Vi elsker det, men lækkert morgenmadsprodukt indeholder mere salt end saltchips
Når du hastigt kaster en skål morgenmad ned inden arbejde, tænker du næppe over, at den kan indeholde store mængder både sukker og salt.
I hverdagen tyr mange til diverse morgenmadsprodukter, som nemt og hurtigt kan indtages med yoghurt eller en form for mælk. Det skulle gerne give mæthed og masser af energi til dagen.
Ifølge Julie Petersen, klinisk diætist og cand.scient. i klinisk ernæring, er det dog langt fra alle morgenmadsprodukter, der er så sunde og næringsrige, som man måske skulle tro.
”Cornflakes indeholder overraskende meget sukker. Ikke fordi der er tilsat en masse sukker, det meste stammer fra majsene, men det er alligevel… sukker. Og derudover indeholder cornflakes typisk en hel del salt. Faktisk har de et højere saltindhold end mange slags leverpostej og saltchips,” siger hun.
Julie Petersen opfordrer generelt til, at du kigger på varedeklarationen, når du køber ind, så du blandt andet undgår at indtage store mængder salt, uden du tænker over det.
Ifølge Fødevarestyrelsen spiser ni ud af ti danskere for meget salt. Det anbefalede daglige indtag er på blot fem-seks gram, og får du for meget salt, kan det forhøje risikoen for blandt andet forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme.
Kig på kostfibrene
Julie Petersen peger på Havrefras og Rugfras som gode valg til dig, der gerne vil have lagt en god bund.
”Havrefras indeholder 15 g kostfibre pr. 100 g. Rugfras indeholder endnu mere, men indeholder til gengæld også lidt mere sukker. Men de er begge to gode valg. Deres høje indhold af kostfibre gør, at man er mæt i lang tid.”
Til sammenligning indeholder de føromtalte cornflakes typisk tre gram kostfibre pr. 100 gram. Det er dog stadig ikke den største synder, du kan hælde i skålen.
”Sådan noget som Coco Pops er det værste, man kan vælge. Hvis man vil have en ”sød” morgenmad, er Special K et lidt bedre valg, for selvom det indeholder meget sukker, indeholder det også nogle flere kostfibre. Til gengæld er der også ret meget salt i det,” siger Julie Petersen.
Ifølge Kellanova, som producerer Coco Pops og Special K, arbejder de løbende på at sænke sukker- og saltindhold, uden at det går ud over smagen.
”Netop smagen er meget vigtig for vores forbrugere, og vores vurdering er, at det sikrer, at nogle mennesker spiser morgenmad i stedet for slet ikke at spise noget. Vi har andre fantastiske morgenmadsprodukter med lavere sukker- og saltindhold end Coco Pops, så vi kan heldigvis tilgodese mange danskeres ønsker til en god oplevelse ved morgenbordet,” skriver Jan Friislund, Country Manager for Kellanova, i et mailsvar.
Kalorierne i køleskabet
Inden du farer ud og køber Special-K og Havrefras, skal vi lige omkring yoghurten, du muligvis spiser morgenmadsprodukterne på. Julie Petersen fortæller nemlig, at man også her skal være opmærksom, da der for eksempel er yoghurter, der har et lavt fedtindhold, men som så i stedet indeholder rigtig meget sukker.
”For eksempel er der tre sukkerknalder i én deciliter Yoggi-yoghurt. Så selvom det har et lavt fedtindhold, er der stadig meget sukker i det. Cheasy-yoghurt indeholder ikke særligt meget sukker, men til gengæld er der sødestoffer i, og så skal man jo gøre op med sig selv, om man vil have dem,” siger hun.
Ifølge Arla, som producerer Cheasy og Yoggi, er sukkeret i sidstnævnte med til at fremhæve frugtsmagen i produktet.
”Hvis man eksempelvis kigger på jordbæryoghurten, er der tilsat 5,9 g sukker, og de resterende 3,6 g kommer naturligt fra mælken og jordbærrene. Sukkeret tilsættes for at give sød smag, men også fordi det fremhæver frugtsmagen. Uden sukker bliver jordbærsmagen meget flad. Det er ikke alle forbrugere der ønsker sødestoffer og derfor anvender vi sukker i Yoggi. Cheasy er et alternativ til dem, som ønsker produkter med lavt fedtindhold og uden tilsat sukker,” skriver Anne Katrine Bolvig Sørensen, Nutrition Scientist Arla Foods i en mail. Hun understreger, at de desuden har neutrale produkter, som hverken indeholder sukker eller sødestoffer, i deres udvalg.
Spørger du Julie Petersen, skal du allerhelst spise havregryn eller Havrefras til morgenmad og selv søde det med frugt eller bær. Hvis du vil have yoghurt, skal du vælge naturel.