10 film, der ikke holder i 2024 (... men som du muligvis elsker alligevel)
En tur down memory lane kan være noget så skøn. Men det kan også give bagslag, når man ser film, man plejede at elske, med nye øjne. Her gennemgår vi ti problematiske filmperler, du muligvis ikke kan sige dig fri for at elske lidt alligevel.
Du kender det måske: Du sætter en film på, du plejede at elske, men ikke har set i mange år. Du glæder dig, det kan jo kun blive godt. Men vent… Hvad er nu dét? Din yndlingsfilm fra 80’erne er i virkeligheden… Homofobisk? Racistisk? Kvindefjendsk?
Ja, den slags oplevelser er der mange, der har, i disse år. Lad os kigge lidt på nogle af de mest elskede, men mest outdatede, film fra årenes løb.
#1: Mean Girls (2004)
En moderne klassiker, som desværre er problematisk på oh-so-many måder. Der er masser af skadelige stereotyper og homofobi i løbet af filmen, og så har vi jo at gøre med en hovedperson, der har boet og er blevet hjemmeskolet i… ”Afrika”.
Ikke noget nærmere bestemt sted ud af de 54 lande, Afrika består af. Næ nej, bare i Afrika – ”det land, som alle børn kender”, for nu at citere Nanna Lüders støttesang ”Afrika” fra 1985…
Og nå ja, så taler hun swahili til ”the unfriendly black hotties”, som hun bliver præsenteret for i cafeteriet på en amerikansk highschool. Selv hvis vi antager, at de såkaldte ”black hotties” faktisk var fra afrikanske lande, er der 40 afrikanske lande, man ikke taler swahili i, så pak dit ”jambo” væk.
#2: Léon: The Professional (1994)
Øh… En 12-årig, forældreløs pige, der flytter ind hos en fuldvoksen mand, forelsker sig i ham og forsøger at forføre ham? Ej, vel?
Filmen skabte røre allerede, da den kom ud, og har været heftigt debatteret igennem tiden. Natalie Portman, som spiller den 12-årige pige, har også flere gange udtalt, at hun i dag har det ambivalent med filmen.
#3: There’s something about Mary (1998)
Hele den her film handler om mænd, der stalker Mary, prøver at manipulere hende ind i forhold og lyver til hende om både stort og småt. Det var ikke cute at blive luret på gennem et vindue i 1998, og det er ikke cute nu.
#4: Styrmand Karlsen (1958)
Det er selvfølgelig ikke kun i udlandet, man har produceret film, der måske var okay i ”en anden tid”, men som ikke holder i dag. Et klokkeklart eksempel er den danske film ”Styrmand Karlsen” fra 1958, hvor Karl Stegger ikke blot blackfacer, men ”blackbody’er”.
Malet mørk fra top til tå og iført leopardskind og fjer spiller Karl Stegger kannibal. Han spiller side om side med Dirch Passer og Ove Sprogøe, som begge er bange for, at den ”sorte” Karl Stegger skal spise dem…
#5: Breakfast at Tiffany’s (1961)
I samme boldgade har vi klassikeren Breakfast at Tiffany’s, hvor en temmelig bleg, temmelig amerikansk Mickey Rooney spiller japaneren Hr. Yunioshi.
Allerede da filmen udkom, pegede nogle kritikere på, at karakteren var en stødende, stereotyp karikatur – og ville have været det, uanset hvem der spillede rollen. Når man så ovenikøbet caster en hvid mand til rollen, kan det nærmest ikke blive værre.
#6: The Breakfast Club (1985)
Vi bliver lige lidt i morgenmadstemaet og zoomer ind på 80’er-darlingen The Breakfast Club, som ikke just statuerer et godt eksempel for, hvordan unge mænd bør opføre sig overfor unge kvinder, de er interesserede i.
John Bender er konstant ude efter Claire, og nej, det er ikke på en sød og sjov ”dem man tugter, elsker man”-agtig måde med lidt godmodigt drilleri. Det er mere på sådan en måde, hvor han kalder hende patetisk, bebrejder hende for at have velhavende forældre, kalder hende ”fucking Rapunzel” og fortsætter, indtil hun græder.
Og så er der jo scenen, hvor han kravler ind under hendes bord, stikker hovedet op under hendes kjole og gør… Et eller andet. Selvfølgelig uden hendes samtykke.
Men bare rolig, filmen ender naturligvis lykkeligt med, at Claire og Bender forelsker sig, for hvem kan modstå sexchikane og verbale overgreb? (Heftig sarkasme kan forekomme.)
#7: Sixteen Candles (1984)
Okay, så… Ung kvinde bliver så fuld, at hun går kold. Hendes kæreste siger følgende til fyren, der blot går under navnet ”The Geek”: ”I got Caroline in the bedroom right now passed out cold. I could violate her ten different ways if I wanted to”. Hertil svarer The Geek: “What are you waiting for?”
… og det bliver værre.
Kæresten (som skal forestille at være ”perfekt”) beder The Geek om at køre Caroline hjem og får i samme omgang sagt, at ’hun alligevel er så fuld, at hun ikke vil bemærke forskellen’. Han installerer den bevidstløse Caroline og The Geek i sin bil og overbeviser Caroline – som momentært vågner op – om, at det er ham, der sidder bag rattet, ikke The Geek. Og så sender han ellers de tog afsted med ordene ”have fun”.
Morgenen efter finder Caroline ud af, at de har haft sex. Og dét bliver der ikke gjort et større nummer ud af, end at det er lidt komisk, at de to er endt sammen, for den havde man da ikke lige set komme… Altså… What?!
#8: Peter Pan (1953)
Der er rigtig mange Disney-film, der er blevet kritiseret for at være problematiske, og én af dem er Peter Pan.
Her møder vi nemlig indfødte amerikanere, som konsekvent kaldes ”rødhuder” og er meget karikerede. I sangen ”Hvorfor er rødhud rød?” kommer det frem, at hudfarven skyldes, at den første indianer, der kyssede en kvinde, begyndte at rødme, og at denne farve har holdt ved. Øh?
Og så er der selvfølgelig det faktum, at Klokkeblomst primært er noget værd, når Peter Pan skal bruge hendes magiske tryllestøv, og at han ikke er bleg for at anvende magt, hvis hun modsætter sig. Og at han sniger sig ind på Wendy’s værelse, imens hun sover. Og at Peter Pan er en toxic leder, som alle de stakkels børn på Ønskeøen af en eller anden grund følger blindt. Og en del andre ting… Alt i alt: Peter Pan kunne godt bruge en makeover.
#9: She’s all that (1999)
… og apropos makeover, så har vi jo ”She’s all that”, som nok er en af de mest ikoniske makeover-film nogensinde. Her bliver den kiksede pige Laney (læs: pige, som ikke lever op til den mandlige hovedrolles forventninger til en pige, men som spilles af enormt smukke Rachel Leigh Cook) iført en rød kjole og får et sæt kontaktlinser i stedet for sine briller, og BAM, nu er hun smuk. Og endnu vigtige: Værdig til den populære fyr.
Hele denne makeover sker kun, fordi hovedrollen, Zack, er blevet udfordret til at gøre Laney populær efter at have sagt til sine homies, at hans ekskæreste kan skiftes ud med enhver anden pige på skolen… Og at enhver pige ved hans side straks vil blive mere populær end hans ekskæreste. Han ér jo trods alt anfører for fodboldholdet.
#10: Grease (1978)
Tro mig, jeg er all about læderjakker, og hvis Sandie pludselig gerne vil gå i sådanne, bruge rød læbestift og iføre sig høje sko og stramme bukser, skal hun endelig gøre det. Der er bare liiige det ”men”, at hun tilsyneladende kun ændrer sit look for at ”passe” til badboy Danny Zuko.
Ret dårligt budskab, at man skal ændre vitterligt alt ved sit udseende (og til en vis grad også sin personlighed) for at blive accepteret af den, man elsker.