tørret frugt

Er tørret frugt sundere end slik? Bliv klogere på dadler og figner her

Dadler, svesker, figner og alle de andre tørrede frugter er en fast del af julemaden, og selv om de er fulde af sukker, så er der faktisk også meget godt at sige om dem. Se bare her.

1,5 kilo per dansker

Rosiner i gløgg, dadler dyppet i chokolade, svesker som fyld i and og figner som snack. I december spiser vi traditionelt set mange tørrede frugter, men også resten af året er vi glade for tørrede frugter. 25 procent af danskerne har i en undersøgelse af Landbrug og Fødevarer (tal fra 2022) svaret, at de har spist tørret frugt og bær som snack inden for de seneste tre måneder.

En anden undersøgelse viser, at vi i gennemsnit spiser cirka 1,5 kilo per dansker (tal fra 2019). Tørret frugt indeholder vigtige vitaminer, mineraler og kostfibre, der gavner både knogler og kredsløb og holder gang i fordøjelsen, men det hold allgievel igen, hvis du snacker tørret frugt i sundhedens navn. Tørret frugt indeholder nemlig også rigtigt mange kalorier og ofte lige så meget sukker som slik og sodavand.

Fup eller fakta om tørret frugt

Tørret frugt er sundere end slik

FAKTA! Med et naturligt indhold af vitaminer og mineraler og sunde kostfibre, indeholder tørret frugt betydeligt flere næringsstoffer end slik. Slik består nemlig stort set kun af tilsætningsstoffer og tomme kalorier fra sukker. Da tørret frugt imidlertid har et højt sukkerindhold og dermed mange kalorier, bør du dog holde igen og spise det med måde.

Der er mere sukker i tørret frugt end i frisk frugt

FUP! Mængden af frugtsukker er den samme, men fordi frugten er skrumpet ind, kommer du let til at spise mere. En tørret udgave af en frisk frugt vejer fem gange mindre, men indeholder den samme mængde sukker.

Tørret frugt gavner fordøjelsen

FAKTA! Tørret frugt er en superfrugt, når det handler om at holde gang i maven. Det skyldes det høje indhold af kostfibre, der fremmer fordøjelsen. Særlig virker tørrede svesker effektivt, hvis du skal have gang i afføringen. Det skyldes, at de foruden fibre også indeholder store mængder sorbitol – et naturligt sukkerstof – der trækker store mængder vand ind i tarmene og fremmer afføringen.

Tørret frugt skader tænderne

FAKTA! Faktisk er tørret frugt en af de værste syndere, når det kommer til sukker og huller i tænderne. Det skyldes, at tørret frugt nemt klistrer fast til tænderne og derved er i munden i lang tid, hvilket øger risikoen for huller.

Tørret frugt indgår i de anbefalede 600 gram grønt om dagen

FUP! Tørret frugt tæller ikke med i de anbefalede 6 stykker frugt og grønt om dagen, da det anses for at være ”sundt slik”. Foruden sukker indeholder tørret frugt nemlig mange kalorier – faktisk seks-syv gange flere end den friske frugt. Så selvom tørret frugt er et sundere alternativ til slik og andre søde sager, bør det spises med måde, og omkring en spiseskefuld dagligt er passende.

De bedste og de værste

De bedste: Gå efter økologisk tørret frugt, der ikke er tilsat andre ingredienser eller er yderligere forarbejdet. Tørrede abrikoser indeholder 43 gram sukker pr. 100 gram, mens tørrede figner indeholder 65 gram og er nogle af de bedste valg. Til sammenligning indeholder en frisk figen dog kun 14 gram sukker pr. 100 gram.

De værste: Undgå blandinger med tørret frugt, der er coatet i sukker, da det er dobbelt op på sukker! Hold også igen med tørrede bananer, da de er tilsat olie, sukker og honning. En pose på 200 gram indeholder 1000 kalorier. Dadler og rosiner har også et højt sukkerindhold.

Kilder: Klinisk diætist Christina Bendix

Det indeholder den tørrede frugt

(Næringsindhold pr. 100 gram)

Dadler: Dadler indeholder mange kostfibre og en lang række vitaminer og mineraler, herunder C-vitamin, A-vitamin, flere B-vitaminer, zink, calcium og jern. Energi: 310 kcal. • Protein: 2 g • Kulhydrat: 75 g • Fedt: 0,2 g • Kostfibre: 7 g

Figner: Tørrede figner er fyldt med kostfibre, der holder maven i gang. Desuden indeholder de vigtige mineraler, herunder magnesium og kalium. Energi: 267 kcal. • Protein: 3 g • Kulhydrat: 65 g • Fedt: 1,2 g • Kostfibre: 9,5 g

Abrikoser: Tørrede abrikoser er en god kilde til A-vitamin og flere B-vitaminer og har et højt indhold af kalium, magnesium, jern og mangan, som tilsammen styrker blodomløbet og immunforsvaret, kan virke blodtrykssænkende og afhjælpe muskelkramper. Energi: 248 kcal. • Protein: 3,5 g • Kulhydrat: 43 g • Fedt: 1,7 g • Kostfibre: 7 g

Rosiner: Er en god kilde til forskellige mineraler, herunder calcium, der gavner knoglerne og fibre, der virker effektivt mod forstoppelse. Energi: 337 kcal. • Protein: 3,5 g • Kulhydrat: 78 g • Fedt: 1,6 g • Kostfibre: 3,7 g

Tranebær: Er en sand vitaminbombe, der foruden en række forskellige mineraler også indeholder mange gavnlige vitaminer, herunder A-, B- og E-vitaminer og særligt C-vitaminer. Energi: 340 kcal. • Protein: 0 g • Kulhydrat: 79 g • Fedt: 1,5 g • Kostfibre: 6 g

Svesker: Indeholder en række vitaminer, især K-vitamin og B6. De er også en god kilde til flere vigtige mineraler, især kalium, men også mangan og kobber. Har desuden et højt indhold af kostfibre, der sætter skub i fordøjelsen. Energi: 230 kcal. • Protein: 2,7 g • Kulhydrat: 54,6 g • Fedt: