, cykelture og forskellige former for udendørsfitness stadig være populært. Men i 2023 vil vi også benytte os af indendørs træning, dog i en lidt anden form, end vi har set det før.

I fitnesscentrene vil vi se en tendens til træning på mindre og lukkede hold på højst seks til ti personer og med en personlig træner – såkaldt small group training, ligesom forskellige former for online træning – nu som en del af dit fitnessmedlemsskab (hybridmedlemsskab) – vil være populært. På grund af den økonomiske krise vil mange af os, der under pandemien investerede i løbebånd, romaskiner og håndvægte atter finde hjemmetræningsudstyret frem.

10. Plastik er ikke fantastisk

Generelt vil hensynet til kloden og vores sundhed fylde i 2023, og vi vil i højere grad have fokus på miljøet og derfor skære ned på plastikken. For eksempel vil flere bruge bivokspapir til indpakning og stofposer til frugt og grønt.

Vi vil også drikke mindre to-go-kaffe og bruge engangsservice af bambus for at minimere emballagen. Flere og flere vil prioritere at bruge tandbørster af bambus og bind og tamponer i bæredygtige udgaver, ligesom menstruationskopper og -trusser vil blive mere udbredt. Det er sundere både for kloden og kroppen.