tørhed skede sex

Sexolog: "Jeg ville ønske, at jeg med ét kunne få den myte til at forsvinde"

En single kvinde kæmper med tørhed i skeden, og det er primært et problem under samleje. Hun synes altid, at hun er tændt, så hun forstår ikke, hvorfor hendes krop ikke responderer positivt på det, hun ellers mærker? Hør parterapeut og sexolog Ditte Winkels svar her.

Spørgsmål om tørhed i skeden

Jeg er en single kvinde, der kæmper med tørhed i skeden. Dette er primært et problem under samleje. Nogle gange er det først undervejs i akten, at det opstår, og så opdager jeg det ved, at det begynder at gøre ondt, men ofte er det også, inden vi kommer i gang.

Jeg synes ellers altid, at jeg er tændt og ”klar”, så forstår ikke, hvorfor min krop ikke responderer positivt på det, jeg ellers mærker?

Ditte Winkel vil gerne dræbe en myte

Jeg møder virkelig ofte myten om, at en kvinde er liderlig, når hun er våd (lubrikerer), og hvis hun er tør, er det fordi, hun ikke er helt klar endnu. Jeg ville ønske, at jeg med ét kunne få den myte til at forsvinde.

For som du også oplever, så kan kroppen og hovedet sagtens være tændt og underlivet tørt. Omvendt kan en kvinde også være våd uden på nogen måde at have lyst til seksuel aktivitet.

Ergo kan en kvindes sexlyst eller parathed ikke afkodes ud fra mængden af skedesekret, der produceres. Det hænger derimod ofte sammen med kvindens hormonbalance og særligt østrogenniveauet, hvor et fald i kønshormonet kan føre til tørhed i skeden.

Nu skriver du ikke, hvor gammel du er, men der er flere forskelle livsfaser, der kan påvirke din hormonbalance.

For eksempel hvis du lige har født og ammer, eller hvis du er gået i overgangsalderen. Det kan også være en bivirkning ved kemo og stråling, samt hvis du tager antidepressiver, og så kan det selvfølgelig være en effekt af manglende forspil, hvilket ikke er scenariet i dit tilfælde, men alligevel er værd at nævne for dem, der læser med, da det er en vigtig del af akten, som vi ofte nedprioriterer. Og der kan være mange flere grunde, som jeg ikke alle kan liste her.

Men hvis du vil have en specifik årsagsforklaring, vil jeg anbefale dig at kontakte egen læge. Der vil I også kunne tale om forskellige behandlingsmuligheder, som bl.a. tæller vaginale stikpiller og/eller fugtighedscreme til skeden.

Ditte Winkel

ditte.jpg

Ditte Winkel er parterapeut og sexolog.

Hun har sin egen praksis, hvor hun møder både par og individuelle klienter og afholder foredrag og workshops om sex og kærlighed for både virksomheder og privatpersoner.

Ditte er ekspert i ALT for damerne-podcasten ”Tænd for mig” om den kvindelige seksualitet og er fast hus-sexolog på Go’morgen P3.

Én gang om måneden vil Ditte besvare spørgsmål fra jer læsere her i bladet.

Hvis du har et spørgsmål, kan du sende det til stork@alt.dk, så kan det være, at det kommer med i næste udgave af sexbrevkassen.