Stor test af bodylotion: Smører du din krop med usunde kemikalier?
Bodylotion gør vores hud blød, sund og smidig. Men de velduftende cremer kan også fylde os med uønsket kemi. Forbrugerrådet Tænk har lavet en stor test af bodylotion, og her kan du læse, hvordan du vælger de bedste cremer til din krop.
Af: Amalie Louise Larsen Foto: Forbrugerrådet Tænk
Ud af i alt 54 testede produkter indeholder otte styk nemlig stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og derfor uønket for dig og din krop, forklarer Christel Søgaard Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.
Det drejer sig blandt andet om varianter fra mærkerne Clarins, DermaV10, Dove, Elizabeth Arden, Forever Living, The Body Shop og Vaseline.
- Vi bliver konstant udsat for hormonforstyrrende stoffer fra forskellige steder som f.eks. vores kost, indeklima, kosmetik og så videre. Det er en cocktaileffekt, hvor bodylotion er et at bidragene. Derfor er det en god idé at undgå cremer med hormonforstyrrende stoffer i, selvom de alene ikke udgør en risiko, siger hun og tilføjer, at bodylotion desuden er blandt de hyppige årsager til parfumeallergi.
Vil du gerne mindske dit indtag af uønsket kemi, er din bodylotion derfor et godt sted at starte.
Modsat shampoo, bodywash og håndsæbe bliver cremer nemlig siddende på huden, ligesom at mange gerne bruger bodylotion dagligt og i store mængder.
- Og da huden ikke er en tæt barriere, optager vi lettere stofferne fra cremen derigennem, forklarer projektlederen og anbefaler, at du derfor overvejer at gå efter de gode kemivalg, når du skal vælge skønhedsprodukter, du har siddende på huden i lang tid.
Disse bodylotions kan du trygt gå efter
ALT.dk har udvalg tre bodylotions i forskellige prisklasser, som du på baggrund af forbrugerrådets anbefaling fint kan smøre på kroppen.
Derma Family Bodylotion, set til 30 kroner hos derma.dk.
Den mellemdyre:
Decubal Basic Original Clinic Cream dry/sensitive skin, set til 70 kroner hos apoteket-online.dk.
Den dyre:
Nilens Jord Bodylotion, set til 249 kroner hos nilensjord.dk.
Mange gode alternativer
Annonse
Faktisk er det slet ikke så vanskeligt at finde et godt alternativ til badeværelseshylden, som du måske kunne tro.
Forbrugerrådets test viser nemlig, at 24 af produkterne har fået testens bedste mærke, kolbe A, som indikerer, at de er fri for både problematiske stoffer og parfumer.
Derudover har 22 af produkterne vist sig også at være fine valg, dog med den undtagelse, at de indeholder parfume.
- Her skal man bare huske på, at jo mere man udsætter sig selv for parfume, desto større er risikoen for at udvikle parfumeallergi. Overvej derfor, om du har brug for at have parfume i din bodylotion, eller om du kan nøjes med at sprøjte en parfume på dit tøj, anbefaler Christel Søgaard Kirkeby.
Gå ikke efter prisen
Styrer du altid mod de dyre og flotte produkter på skønhedshylderne, når du skal opdatere arsenalet, er der også godt nyt at hente i testens resultater.
Den viser nemlig, at en høj pris ikke er en parameter, du kan regne med, når du skal vælge blandt de bedste bodylotions. Snarere er det de billige alternativer, som topper listen.
- Det behøver ikke at være dyrt at vælge et produkt, som er fri for problematisk kemi, og det er ganske godt. Faktisk kan man se, at flere af de dyre mærker kan have problematiske stoffer i deres cremer, siger Christel Søgaard Kirkeby og tilføjer:
- Der må man bare sige respekt for supermarkedernes egne mærker og en række danske producenter, hvis produkter ofte er fri for problematisk kemi.
Er du i tvivl om, hvilke produkter du bør gå efter, kan du vælge cremer mærket med Svanemærket – og gerne suppleret med et allergimærke, anbefaler Forbrugerrådet Tænk Kemi.
Annonse
Derudover kan du altid teste din bodylotion med Forbrugerrådet Tænk Kemis app, Kemiluppen, der indeholder vurderinger af knap 800 bodylotions.
Risiko for allergi
Foruden en række problematiske stoffer indeholder to af testens produkter parfumestoffet hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde. Det drejer sig om cremer fra Elizabeth Arden og Forever Living.
Der er imidlertid for nylig vedtaget et forbud mod stoffet, da det er forbundet med en betydelig allergirisiko og står bag flere allergitilfælde de seneste år.
Dog har producenterne hele fire år til at udfase stoffet, hvorfor du alligevel kan risikere, at dine skønhedsprodukter indeholder det allergifremkaldende stof frem til 2021.
Hvis du vil undgå det allergifremkaldende parfumestof, så tjek ingredienslisten, eller scan dit produkt med Kemiluppen, inden du køber det, anbefaler Forbrugerrådet Tænk.